Ελλάδα και Πολωνία ζήτησαν από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να ηγηθεί της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία μιας κοινής ασπίδας αεράμυνας που θα χρηματοδοτείται από το μπλοκ, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ έγραψαν σε επιστολή τους ότι, η ΕΕ χρειάζεται ένα νέο «εμβληματικό πρόγραμμα», όπως μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας.

Οι δύο ηγέτες ζητούν επίσης να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου. Η επιστολή στάλθηκε στη φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη, είπε η πηγή στο Bloomberg., η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η ίδια η φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Χ, (πρώην Twitter) φαίνεται να δίνει τις ευλογίες για τέτοιες πρωτοβουλίες τονίζοντας μεταξύ άλλων:  «Ας συνεχίσουμε λοιπόν να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και να ενισχύσουμε την άμυνά μας ταυτόχρονα, Χρειαζόμαστε λιγότερο κατακερματισμό και κοινά έργα»

Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, επιβεβαίωσε επίσης το περιεχόμενο της επιστολής, και  δήλωσε στο Bloomberg, ότι ο κ. Μητσοτάκης έθεσε την ιδέα μιας συγκεκριμένης ευρωπαϊκής αμυντικής πρωτοβουλίας όταν συναντήθηκε με τον Τουσκ στην Πολωνία τον Απρίλιο. Και οι δύο ηγέτες υπέγραψαν τον Φεβρουάριο κοινή επιστολή υποστήριξης εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν να κερδίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Επιτροπής.

Σύμφωνα με τη επιστολή, οι κ. Μητσοτάκης και Τουσκ προτείνουν τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας που θα είναι σε θέση να προστατεύει τον κοινό εναέριο χώρο της ΕΕ από εισερχόμενες απειλές όπως αεροσκάφη, πύραυλοι και drones.

Και πρόσθεσαν ότι η ανάπτυξη και η χρηματοδότηση ενός μεγάλου ενοποιημένου ευρωπαϊκού αμυντικού έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη και αποφασισμένη να δράσει αν βρεθεί σε άμυνα.

Η Πολωνία δαπάνησε το 3,92% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της για την άμυνά της το 2023 και η Ελλάδα λίγο πάνω από το 3%. Όπως τονίζει το Bloomberg, μαζί με τις ΗΠΑ έχουν τις τρεις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ.

Μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας θα είχε επίσης ένα ουσιαστικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα λειτουργώντας ως καταλύτης για την περαιτέρω αναβάθμιση των βιομηχανιών άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης και για σημαντικά υψηλότερο βαθμό συνεργασίας και κοινών έργων, έγραψαν Μητσοτάκης και Τουσκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μελόνι: Χωρίς εμπλοκή των χωρών της ΕΕ το δάνειο της Ουκρανίας από τη G7
Επικαιρότητα |

Μελόνι: Χωρίς εμπλοκή των χωρών της ΕΕ το δάνειο της Ουκρανίας από τη G7

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι το δάνειο των περίπου 50 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία έχει ήδη ανακοινωθεί και θα διατεθεί από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βρετανία, αλλά και την Ιαπωνία