Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας και υποσχέθηκε πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της πλεονάζουσας ρευστότητας που προκαλείται από την αυξανόμενη ζήτηση για τοπικά περιουσιακά στοιχεία.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC), με επικεφαλής τον Κυβερνήτη Φατίχ Καραχάν άφησε το επιτόκιο αναφοράς στο 50% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις. Η MPC επανέλαβε ότι η πολιτική της θα παραμείνει αυστηρή «μέχρι μια σημαντική και διαρκή πτώση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού», σύμφωνα με δήλωση.

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα αύξησε ξανά τα επιτόκια

«Λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερημένες επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης, η επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο πολιτικής, αλλά επανέλαβε ότι παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού», ανέφερε.

Η κεντρική τράπεζα είπε επίσης ότι θα λάβει μέτρα σχετικά με την πιστωτική ανάπτυξη και τις καταθέσεις για να «διατηρηθεί η μακροοικονομική σταθερότητα και να υποστηριχθεί ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης».

Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό

Μια μεγαλύτερη παύση από την κεντρική τράπεζα είναι το κλειδί για τη διατήρηση της δυναμικής των ξένων κεφαλαίων που εισρέουν σε τοπικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς οι επενδυτές εμπιστεύονται τις προσπάθειες της Τουρκίας να επιστρέψει σε πιο συμβατική οικονομική πολιτική μειώνοντας τον πληθωρισμό που αναμένεται να κορυφωθεί σύντομα γύρω στο 75%.

Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός της Τουρκίας, που εξακολουθεί να είναι από τους ταχύτερους στον κόσμο, θα αρχίσει να επιβραδύνεται από τον επόμενο μήνα και θα τελειώσει το έτος στο 38%.

Αν και τα τουρκικά ονομαστικά επιτόκια είναι τα υψηλότερα μεταξύ των χωρών της Ομάδας των 20, εξακολουθούν να είναι πολύ κάτω από το μηδέν όταν προσαρμοστούν στον πληθωρισμό. Τούρκοι αξιωματούχοι προτιμούν να εξετάσουν τη διαφορά μεταξύ του κόστους δανεισμού και της προβλεπόμενης πορείας της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό, μια άποψη που δείχνει ότι η πολιτική είναι ήδη πιο αυστηρή από ό,τι θα φαινόταν διαφορετικά.

Σε περίπτωση που τα επιτόκια πολιτικής παραμείνουν αμετάβλητα για το άμεσο μέλλον, η εστίαση θα μετατοπίζεται όλο και περισσότερο σε μια προγραμματισμένη δημοσιονομική προσαρμογή και σε εναλλακτικά εργαλεία αυστηροποίησης. Οι αυξήσεις των επιτοκίων επίσης δεν έχουν ξεφύγει ακόμη από την ατζέντα, σύμφωνα με παγκόσμιες τράπεζες, όπως η Morgan Stanley και η HSBC Holdings Plc.

«Προβλέπουμε επί του παρόντος τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 43%.» εκτιμά ο Σέλβα Μπαχάρ Μπαζίκι, οικονομολόγος του Bloomberg Economics. «Οι κίνδυνοι για αυτήν την προοπτική – συμπεριλαμβανομένης της κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή και μιας σημαντικής ενημέρωσης στα μέσα του έτους στο πρόγραμμα φορολογίας και τελών της κυβέρνησης – κλίνουν προς τα πάνω. Εάν αυτοί οι κίνδυνοι πραγματοποιηθούν, πιστεύουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα παραμείνει σφιχτή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθυστερώντας τις περικοπές των προβλέψεων».

Η πορεία της λίρας

Ωστόσο, η πολιτική πορεία της Τουρκίας είναι πιο ξεκάθαρη αφού ξεπέρασε μια περίοδο αναταραχής στην αγορά ενόψει των τοπικών εκλογών στα τέλη Μαρτίου που διέβρωσαν τα συναλλαγματικά αποθέματα και άσκησαν πίεση στο τοπικό νόμισμα.

Η λίρα έχει ανατιμηθεί περίπου 0,5% έναντι του δολαρίου έκτοτε, με την κεντρική τράπεζα να βελτιώνει απότομα τα καθαρά της αποθέματα – εξαιρουμένων των ανταλλαγών με εμπορικούς δανειστές – καθώς οι εισροές αυξήθηκαν.

Παρά την αύξηση ρεκόρ στην καθαρή θέση συναλλάγματος από τον Μάρτιο, «η λίρα παρέμεινε επίσης εξαιρετικά σταθερή, υποστηρίζοντας τον αποπληθωρισμό», τονίζουν σε έκθεσή τους οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Inc.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή