«Όχι» και στην τρίτη «πρόταση γάμου» της BHP είπε η Anglo American , ωστόσο οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να παρατείνουν την προθεσμία των συνομιλιών κατά μία εβδομάδα.

«Το διοικητικό συμβούλιο εξέτασε προσεκτικά την τελευταία πρόταση της BHP, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες για την αξία που παραδόθηκε στους μετόχους της Anglo American και την απέρριψε ομόφωνα», ανέφερε ο πρόεδρος της Anglo American, Stuart Chambers σε ανακοίνωσή του στον ιστότοπο του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

«Ωστόσο, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πρόθυμο να συνεχίσει να συνεργάζεται με την BHP και τους συμβούλους της για αυτό το θέμα και ως εκ τούτου ζήτησε παράταση μίας εβδομάδας στην προθεσμία των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο Chambers.

Η βρετανική εταιρεία εξόρυξης επιβεβαίωσε την τρίτη πρόταση από την BHP, η οποία προσέφερε περίπου 29,34 £ ανά μετοχή, με βάση την τιμή των μετοχών από το κλείσιμο της αγοράς στις 23 Απριλίου.

Anglo American: Ποιοι ενδιαφέρονται για την εξαγορά της

Προτού παραταθούν οι συζητήσεις, σύμφωνα με τους κανόνες εξαγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, η BHP είχε προηγουμένως προθεσμία μέχρι τις 5:00 μ.μ. στο Λονδίνο για να κάνει μια επίσημη και τελική προσφορά για την Anglo American μετά από μια μάχη προσφορών, που μετρά ήδη τέσσερις εβδομάδες.

Οι μετοχές της Anglo American ενισχύθηκαν κατά 0,35% λίγο μετά την ανακοίνωση, ενώ οι μετοχές της BHP υποχώρησαν πάνω από 3,4%.

Ο γίγαντας εξόρυξης και μετάλλων με έδρα την Αυστραλία έκανε δύο προηγούμενες μη δεσμευτικές προσφορές για την Anglo, καθώς επιδιώκει να στηρίξει την κυριαρχία της στη βιομηχανία χαλκού, δεδομένου του βασικού ρόλου του μετάλλου στην ενεργειακή μετάβαση και προϊόντων όπως ηλεκτρικά οχήματα, ηλεκτρικά δίκτυα και ανεμογεννήτριες .

Οι συνδυασμένες εταιρείες θα αποτελούσαν ένα μεγαθήριο στην εξόρυξη χαλκού και τον μεγαλύτερο παίκτη στον κόσμο, παρέχοντας το 10% της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Τα σχέδια της εταιρείας

Η Anglo American παρουσίασε στις 14 Μαΐου σχέδια για μια πιθανή διάσπαση του ομίλου μέσω πώλησης των δραστηριοτήτων της που αφορούν τον άνθρακα, το νικέλιο, τα διαμάντια και πλατίνα, προσπαθώντας να αντισταθεί στην προσφορά εξαγοράς από τον όμιλο BHP. Μια μέρα πριν είχε ανακοινώσει ότι δεν δέχεται την προσφορά των 43 δισ. ευρώ, με τον CEO της εταιρείας να αρνείται μέχρι στιγμής συνομιλίες με την BHP, εκτιμώντας, όπως έχει δηλώσει, ότι η ενδιαφερόμενη συνεχίζει να υποτιμά σημαντικά την εταιρεία και ήταν “εξαιρετικά μη ελκυστική” για τους μετόχους της.

Σύμφωνα με τη WSJ, οι συζητήσεις της BHP τις προηγούμενες ημέρες επικεντρώθηκαν στο κατά πόσο μπορεί να καταθέσει μια προσφορά αρκετά ελκυστική ώστε να κάνει τους μετόχους της Anglo να ωθήσουν την εταιρεία σε συνομιλίες.

Η BHP θέλει η Anglo να αποσυνδεθεί πρώτα από τις επιχειρήσεις πλατίνας και σιδηρομεταλλεύματος της Νότιας Αφρικής πριν προχωρήσει σε εξαγορά. Σύμφωνα με το εναλλακτικό σχέδιο της Anglo, η εταιρεία θα επικεντρωθεί στον χαλκό και στο σιδηρομετάλλευμα αποχωρώντας από την πλατίνα, τα διαμάντια και τον άνθρακα και επιβραδύνοντας ένα έργο λιπασμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή