Ελλάδα και Πολωνία ζήτησαν από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να ηγηθεί της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία μιας κοινής ασπίδας αεράμυνας που θα χρηματοδοτείται από το μπλοκ, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ έγραψαν σε επιστολή τους ότι, η ΕΕ χρειάζεται ένα νέο «εμβληματικό πρόγραμμα», όπως μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας.
Οι δύο ηγέτες ζητούν επίσης να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου. Η επιστολή στάλθηκε στη φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη, είπε η πηγή στο Bloomberg., η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Η ίδια η φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Χ, (πρώην Twitter) φαίνεται να δίνει τις ευλογίες για τέτοιες πρωτοβουλίες τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ας συνεχίσουμε λοιπόν να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και να ενισχύσουμε την άμυνά μας ταυτόχρονα, Χρειαζόμαστε λιγότερο κατακερματισμό και κοινά έργα»
Ukraine is fighting a war of freedom against oppression.
Ukraine fights for our values.
So let’s keep supporting Ukraine & ramp up our defence at the same time
We need less fragmentation and common projects
Like an air defence shield as proposed by @kmitsotakis & @donaldtusk. pic.twitter.com/r06IKFkb7X
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen_epp) May 23, 2024
Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, επιβεβαίωσε επίσης το περιεχόμενο της επιστολής, και δήλωσε στο Bloomberg, ότι ο κ. Μητσοτάκης έθεσε την ιδέα μιας συγκεκριμένης ευρωπαϊκής αμυντικής πρωτοβουλίας όταν συναντήθηκε με τον Τουσκ στην Πολωνία τον Απρίλιο. Και οι δύο ηγέτες υπέγραψαν τον Φεβρουάριο κοινή επιστολή υποστήριξης εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν να κερδίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Επιτροπής.
Σύμφωνα με τη επιστολή, οι κ. Μητσοτάκης και Τουσκ προτείνουν τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας που θα είναι σε θέση να προστατεύει τον κοινό εναέριο χώρο της ΕΕ από εισερχόμενες απειλές όπως αεροσκάφη, πύραυλοι και drones.
Και πρόσθεσαν ότι η ανάπτυξη και η χρηματοδότηση ενός μεγάλου ενοποιημένου ευρωπαϊκού αμυντικού έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη και αποφασισμένη να δράσει αν βρεθεί σε άμυνα.
Η Πολωνία δαπάνησε το 3,92% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της για την άμυνά της το 2023 και η Ελλάδα λίγο πάνω από το 3%. Όπως τονίζει το Bloomberg, μαζί με τις ΗΠΑ έχουν τις τρεις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ.
Μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας θα είχε επίσης ένα ουσιαστικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα λειτουργώντας ως καταλύτης για την περαιτέρω αναβάθμιση των βιομηχανιών άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης και για σημαντικά υψηλότερο βαθμό συνεργασίας και κοινών έργων, έγραψαν Μητσοτάκης και Τουσκ.
Latest News
Ο Μακρόν (ξανα) μίλησε - Ο Φρανσουά Μπαϊρού είναι ο νέος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού έγινε δεκτός από τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 8.30 το πρωί της Παρασκευής
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί καπνιστή ρεγγοσαλάτα
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση/απόσυρση συγκεκριμένης παρτίδας
Ποιοι στη Γερμανία δε θέλουν να φύγουν οι Σύριοι μετανάστες - Σε ποιους κλάδους είναι απαραίτητοι
Μετά την πτώση του Ασαντ Γερμανοί πολιτικοί υποδήλωσαν ότι ήρθε η ώρα ώστε εκατομμύρια Σύριοι μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους
Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία
Στάση εργασίας σε μετρό και Ηλεκτρικό – Τι ώρα σταματάνε οι συρμοί
Στάση εργασίας έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι του Μετρό και του Ηλεκτρικού για σήμερα, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου
Ο Μακρόν ανακοινώνει με καθυστέρηση το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για έναν πολιτικά βιώσιμο πρωθυπουργό στη Γαλλία
Τι μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
Οι υγειονομικές αρχές διεθνώς, έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους σε 25 οικογένειες ιών, οι οποίες παρακολουθούνται στενά
H EE ανακαλύπτει ξανά το τέρας της γραφειοκρατίας
Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Σαμαράς: Η διαγραφή μου ήταν προαποφασισμένη – Θα παραμείνω μάχιμος και παρών
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέλυσε τα 50 χρόνια κοινοβουλευτικού του έργου και τις σημαντικές ιστορικές στιγμές που έζησε
Συρία: Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τα ισραηλινά πλήγματα
Ο ΟΗΕ δεσμεύεται πλήρως να υποστηρίξει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη Συρία