Τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να χαλαρώσουν τις απαγορεύσεις τους σχετικά με τη χρήση όπλων που προμηθεύουν στην Ουκρανία για να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στον Economist.

«Έχει έρθει η ώρα για τους συμμάχους να εξετάσουν αν θα πρέπει να άρουν ορισμένους από τους περιορισμούς που έχουν επιβάλει στα όπλα που έχουν δωρίσει στην Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Reuters: «Ναι» Πούτιν σε κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία – Οι όροι που θέτει

Ο Στόλτενμπεργκ δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε κάποιο μέλος του ΝΑΤΟ στα σχόλιά του, αλλά οι ΗΠΑ και η Γερμανία είναι μεταξύ των χωρών που διστάζουν να επιτρέψουν στα όπλα τους να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας.

Εάν η Ουκρανία δεν έχει το δικαίωμα να πλήξει ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους με τις μάχες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή του Χάρκοβο, κοντά στα ρωσικά σύνορα, αυτό καθιστά δύσκολο για τη χώρα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ. Η υπεράσπιση αυτού του δικαιώματος αυτοάμυνας «θα πρέπει να περιλαμβάνει τη δυνατότητα να πλήττονται επίσης στόχοι στο ρωσικό έδαφος, όταν πρόκειται για στρατιωτικούς, νόμιμους στόχους».

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει πιέσει τους συμμάχους να δώσουν άδεια για τη χρήση οπλικών συστημάτων που παρέχονται στην Ουκρανία για να πλήξουν στόχους εντός του ρωσικού εδάφους. «Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξουν απαγορεύσεις, διότι δεν πρόκειται για επίθεση του ουκρανικού στρατού με δυτικά όπλα στο ρωσικό έδαφος», δήλωσε ο Ζελένσκι σε δημοσιογράφους νωρίτερα αυτό το μήνα. «Πρόκειται για άμυνα».

Τα σχόλια του επικεφαλής του ΝΑΤΟ γνώρισαν ευρεία διάδωση στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα. «Αυτό είναι χρήσιμο να το γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν προσκληθεί στην υποτιθέμενη “ειρηνευτική διάσκεψη” στην Ελβετία», δήλωσε η Ζαχάροβα στο κανάλι της στο Telegram, αναφερόμενη σε μια σύνοδο κορυφής με επίκεντρο την Ουκρανία που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Ιουνίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα