Η ΔΕΗ προχωρά στο ουσιαστικό βήμα για την είσοδό της στην τηλεπικοινωνιακή αγορά με την απόσχιση του υπάρχοντος σήμερα Τηλεπικοινωνιακού Κλάδου χονδρικής και την απορρόφησή του από την 100% θυγατρική FiberGrid.

Ο Τηλεπικοινωνιακός Κλάδος χονδρικής της ΔΕΗ που μεταβιβάζεται στη θυγατρική FiberGrid περιλαμβάνει το «παλαιό» αστικό δίκτυο οπτικών ινών της ΔΕΗ, το οποίο έχει κατασκευαστεί από το έτος 2003 και μετά, το υπό ανάπτυξη «νέο» δίκτυο οπτικών ινών και τα σχετικά στοιχεία ενεργητικού (εξοπλισμός, μηχανήματα κλπ) μαζί με αποθέματα, υλικά, ανταλλακτικά, αναλώσιμα, πληροφοριακά συστήματα κλπ καθώς και από βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους.

Πώς η ΔΕΗ μετατρέπεται σε Powertech παίκτη – Το σχέδιο Στάσση

Αυτό που δεν μεταβιβάζεται στη νέα εταιρική οντότητα είναι το δικαίωμα χορήγησης σε τρίτους πρόσβασης στο Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ) για την εγκατάσταση οπτικών ινών ή άλλων στοιχείων δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών επί του ΕΔΔΗΕ.

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ σχετικά με την απόσχιση των εν λόγω δραστηριοτήτων εντάσσεται στη στρατηγική απόφαση, ήδη από το Μάρτιο του 2022, να επεκταθεί η ΔΕΗ σε νέες δραστηριότητες και προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Ουσιαστικά δηλαδή να καταστεί πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην αγορά χονδρικής, κατά το πρότυπο αντίστοιχων ενεργειακών επιχειρήσεων του εξωτερικού.

Η απόσχιση αυτή καθ’ αυτή δεν θα επηρεάσει τα οικονομικά στοιχεία του Ομίλου της ΔΕΗ, δεδομένου ότι η FiberGrid ενοποιείται πλήρως, αφού η ΔΕΗ ήδη κατέχει και θα εξακολουθήσει να κατέχει το 100% της «νέας» εταιρείας.

Η δε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας προσδιορίζεται βάσει της αξίας του Τηλεπικοινωνιακού Κλάδου, όπως αυτή αποτυπώνεται σε Έκθεση Αποτίμησης της 14ης Μαΐου. Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας FiberGrid θα αυξηθεί κατά 33.601.984 νέες ονομαστικές μετοχές αξίας 1 ευρώ η κάθε μία, για να ανέλθει στα 63.601.984 ευρώ (που θα αντιστοιχούν σε αντίστοιχο αριθμό ονομαστικών μετοχών του 1 ευρώ).

Το δίκτυο της ΔΕΗ FiberGrid σήμερα

Το δίκτυο Fiber to the Home της ΔΕΗ FiberGrid έχει φτάσει ήδη σε 140.000 σπίτια σε 12 δήμους της Αττικής, σε μόλις 10 μήνες. Ακολούθως, η ετταιρεία ανέθεσε με διαγωνιστική διαδικασία σε 12 αναδόχους την κατασκευή δικτύου Fiber to the Home σε επιπλέον περιοχές στην Αττική και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Καλαμάτα, Λάρισα, Ιωάννινα, Κόρινθο, Τρίκαλα, Κοζάνη, Βέροια, και Μεγαλόπολη.

Απώτερος στόχος της FiberGrid είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025 στις παραπάνω περιοχές. Συνολικά, ο στόχος του Ομίλου ΔΕΗ είναι να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας.

Οι επενδύσεις για την περίοδο 2024-2026 θα ανέλθουν σε περίπου 680 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη εκτίμηση της εταιρείας.

Εξασφάλιση μελλοντικής επεκτασιμότητας

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχιτεκτονική του δικτύου που κατασκευάζει η ΔΕΗ FiberGrid αντιστοιχεί μία οπτική ίνα ανά συνδρομητή μέχρι το σημείο συγκέντρωσης (καμπίνα) εξασφαλίζοντας την μελλοντική επεκτασιμότητα του δικτύου και δίνοντας στους παρόχους την δυνατότητα υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber).

Η ΔΕΗ FiberGrid σκοπεύει να διαθέσει μέσω χονδρικής το νέο δίκτυο με δύο τρόπους. Ο πρώτος αφορά στην διάθεση χονδρικής υπηρεσίας bitstream με ταχύτητες που μπορούν να φτάνουν έως και τα 10 Gbps. O δεύτερος είναι με την διάθεση υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber), με την οποία ο κάθε πάροχος μπορεί να προσφέρει στον τελικό πελάτη του ό,τι υπηρεσίες επιθυμεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις