Ο «αρχηγός των ποντικών» στο Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο 16χρονος τιγρέ γάτος, ο οποίος ζει με τον πέμπτο πρωθυπουργό του στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο λόγος για τον Λάρι, το πρωθυπουργικό αιλουροειδές της Βρετανίας, ο οποίος αποτελεί τη μοναδική σταθερά στη λονδρέζικη πολιτική σκηνή τα τελευταία χρόνια.

Ξεκίνησε με τον Ντέιβιντ Κάμερον, είδε ένα Brexit, ακολούθησε η Τερέζα Μέι, ο Μπόρις Τζόνσον με τα πολλά τα πάρτι του, η Λιζ Τρας για εκείνες τις λίγες αλλά περίεργες εβδομάδες, ο Ρίσι Σουνάκ και ποιος ξέρει ποιος θα είναι ο επόμενος.

Είναι τόσο αναγνωρίσιμος που έχει δικό του λογαριασμό στο Χ (πρώην Twitter) και συχνά οι εικονολήπτες και οι φωτογράφοι που περιμένουν στην Ντάουνινγκ Στριτ, ψάχνουν ένα χαριτωμένο ή ξιπασμένο πλάνο του.

Όπως έγινε και χθες μετά την ανακοίνωση του Ρίσι Σουνάκ, ότι η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες στις 4 Ιουλίου.

Βρετανία: Kάλπη στις 4 Ιουλίου ανακοίνωσε ο Σουνάκ

«Ο Πάντινγκτον μίλησε», σχολίασε ο Λάρι στον ανεπίσημο λογαριασμό του στο Χ, αναφερόμενος στον αρκούδο Πάντινγκτον, την εμβληματική φιγούρα της σύγχρονης βρετανικής πολιτιστικής παράδοσης από το 1958, τότε που εμφανίστηκε στις σελίδες του πρώτου βιβλίου του Μάικλ Μποντ με την κλασική πια εικονογράφηση της Πέγκι Φόρτναμ.

Και συνέχισε λέγοντας «Δεν μπορώ να ψηφίσω στις γενικές εκλογές, αλλά πρέπει να ζήσω με όποιον κι αν εκλέξετε. Καμία πίεση».

Τέλος με αρκετή δόση ειρωνείας, υπογραμμίζει: «Φαντάζομαι καλύτερα να πάω να τον βοηθήσω να πακετάρει»

Στη βροχή

Καθώς ο Πρωθυπουργός απευθυνόταν στους δημοσιογράφους έξω από το Νο 10, οι τηλεθεατές που παρακολουθούσαν την ανακοίνωση παρατήρησαν ότι ο «Chief Mouser» είχε ξεμείνει επίσης στη βροχή.

Ο γάτος εθεάθη να κάθεται στο παράθυρο προτού σταθεί έξω από την πόρτα, αναμφίβολα με την ελπίδα ότι θα τον άφηναν να μπει μέσα.

Ποιος είναι ο Λάρι

Γεννημένος τον Ιανουάριο του 2007, ο Λάρι ήταν μια αδέσποτη γάτα που ζούσε στο Battersea Dogs & Cats Home του Λονδίνου, ένα από τα πιο διάσημα καταφύγια ζώων του Ηνωμένου Βασιλείου. Τέσσερα χρόνια αργότερα, υιοθετήθηκε από το προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ ως κατοικίδιο για τον τότε πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Λάρι έγινε σύντομα δημόσιο πρόσωπο και η δημοτικότητά του οδήγησε σε αύξηση 15% των ανθρώπων που υιοθετούσαν γάτες το 2012, σύμφωνα με το πρώην καταφύγιό του, όπως αναφέρει η LADbible .

Ως Chief Mouser, η κύρια δουλειά του είναι να διασφαλίσει ότι το κτίριο θα παραμείνει απαλλαγμένο από αρουραίους. Σύμφωνα με το GOV.UK , η γάτα «περνά τις μέρες της χαιρετώντας τους επισκέπτες στο σπίτι, επιθεωρώντας τις άμυνες ασφαλείας και δοκιμάζοντας έπιπλα αντίκες για ποιότητα ύπνου». Η άλλη σημαντική ευθύνη του είναι να βρει μια λύση στο πολυετές πρόβλημα των ποντικών Νούμερου 10, το οποίο βρίσκεται ακόμα «σε στάδιο τακτικού σχεδιασμού».

Η σχέση της γάτας με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και οι αλληλεπιδράσεις με άλλους πολιτικούς

Η σχέση του Λάρι με τον Κάμερον είχε γίνει συχνά αντικείμενο του ενδιαφέροντος των μέσων ενημέρωσης. Υπήρχαν φήμες ότι ο πολιτικός δεν τα πήγαινε καλά με το αιλουροειδές. Ωστόσο, στην τελευταία του ομιλία ως πρωθυπουργός, ο Κάμερον επιβεβαίωσε ότι του άρεσε η γάτα, σύμφωνα με τον Guardian . Ο Κάμερον είπε: «Δυστυχώς, δεν μπορώ να πάρω τον Λάρι μαζί μου – ανήκει στο σπίτι και το προσωπικό τον αγαπάει πολύ, όπως και εγώ».

Όλα αυτά τα χρόνια, ο Λάρι έχει συναντηθεί με αρκετούς εξέχοντες παγκόσμιους ηγέτες και πολιτικούς, και μάλιστα είχε ένα τρυφερό τετ-α-τετ με τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών , Μπαράκ Ομπάμα. «Είναι αστείο που του άρεσε ο Ομπάμα», είχε πει τότε ο Κάμερον.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της Τερέζα Μέι το 2019, ο Λάρι έβγαλε μία διάσημη φωτογραφία με τη Μέι, τον σύζυγό της, Φίλιπ Μέι, και τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Σε ένα ξεκαρδιστικό περιστατικό, η γάτα βρήκε καταφύγιο από τη βροχή κάτω από το αυτοκίνητο του Τραμπ , αρνούμενη να βγει για λίγο, όπως αναφέρει η HuffPost .

Οι συναντήσεις του Λάρι με άλλα διάσημα κατοικίδια

Ο Λάρι έχει τσακωθεί με το λαμπραντόρ του Πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ , Νόβα, σε πολλές περιπτώσεις. Σε μια συνέντευξη στο Sky News, η σύζυγος του Sunak, Akshata Murty, είπε ότι ο σκύλος της έχει «ανάμεικτα συναισθήματα» σχετικά με τη ζωή στο Νούμερο 10, καθώς δεν τα πάει καλά με τον Λάρι.

Ο Λάρι δεν τα πήγε καλά ούτε με τον σκύλο του Μπόρις Τζόνσον. Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης στην Daily Mail, ο πρώην πρωθυπουργός περιέγραψε τη γάτα ως «λίγο τραμπούκο». Είπε ότι το κατοικίδιό του Dilyn, ένα Jack Russell Terrier , προσπάθησε κάποτε να φάει το φαγητό του Larry ενώ η γάτα ήταν έξω και «τιμωρήθηκε».

Ο μεγαλύτερος εχθρός του Λάρι είναι ο Πάλμερστον, μια ασπρόμαυρη γάτα που υπηρέτησε ως επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας (FCO). Συγκεκριμένα, οι δυο τους μοιράζονταν μια τεταμένη σχέση που συχνά οδηγούσε σε καβγάδες.

Τα πράγματα επιδεινώθηκαν όταν ο Πάλμερστον μπήκε κρυφά στο Νούμερο 10, και ακολούθησε μια σφοδρή μάχη. Σύμφωνα με τη Huffpost , ο Πάλμερστον τραυματίστηκε στο αυτί ενώ ο Λάρι έχασε το κολάρο του. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Πάλμερστον αποσύρθηκε από τη δουλειά του και μετακόμισε στην ύπαιθρο.

Ο αντίκτυπος της γάτας στη βρετανική πολιτική

Με τα χρόνια, ο Λάρι είχε σημαντικό αντίκτυπο στην πολιτική της Βρετανίας. Σε συνέντευξή του στο Politico , ο φωτορεπόρτερ Steve Back είπε ότι οι πολιτικοί συχνά «εκμεταλλεύονται» το διάσημο αιλουροειδές. Σύμφωνα με τον Back, η γάτα παίζει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της απήχησης των πολιτικών στο κοινό.

«Ξέρετε, υπάρχουν φωτογραφίες του πρωθυπουργού με τη γάτα κοντά του ή κάτι τέτοιο», μοιράστηκε. «Σκέφτομαι αν ο Ρίσι έβγαινε από την μπροστινή πόρτα όταν τα πράγματα δεν ήταν πολύ καλά και ξαφνικά έπαιρνε τον Λάρι και έλεγε «Γεια, παιδιά», θα άλλαζε ολόκληρη την όψη των πραγμάτων».

Ο Back περιέγραψε περαιτέρω τη γάτα ως «ένα ισχυρό προϊόν» και «ένα πλεονέκτημα δημοσίων σχέσεων για οποιονδήποτε στην Ντάουνινγκ Στριτ».

Ο ίδιος «σχολίαζε» τον περασμένο Φεβρουάριο: »Μετακόμισα στην Downing Street και ανέλαβα τη θέση μου ως Chief Mouser ακριβώς πριν από 13 χρόνια. Αν ήξερα τότε αυτό που ξέρω τώρα, μπορεί να είχα ζητήσει να μείνω στο Battersea, αλλά τα πράγματα μπορούν μόνο να γίνουν καλύτερα…»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή