Η υπόθεση τροφικής δηλητηρίασης 63 μαθητών στην Λαμία από σχολικά γεύματα σόκαρε την κοινή γνώμη.

Ο «ΟΤ» μάλιστα προχώρησε και σε μια σημαντική αποκάλυψη σχετικά με την «Γιαννίτσης Logistics» που είχε αναλάβει να καλύψει τις ανάγκες σίτισης των συγκεκριμένων μονάδων: η εταιρεία του επιχειρηματία Γιώργου Γιαννίτση, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα που είναι αναρτημένα στη Διαύγεια δεν ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε στο επίκεντρο.

Γιώργος Γιαννίτσης: Οι μπίζνες με το δημόσιο, η δηλητηρίαση 63 μαθητών και το deal με τα παγωτά

Αλλες δυο φορές στο πρόσφατο παρελθόν εντοπίστηκε να μην συμμορφώνεται πλήρως με τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων.

Συγκεκριμένα, σε δυο αποφάσεις που εισηγούνται την ανάθεση των υπηρεσιών «Σίτιση Ασθενών & Εφημερευόντων Ιατρών του ΓΝ Λαμίας» υπάρχουν δύο «κρίσιμες παρατηρήσεις που σχετίζονται με την μη ορθή τήρηση των τεχνικών προδιαγραφών.

Τα όσα έρχονται στο φως δημιουργούν εύλογα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο ανάθεσης και διάθεσης των σχολικών γευμάτων που απασχολεί χιλιάδες οικογένειες. Πώς ακριβώς επιλέγονται οι εταιρείες; Με ποια κριτήρια; Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας; Τι μέτρα έχουν ληφθεί ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον, ενόψει και της νέας σχολικής σεζόν;

Ο ΟΤ επικοινώνησε με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θέτοντας όλα τα παραπάνω ερωτήματα και έλαβε τις ακόλουθες απαντήσεις:

Επισημαίνεται καταρχάς ότι η παραγωγή, μεταποίηση, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά και διακίνηση των γευμάτων πραγματοποιείται με υγιεινό τρόπο και οι αντίστοιχες επιχειρήσεις τροφίμων θα πρέπει να εφαρμόζουν, διατηρούν και αναθεωρούν διαδικασίες HACCP, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του διαγωνισμού, τίθενται από τον ΟΠΕΚΑ πολύ αυστηρά πρότυπα διασφάλισης ποιότητας (βλ. παράγραφο 2.2.7.), καθώς και αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές (βλ. Παράρτημα 1) – Συστήματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων (HACCP) και ιχνηλασιμότητας τροφίμων με συγκεκριμένα ISO και πρότυπα.

Δείτε εδώ τη διακήρυξη

Ειδικότερα:

• Τα σχολικά γεύματα παράγονται την ίδια ημέρα με την διανομή (cook&serve), αποκλειόμενης της μεθόδου ψύξης ή προκατάψυξης.

• Τα γεύματα παραδίδονται στους μαθητές σε κλειστές ατομικές συσκευασίες.

• Το ψωμί και το φρούτο είναι συσκευασμένα σε κλειστά ατομικά σελοφάν.

• Η μεταφορά των γευμάτων, γίνεται σε ειδικά θερμικά κιβώτια (θερμομπόξ/ισοθερμικοί περιέκτες), ώστε να διατηρείται η προβλεπόμενη θερμοκρασία.

• Τα οχήματα μεταφοράς πληρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφαλούς διακίνησης προϊόντων και υπόκεινται σε ελέγχους από ειδικά κρατικά κλιμάκια.

• Η παραλαβή τους στις σχολικές μονάδες γίνεται από τριμελείς επιτροπές παραλαβής, οι οποίες ελέγχουν την θερμοκρασία των γευμάτων και μακροσκοπικά χαρακτηριστικά.

22 έλεγχοι από το 2022 έως σήμερα

Σύμφωνα με το υπουργείο, στο πρόγραμμα προβλέπονται πολύ αυστηροί έλεγχοι και από τον ΟΠΕΚΑ και από τις υγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειών και από τον ΕΦΕΤ. Συγκεκριμένα, από το 2022 έως σήμερα έχουν γίνει 22 έλεγχοι σε εταιρείες παραγωγής γευμάτων από την Επιθεώρηση του ΟΠΕΚΑ.

Σιτίζονται καθημερινά 217 χιλ. μαθητές

Ο διαγωνισμός του 2021 είχε προϋπολογισμό 253 εκατ. ευρώ και αφορούσε τρεις σχολικές χρονιές. Υλοποιείται σε 133 Δήμους όλης της χώρας και σιτίζονται καθημερινά 217 χιλιάδες μαθητές με ζεστό γεύμα. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συμμετοχή 21 εταιρειών.

Εντατικοποίηση ελέγχων με μικτά κλιμάκια

Όσον αφορά στο ερώτημα για τις ενέργειες θα αναλάβει το υπουργείο μετά την υπόθεση μαζικής δηλητηρίασης μαθητών στη Λαμία, και πως θα διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον, το υπουργείο αναφέρει πως ήδη από τα προηγούμενα χρόνια σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες σημαντική δουλειά ως προς την καταγραφή των αναγκαίων τεχνικών προδιαγραφών και προτύπων ασφαλείας που πρέπει να πληρούν οι οικονομικοί φορείς.

Επιπλέον, έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΑ στα σχολεία και τις μονάδες παραγωγής τα τελευταία χρόνια ενώ το υπουργείο έχει ζητήσει από τον ΕΦΕΤ και τις υγειονομικές υπηρεσίες Περιφερειών να συσταθούν μικτά κλιμάκια ελέγχων για τις μονάδες παραγωγής.

Στη μάχη και ο ΕΟΔΥ

Για τη νέα σχολική χρονιά, το υπουργείο προετοιμάζει μια συνεργασία με τον ΕΟΔΥ για τη διενέργεια τακτικών συστηματικών ελέγχων των σχολικών γευμάτων από αρμόδια κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε επίσημα κρατικά εργαστήρια.

Το ιστορικό

Ο δημόσιος τομέας και ειδικά οι δημόσιοι οργανισμοί, όπως όλα δείχνουν, αποτελούν προνομιακό πεδίο δράσης για την «Γιαννίτσης Logistics».

Η επιχείρηση του Γιώργου Γιαννίτση έχει πλούσιο ιστορικό συνεργασίας με το Δημόσιο. Κάτι που «διαφημίζει» και μέσω της εταιρικής ιστοσελίδας στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την «Διαύγεια», συμβάλλεται ήδη από το 2016 με υπηρεσίες και οργανισμούς του δημοσίου και συγκεκριμένα με το Δήμο Λαμιέων που εμπιστεύεται τη σίτιση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Λαμίας στην Γιαννίτσης Logistics A.Ε.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι ετήσιες συμβάσεις για την κάλυψη των αναγκών σίτισης των μαθητών διαμορφώνονται μεταξύ 120 έως και 150.000 ευρώ ετησίως και με την «παρένθεση» της πανδημίας, που επέβαλε το κλείσιμο των σχολικών μονάδων, εκτελούνται χωρίς προβλήματα.

Μάλιστα οι συμβάσεις παρατάθηκαν όταν οι συνθήκες, όπως η διακοπή λειτουργίας του Μουσικού Σχολείου Λαμίας λόγω COVID19 και η χρονοβόρα διαδικασία νέου διαγωνισμού, το επέβαλαν.

Η σίτιση των φοιτητών του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας είναι επίσης μια σημαντική δουλειά για τις επιχειρήσεις του Γ. Γιαννίτση και μάλιστα η σημαντικότερη.

Είναι αυτή που εξασφαλίζει τα περισσότερα έσοδα σε σύγκριση με άλλες του τομέα Εκπαίδευσης καθώς για τη σίτιση των φοιτητών σε Λαμία, Άμφισσα και Καρπενήσι το ετήσιο κόστος -κατά τη διάρκεια των συμβάσεων- πλησιάζει τις 600.000 ευρώ.

Το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας συμβάλει εξίσου σημαντικά στον κύκλο εργασιών της εταιρείας Γιαννίτση με πρoυπολογιζόμενο ετήσιο ύψος άνω των 500.000 ευρώ, στη διάρκεια των συμβάσεων.

Η εταιρεία βέβαια έχει συμβάσεις και με άλλους δήμους της Στέρεας Ελλάδας , όπως ο Δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας, για την τροφοδοσία εκπαιδευτικών δομών όπως οι παιδικοί σταθμοί αλλά και η Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας για την παροχή υπηρεσιών σίτισης σε κοινωνικές δομές όπως η «Δομή Υποστήριξης Δράσεων Κοινωνικής Ένταξης – Γέφυρα», με μηνιαίο κόστος στα 14.238 ευρώ (για τη Γέφυρα»), ποσό που επαναλαμβάνεται σε Εντολές Πληρωμής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (28/4/2020, 25/5/2020) .

Οι καταγγελίες από γονείς

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται μετά από τη μαζική τροφική δηλητηρίαση τουλάχιστον 63 μαθητών από 7 διαφορετικά σχολεία, οι οποίοι κατανάλωσαν σχολικά γεύματα που κατασκευάστηκαν από την εταιρεία «Γιαννίτσης Logistics», με τους γονείς να προχωρούν σε δεκάδες μηνύσεις για το περιστατικό.

Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 7ου δημοτικού σχολείου Λαμίας Μαρία Ζωγράφου, μιλώντας στον Lamia Polis 87.7, κάλεσε τους γονείς να καταθέσουν στο αστυνομικό τμήμα για το συμβάν.

Σύμφωνα με την εξέταση των δειγμάτων που έγινε από τον ΕΟΔΥ, στα σχολικά γεύματα εντοπίστηκε το μικρόβιο του σταφυλόκοκκου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Χρηματιστήριο Αθηνών: Διανέμει μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή για το 2023
Επιχειρήσεις |

Μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή από τα «Ελληνικά Χρηματιστήρια» για το 2023

Μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή θα διανείμει η «Ελληνικά Χρηματιστήρια-Χρηματιστήριο Αθηνών ΑΕ» για τη χρήση του 2023, μετά από απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 13 Ιουνίου 2024. Το άνω ποσό μερίσματος που θα καταβληθεί ανά μετοχή προσαυξάνεται με το μέρισμα που αντιστοιχεί στις 2.498.000 ίδιες μετοχές που κατέχει η Εταιρεία, οι οποίες […]