Με μια… όχι και τόσο κολακευτική παρομοίωση η Societe Generale δίνει το στίγμα για τις βρετανικές εκλογές.

«Οι γαλοπούλες, ακόμη και να ψήφιζαν να μην έρθουν τα Χριστούγεννα, δεν έκαναν μεγάλη διαφορά στη μοίρα τους. Στο ίδιο πνεύμα, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak, έχοντας δει την υποστήριξη των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις να μειώνεται κατά το ήμισυ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μάλλον δεν θα έπρεπε να προκηρύξει καθόλου εκλογές», αναφέρει η Societe Generale.

Βρετανία: Ο πληθωρισμός, η βαριά σκιά της Τρας και το προβάδισμα των Εργατικών στην οικονομία

Αλλά, όπως υποστηρίζουν και οι περισσότεροι αναλυτές, δεν υπάρχει μια λιγότερο ελκυστική ημερομηνία που προσφέρεται από τώρα έως τον Ιανουάριο, επομένως θα μπορούσε κάλλιστα να επωφεληθεί από τη βελτίωση των δεδομένων επί του παρόντος (και ελπίζει).

Τι σημαίνει για τη λίρα;

Σύμφωνα με την Societe Generale, η αγορά αναμένει στενά εύρη για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, τουλάχιστον, με το δολάριο να μην μπορεί να πιέσει σε νέα υψηλά, αλλά η υποτονική ευρωπαϊκή ανάπτυξη να περιορίζει τα κέρδη τόσο για το ευρώ όσο και για τη στερλίνα.

Το φετινό χαμηλό στην ισοτιμία EUR/GBP μπορεί κάλλιστα να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες με μια άνοδο κάτω από το 0,85, αλλά η Τράπεζα της Αγγλίας έχει περισσότερα περιθώρια να μειώσει τα επιτόκια από την ΕΚΤ, ακόμα κι αν πρόκειται στο Λονδίνο να αρχίσουν να μειώνουν αργότερα. Μια σταδιακή άνοδος του EUR/GBP προς το 0,87 και μια μικρή άνοδος του EUR/USD στο 1,11 θα οδηγούσε την ισοτιμία GBP/USD σχεδόν ακριβώς εκεί που είναι σήμερα!

Τα πολιτικά γεγονότα

Η στερλίνα κινείται πολύ με βάση τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα. Οι απεργίες έστειλαν την κυβέρνηση στο ΔΝΤ το 1976 και ως αποτέλεσμα η στερλίνα έφτασε στο ιστορικό χαμηλό της σε πραγματικούς όρους.

Το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας και ο μονεταρισμός της Θάτσερ βοήθησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και το Big Bang και η απορρύθμιση του έδωσαν ώθηση στα τέλη της δεκαετίας του 1980 προτού «εκραγεί» η αγορά κατοικίας.

Για την ανάκαμψη της στερλίνας στα μέσα της δεκαετίας του ’90 δόθηκε μεγάλη ώθηση από την απόφαση της κυβέρνησης των Εργατικών να καταστήσει την Τράπεζα της Αγγλίας ανεξάρτητη, πριν την καταρρίψει η οικονομική κρίση το 2007-2008.

Μετά από αυτό, σταδιακά ανέκαμψε έως ότου κάποιος αποφάσισε να κάνει δημοψήφισμα για την ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και έκτοτε, έχει διαπραγματευτεί σε στενό αλλά χαμηλό εύρος.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη λίρα είναι ότι οι υψηλές κρατικές δαπάνες τα τελευταία χρόνια θα εμποδίσουν τη δημοσιονομική πολιτική και αυτό με τη σειρά του αυξάνει το περιθώριο για χαμηλότερα επιτόκια με την πάροδο του χρόνου, εξηγεί η Societe Generale. Η μεγαλύτερη υποστήριξη για το νόμισμα μπορεί να είναι ότι η εμπιστοσύνη στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής είναι τόσο χαμηλή τώρα (όπως ήταν τη δεκαετία του 1990) που ο πήχης για θετικές εκπλήξεις δεν είναι ψηλά!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή