Τον κίνδυνο μιας «σκληρής προσγείωσης» για την οικονομία των ΗΠΑ διαμηνύει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον.

Όταν ρωτήθηκε από τον Sri Jegarajah του CNBC σχετικά με την προοπτική μιας σκληρής προσγείωσης, ο Ντίμον απάντησε: «Θα μπορούσαμε πραγματικά να δούμε μία; Φυσικά, πώς θα μπορούσε κάποιος που διαβάζει την ιστορία να πει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα;».

Ο διευθύνων σύμβουλος μίλησε στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής της JPMorgan για την Κίνα στη Σαγκάη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Κοιτάζω το εύρος των αποτελεσμάτων και πάλι, το χειρότερο αποτέλεσμα για όλους μας είναι αυτό που λέμε στασιμοπληθωρισμός, υψηλότερα επιτόκια, ύφεση. Αυτό σημαίνει ότι τα εταιρικά κέρδη θα μειωθούν και θα τα ξεπεράσουμε όλα αυτά. Θέλω να πω, ο κόσμος έχει επιβιώσει από αυτό, αλλά απλά πιστεύω ότι οι πιθανότητες ήταν μεγαλύτερες από ό,τι πιστεύουν οι άλλοι».

Ντίμον: Kαμπανάκι για το αμερικανικό έλλειμμα – Τι είπε για την Κίνα

Προβλέψεις

Ωστόσο, δήλωσε ότι «ο καταναλωτής εξακολουθεί να είναι σε καλή κατάσταση» – ακόμη και αν η οικονομία διολισθήσει σε ύφεση.

Αναφέρθηκε στο ποσοστό ανεργίας, το οποίο βρίσκεται κάτω από το 4% εδώ και περίπου δύο χρόνια, προσθέτοντας ότι οι μισθοί, οι τιμές των κατοικιών και οι τιμές των μετοχών αυξάνονται.

Τούτου δοθέντος, ο Ντίμον επεσήμανε ότι τα επίπεδα εμπιστοσύνης των καταναλωτών είναι χαμηλά. «Φαίνεται να οφείλεται κυρίως στον πληθωρισμό … Τα επιπλέον χρήματα από την Covid έχουν μειωθεί. Είναι ακόμα εκεί, ξέρετε, στο κατώτατο 50% έχουν κατά κάποιο τρόπο εξαφανιστεί. Οπότε θα το πω φυσιολογικό, όχι κακό».

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Μάιο που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν περισσότερο για τον πληθωρισμό, με τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής να δείχνουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική και να μειώσουν τα επιτόκια.

Τι θα πράξει η Fed

Ο Ντίμον δήλωσε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν ακόμη να αυξηθούν «λίγο».

«Νομίζω ότι ο πληθωρισμός είναι πιο επίμονος από ό,τι νομίζουν οι άνθρωποι. Νομίζω ότι οι πιθανότητες είναι υψηλότερες από ό,τι νομίζουν οι άλλοι, κυρίως επειδή η τεράστια ποσότητα δημοσιονομικών νομισματικών κινήτρων εξακολουθεί να βρίσκεται στο σύστημα και εξακολουθεί ίσως να οδηγεί σε κάποια από αυτή τη ρευστότητα».

Είναι ο κόσμος προετοιμασμένος για υψηλότερο πληθωρισμό; «Όχι ακριβώς», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME, περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες επενδυτές υπολογίζουν μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης έως τον Σεπτέμβριο. Η Fed έχει προβλέψει τρεις μειώσεις κατά ένα τέταρτο του ποσοστού καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, αλλά μόνο αν το επιτρέψει η αγορά.

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική και το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων, ο Ντίμον δήλωσε ότι ενώ οι προσδοκίες της αγοράς «είναι αρκετά καλές, δεν είναι πάντα σωστές».

«Ο κόσμος έλεγε ότι [ο πληθωρισμός] θα παραμείνει στο 2% όλο αυτό το διάστημα. Μετά λέει ότι θα πάει στο 6%, μετά είπε ότι θα πάει στα 4% … Ήταν εκατό τοις εκατό λάθος σχεδόν κάθε φορά. Γιατί πιστεύετε ότι αυτή τη φορά είναι σωστό;».

Η JPMorgan χρησιμοποιεί μια καμπύλη για την εκτίμηση των επιτοκίων, είπε, προσθέτοντας: «Ξέρω ότι θα είναι λάθος. Επειδή λέει Χ, δεν σημαίνει ότι είναι σωστό. Είναι πάντα λάθος. Μπορείτε να πάτε πίσω σε οποιοδήποτε σημείο καμπής της οικονομίας που υπήρξε ποτέ και οι άνθρωποι πίστευαν Χ, ενώ μετά έκαναν μεγάλο λάθος», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή