Με τις καλύτερες προϋποθέσεις ετοιμάζεται να γιορτάσει στις 28 Μαΐου τα 25 χρόνια λειτουργίας της η Aegean. Οι αυξημένες προκατήσεις θέσεων για την θερινή περίοδο, συνέβαλλαν στην εμφάνιση ισχυρών καθαρών ταμειακών ροών 188,6 εκατ. ευρώ έναντι 138,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 , και στην άνοδο των ρευστών διαθεσίμων στα 729 εκατ. ευρώ την 31η Μαρτίου, έναντι 709,3 εκατ. στις Δεκεμβρίου 2023.

Aegean: Αυξημένα 17% στα έσοδα και 72% στα EBITDA το α’ τρίμηνο

«Είμαστε έτοιμοι για μία δυναμική θερινή σεζόν, με ενίσχυση δρομολογίων, αυξημένες συχνότητες εστιάζοντας στην περαιτέρω ανάπτυξή μας κυρίως από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Εξακολουθούμε να βλέπουμε ισχυρή ζήτηση για την καλοκαιρινή περίοδο. Είναι όμως, ακόμη νωρίς για συνολικές προβλέψεις για την απόδοση της καλοκαιρινής περιόδου, που όπως πάντα θα διαμορφώσει το αποτέλεσμα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Γερογιάννης ανακοινώνοντας χθες τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2024. Ένα τρίμηνο παραδοσιακά ασθενέστερο, λόγω εποχικότητας, ωστόσο η Aegean πέτυχε σημαντική άνοδο των βασικών οικονομικών μεγεθών καθώς ο κύκλος εργασιών εκτοξεύτηκε στα 268,8 εκατ. ευρώ (+17%) και τα EBITDA «πέταξαν» στα 33,2 εκατ. ευρώ από κέρδη 19,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (+72%).

Ο «δυναμικός» Μάιος

Ο Μάϊος, ήταν ένας «δυναμικός» μήνας, τόσο για το δίκτυο του εσωτερικού, όσο και για το δίκτυο του εξωτερικού που ενισχύθηκε και από την περίοδο του Πάσχα. Οι ενδείξεις για την επόμενη χρονική περίοδο είναι θετικές παρουσιάζοντας αυξημένη ζήτηση, με τη συχνότητα των κρατήσεων να φτάνει αυτή τη στιγμή τα επίπεδα του 2019 και τις αναζητήσεις των επισκεπτών για τη χώρα μας στις μηχανές αναζήτησης να παραμένουν αυξημένες, σημειώνουν τα στελέχη της Aegean.

Νέοι προορισμοί

Επιπλέον, στο θερινό πρόγραμμα, η AEGEAN επεκτείνεται και σε νέους, με την προσθήκη τριών προορισμών από την Αθήνα (Σαράγιεβο, Παλέρμο και Βίλνιους που ξεκίνησαν τον Απρίλιο), ενώ συνεχίζει να επενδύει στα υφιστάμενα δρομολόγια τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού με την προσφορά επιπλέον θέσεων, εκτός από τη διατήρηση προορισμών που έχουν ήδη ξεκινήσει στο τέλος του 2023, όπως το Ντουμπάι (ΗΑΕ) και το Κισινάου (Μολδαβία),

Η αύξηση στις προσφερόμενες θέσεις το 2024 προσεγγίζει τις 700.000 και είναι σχεδόν μοιρασμένες στο δίκτυο εσωτερικού και εξωτερικού, ενώ η εταιρεία συνεχίζει να ενισχύει τη βάση της Θεσσαλονίκης με περαιτέρω 8% αύξηση χωρητικότητας.

Γενικότερα το 2024 η AEGEAN μεγαλώνει και ενισχύει το υπάρχον δίκτυο της Αθήνας επενδύοντας σε υφιστάμενα δρομολόγια, όπως το Λονδίνο με την προσθήκη 4ης πτήσης, τη Φρανκφούρτη με την 2η καθημερινή πτήση, τη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη, τη Ρώμη, τη Λάρνακα και την Κωνσταντινούπολη, ενώ ταυτόχρονα επεκτείνεται σε νέες αγορές με την προσθήκη προορισμών που δίνουν μια καινούργια δυναμική, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον Κόλπο πέρα από το νέο ετήσιο δρομολόγιο στο Ντουμπάι, σημαντική αύξηση σημειώνεται και στη Σαουδική Αραβία με αυξημένο αριθμό συχνοτήτων καθ’ όλη την διάρκεια του έτους σε Τζέντα και Ριάντ.

Στρατηγικές συνεργασίες

Παράλληλα, πλαισιώνει την ανάπτυξη της με νέες στρατηγικές συνεργασίες με άλλες αεροπορικές εταιρείες όπως, η Emirates, η Saudia και η Juneayo με τις οποίες προχωρά σε συμφωνίες κοινού κωδικού (codeshare). Στο εξωτερικό, οι αγορές που η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει για το 2024 είναι η Κύπρος, η Τουρκία, παραδοσιακά η Ιταλία και η Γερμανία αλλά και η περιοχή της Ιβηρικής (Ισπανία και Πορτογαλία), της Ολλανδίας και της Αλβανίας στα Βαλκάνια.

Χωρητικότητα

Στο δίκτυο εσωτερικού καταγράφεται περαιτέρω ενίσχυση της χωρητικότητας, τόσο σε δρομολόγια μεγάλης κίνησης όπως Αθήνα Ηράκλειο, Αθήνα Χανιά, Αθήνα-Ρόδος με επιπλέον καθημερινή συχνότητα, αλλά και σε Λήμνο, Σητεία, Κάρπαθο, ενώ από Θεσσαλονίκη αυξάνεται σημαντικά τόσο ο αριθμός των εβδομαδιαίων πτήσεων στο σύνολο της περιόδου προς Κω, Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο. Τέλος, προστίθενται στο δίκτυο εσωτερικού νέα δρομολόγια από Θεσσαλονίκη προς Νάξο, από Ηράκλειο προς Καλαμάτα και από Ρόδο προς Κάρπαθο-Κάσο-Σητεία.

Συνολικά στο θερινό πρόγραμμα η Aegean θα διαθέσει 13,4 εκατ. θέσεις, αύξηση της τάξεως του 6%. Σημειώνεται ότι ποσοστό αύξησης καταγράφεται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς με στόχο τη μείωση της εποχικότητας με μήνες όπως ο

Φεβρουάριος, Μάρτιος και Μάιος να προσφέρονται αυξημένες θέσεις εξωτερικού από 10% έως και 15%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Χρηματιστήριο Αθηνών: Διανέμει μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή για το 2023
Επιχειρήσεις |

Μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή από τα «Ελληνικά Χρηματιστήρια» για το 2023

Μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή θα διανείμει η «Ελληνικά Χρηματιστήρια-Χρηματιστήριο Αθηνών ΑΕ» για τη χρήση του 2023, μετά από απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 13 Ιουνίου 2024. Το άνω ποσό μερίσματος που θα καταβληθεί ανά μετοχή προσαυξάνεται με το μέρισμα που αντιστοιχεί στις 2.498.000 ίδιες μετοχές που κατέχει η Εταιρεία, οι οποίες […]