Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της Ε.Ε. έκρουσαν δύο κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες με πολυεθνική δραστηριότητα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και αντιπρόεδρος της European Round Table for Industry – ERT και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος και πρόεδρος της Eurometaux αντήλλαξαν τις απόψεις τους, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με θέμα «Ευρωεκλογές 2024: Ο κόσμος αλλάζει. Η Ευρώπη μπορεί;»

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον ΣΕΒ.

Οι πρόεδροι του ομίλου Τιτάν και της Mytilineos περιέγραψαν τις εμπειρίες τους από τις επαφές με τα ευρωπαϊκά όργανα ως εκπρόσωποι κορυφαίων ελληνικών και ευρωπαϊκών εργοδοτικών οργανώσεων σημειώνοντας τα προβλήματα της γραφειοκρατίας, της απώλειας ανταγωνιστικότητας και των διαρθρωτικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Σημείωσαν τον κίνδυνο της αντισυστημικής ψήφου στις ευρωεκλογές, επισημαίνοντας: Η Ευρώπη αποσυντίθεται.

Όπως αναφέρθηκε από τους δύο επιχειρηματίες, έχει ιδιαίτερη σημασία να συζητήσουμε για την ανάκτηση της οικονομικής ισχύος της ΕΕ, έναντι άλλων διεθνών οικονομιών, καθώς τα επόμενα χρόνια θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις ως προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής ευημερίας της Ευρώπης, σε μια περίοδο με έντονες γεωπολιτικές, αναπτυξιακές, κοινωνικές και κλιματικές προκλήσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση, χρειάζεται μια ευρωπαϊκή επανεκκίνηση ώστε σημαντικές αλλαγές σε θέματα ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, βιομηχανικής πολιτικής, δεξιοτήτων, επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής και βιωσιμότητας, καθώς και επένδυση στην κοινωνική Ευρώπη, να αποτελέσουν τις βάσεις για την Ευρώπη του 2030.

Οι πέντε πυλώνες του ΣΕΒ

Ο ΣΕΒ, έχει εντοπίσει πέντε κύριους πυλώνες για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος:

  • Μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη Ενιαία Αγορά,
  • Ένα σοκ ρυθμιστικής απλοποίησης και δομικά λιγότερης γραφειοκρατίας,
  • Μια ισχυρή βιομηχανία που δείχνει τον δρόμο για ανθεκτικότητα, θέσεις εργασίας και διεθνές εμπόριο,
  • Την ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας με σύγχρονες γνώσεις, ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις αλλαγές στα επαγγέλματα και
  • Την επιταχυνόμενη και επιτυχημένη μετάβαση στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα, ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε: «Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Η αλήθεια όμως είναι ότι σ’ έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα, πασχίζει να βρει το δρόμο της. Στη σημερινή πραγματικότητα, χάνει σταθερά ανταγωνιστικότητα, αναπτύσσεται πολύ αργά, δεν έχει τεχνολογικό πλεονέκτημα στον κόσμο και έχει αδυνατίσει γεωπολιτικά. Χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή επανεκκίνηση, με πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε μια Ευρώπη ισχυρή και ανεξάρτητη, για να μπορέσουμε να επενδύσουμε αυτά που χρειάζονται στο κοινωνικό κράτος, στο περιβάλλον, στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Θεωρούμε σημαντικό, αυτό το μήνυμα να μην χαθεί σ’ αυτή την εκλογική χρονιά που θα επιλέξουμε την ευρωπαϊκή ηγεσία για το υπόλοιπο της κρίσιμης αυτής δεκαετίας. Αυτή είναι και η έννοια της σημερινής εκδήλωσης του ΣΕΒ, με τίτλο «Ο κόσμος αλλάζει. Η Ευρώπη μπορεί;».

Από την πλευρά του ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι: «Αυτές οι ευρωεκλογές είναι από τις πιο σημαντικές που έχουμε ζήσει ποτέ. Τα διακυβεύματα είναι πάρα πολύ μεγάλα. Η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλονίζεται από την άνοδο αντισυστημικών κομμάτων και ομάδων. Το γεωπολιτικό σκηνικό είναι απειλητικό όσο δεν υπήρξε ποτέ τις πολλές τελευταίες δεκαετίες. Τα οικονομικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντείνονται λόγω της έλλειψης ανταγωνιστικότητας για την οποία μίλησε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Παπαλεξόπουλος. Επειδή λοιπόν το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο, ο ΣΕΒ αποφάσισε να κάνει αυτή την εκδήλωση για να συζητηθούν τα πραγματικά προβλήματα και να δώσουμε έναν άλλο τόνο, ουσίας, σ’ αυτή την εκλογική μάχη, η οποία δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή, αλλά και εθνική, υπό την έννοια ότι πολλά συμφέροντα της χώρας μας διακυβεύονται μαζί με τα συμφέροντα της Ευρώπης.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Προθεσμιακές καταθέσεις: Στάση αναμονής από τις τράπεζες για τα επιτόκια μετά τη μείωση της ΕΚΤ
Επιχειρήσεις |

Κίνηση έκπληξη από τις τράπεζες στις προθεσμιακές καταθέσεις

Πώς ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις των τραπεζών για τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις - Πρόκειται για μία τάση που καταγράφεται πάντοτε όταν τα επιτόκια εισέρχονται σε πτωτική τροχιά