Αρκετοί από τους μεγάλους μετόχους της Anglo American Plc δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τις προσπάθειες της εταιρείας να πείσει την BHP Group να αλλάξει τη δομή της πρότασης εξαγοράς ή να αντισταθμίσει τους κινδύνους που παρουσιάζει, πριν αποδεχτoύν οποιαδήποτε προσφορά.

Η BHP έχει μία εβδομάδα για να πείσει τον στόχο της για την αξία του σχεδίου εξαγοράς 49 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού η Anglo ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι απέρριψε μια τρίτη προσφορά και συμφώνησε να παρατείνει τις συζητήσεις. Κατόπιν αυτού οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην επιμονή της BHP να διαχωρίσει η Anglo τις μονάδες πλατίνας και σιδηρομεταλλεύματος Νότιας Αφρικής πριν προχωρήσει η εξαγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, οι  δύο πλευρές είναι πλέον πιο κοντά η μία στην άλλη στις απόψεις τους. Ωστόσο, η Anglo συνεχίζει να απορρίπτει τη δομή ως πολύ περίπλοκη – φορτωμένη με κινδύνους και κόστος που πρέπει να επωμιστούν οι ίδιοι οι επενδυτές της.

Δύσκολη «νύφη» η Anglo American: Είπε «όχι» και στην τρίτη πρόταση της ΒΗΡ

Αυτή ήταν μια άποψη που επαναλήφθηκε από αρκετούς μεγάλους επενδυτές σε ιδιωτικές συνομιλίες από τις τελευταίες ανακοινώσεις. Πέντε κορυφαίοι 20 της Anglo δήλωσαν ανοιχτοί στην προοπτική μιας συμφωνίας, ενώ τέσσερις από αυτούς συμφώνησαν με την προσέγγιση της Anglo να πιέσει την BHP για αλλαγές για την επίλυση της αβεβαιότητας που δημιουργείται από την προτεινόμενη προσέγγιση πολλαπλών φάσεων.

Οι περισσότεροι από τους μετόχους δήλωσαν ότι θα ήθελαν η BHP να αυξήσει περαιτέρω την προσφορά της, ιδιαίτερα εάν η δομή παραμείνει αμετάβλητη. Σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο της BHP, οι επενδυτές της Anglo θα πρέπει να περιμένουν την ολοκλήρωση των δευτερευουσών εταιρειών στη Νότια Αφρική – κάτι που ορισμένοι εκτιμούν ότι μπορεί να χρειαστούν έως και δύο χρόνια – προτού συνειδητοποιήσουν την αξία της προσφοράς.

Επιφυλάξεις

Η κύρια επιφύλαξη της Anglo σχετικά με την τρέχουσα προσέγγιση της BHP είναι η αβεβαιότητα σχετικά με τις παραχωρήσεις που μπορεί να απαιτηθούν από τις ρυθμιστικές αρχές της Νότιας Αφρικής προκειμένου να εγκρίνουν τις διασπάσεις των εισηγμένων στο Γιοχάνεσμπουργκ Anglo American Platinum Ltd. και Kumba Iron Ore Ltd.

Το Δικαστήριο Ανταγωνισμού της Νότιας Αφρικής αξιολογεί τόσο τις αντιμονοπωλιακές επιπτώσεις όσο και τους παράγοντες «δημοσίου συμφέροντος», συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο μια αλλαγή ιδιοκτησίας θα επηρεάσει τα επίπεδα απασχόλησης. Οι προηγούμενες εγκρίσεις βασίζονταν σε όρους όπως εγγυημένες τοπικές προμήθειες, αυξημένη ιδιοκτησία εργαζομένων και ακόμη και μόνιμους περιορισμούς στις περικοπές θέσεων εργασίας.

Η κρατική Public Investment Corporation της Νότιας Αφρικής, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Anglo με 7,4%, εξέδωσε δήλωση την Τετάρτη πριν από τις τελευταίες ανακοινώσεις της BHP και της Anglo, ζητώντας «ουσιαστική αναθεώρηση» της πρότασης εξαγοράς. Δεν έχει σχολιάσει ακόμη δημόσια την τρίτη προσφορά της BHP ή τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.

Η BlackRock Inc., η οποία κατέχει το 10,5%, δεν έχει σχολιάσει δημόσια τη θέση της. Ούτε ο ακτιβιστής επενδυτής Elliott Investment Management, που έχει αναδειχθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Anglo.

Από τους επενδυτές με τους οποίους μίλησε το Bloomberg αυτή την εβδομάδα, ορισμένοι υποστήριξαν  ότι η BHP θα πρέπει να δεσμευθεί να καλύψει τυχόν χαμένη αξία που υπέστησαν οι νέοι ιδιοκτήτες των θυγατρικών ως αποτέλεσμα της διαδικασίας spinoff ή εναλλακτικά να γλυκάνει την προσφορά όλων των μετοχών με ένα στοιχείο μετρητών .

Δύο από τους μετόχους – που θέλουν αλλαγές στη δομή της συμφωνίας – είπαν επίσης ότι η αποχώρηση της BHP στις 29 Μαΐου θα μπορούσε να έχει θετικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τη δική της στρατηγική ανάκαμψης, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Anglo σχεδιάζει να εγκαταλείψει την εξόρυξη πλατίνας, διαμαντιών και άνθρακα για να επικεντρωθεί στις δραστηριότητες σιδηρομεταλλεύματος και χαλκού – ένας εξορθολογισμός που οι επενδυτές ήδη ζητούσαν από την εταιρεία και λένε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο εάν η Anglo είναι σε θέση να εκτελέσει τα σχέδια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή