Ο Μιχαήλ Φρίντμαν, ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Ρωσίας, ζητά αποζημίωση από το Λουξεμβούργο λόγω κυρώσεων σε περιουσιακά στοιχεία αξίας 15,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σχεδιάζει να παραπέμψει το μικροσκοπικό Δουκάτο στα δικαστήρια εάν δεν συμφωνήσει με την πληρωμή,.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times, η αίτηση που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο, καθιστά τον Φρίντμαν τον πρώτο ολιγάρχη που ζητά αποζημίωση για κυρώσεις εναντίον του λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αφού αμφισβήτησε με επιτυχία ορισμένους από τους λόγους για τους περιορισμούς της ΕΕ τον περασμένο μήνα.

Εάν πετύχει, ο Φρίντμαν θα δικαιούται δυνητικά μια σημαντική πληρωμή βάσει μιας σκοτεινής συνθήκης του 1989 μεταξύ Βελγίου, Λουξεμβούργου και Σοβιετικής Ένωσης που προστατεύει τα περιουσιακά στοιχεία των επενδυτών από απαλλοτρίωση και εθνικοποίηση, καθώς και «οποιαδήποτε άλλα μέτρα έχουν παρόμοια αποτελέσματα».

Μπλόκο σε… μετρητά για Ρώσο ολιγάρχη – Δεν μπορεί να πληρώσει για την έπαυλή του

Η απειλή του Φρίντμαν είναι η πιο πρόσφατη νομική μάχη με τις δυτικές αρχές για τις κυρώσεις εναντίον του. Ο γεννημένος στην Ουκρανία ολιγάρχης, ο οποίος μετακόμισε στο Λονδίνο πριν από μια δεκαετία, άσκησε αρχικά συγκρατημένη κριτική για την εισβολή του Πούτιν και επέστρεψε στη Μόσχα τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο ολιγάρχης  διατηρεί το ενδιαφέρον του για την επενδυτική εταιρεία LetterOne με έδρα το Λονδίνο και τη ρωσική δανείστρια Alfa-Bank μέσω οχημάτων στο Δουκάτο που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 15,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνολικά. Οι πηγές, αναφέρουν ότι σκοπεύει να υποβάλει μήνυση για απροσδιόριστο ποσό αποζημίωσης για τις απώλειές του λόγω των κυρώσεων, εάν το Λουξεμβούργο δεν συμβιβαστεί μαζί του μόλις λήξει η εξάμηνη περίοδος χάριτος.

Και τονίζουν ότι σύμφωνα με τη συνθήκη, ο Φρίντμαν μπορεί να μηνύσει το Λουξεμβούργο στο διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης ή να υποβάλει αίτηση για ad hoc διαιτησία υπό την Uncitral, την επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για το διεθνές εμπορικό δίκαιο.

«Ως κράτος μέλος της ΕΕ, το Λουξεμβούργο εφαρμόζει κυρώσεις της ΕΕ», ανέφερε η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου σε δήλωση στους Financial Times. «Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου γνωρίζει το αίτημα του κ. Fridman. Επί του παρόντος, δεν εκκρεμεί δικαστική υπόθεση».

«Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου δεν μπορεί να κάνει περαιτέρω σχόλια σχετικά με αυτό το θέμα».

«Ο Πούτιν ενθαρρύνει τέτοιες αγωγές», σχολίασε η Alexandra Prokopenko, συνεργάτης στο Carnegie Russia Eurasia Center στο Βερολίνο που μελετά την ελίτ της Μόσχας. «Είναι δικηγόρος με εκπαίδευση — καταλαβαίνει ότι μια απόφαση υπέρ των ολιγαρχών αποδυναμώνει τα θεμέλια ολόκληρου του μηχανισμού κυρώσεων», είπε.

Ο Φρίντμαν, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει, και οι συνεργάτες του Petr Aven, German Khan και Alexei Kuzmichev παραμένουν υπό τις κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή