Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ παρουσίασε ένα σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει περικοπές στα επιδόματα ανεργίας σε μια προσπάθεια να προωθηθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και επιστρέψουν πολίτες στο εργατικό δυναμικό.

Η αναμόρφωση θα μειώσει τη μέγιστη διάρκεια της κοινωνικής πρόνοιας σε 15 μήνες από 18 μήνες και θα επιμηκύνει την περίοδο εργασίας που απαιτείται για να δικαιούται κανείς παροχές, δήλωσε ο Ατάλ σε συνέντευξή του στην La Tribune. Η κυβέρνηση θέλει οι αλλαγές να τεθούν σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου.

Το ταξίδι Μακρόν στη Γερμανία: Συμβολισμοί και μηνύματα με πολλούς αποδέκτες

Οι τροποποιήσεις αυτές δεν αποσκοπούν στην εξοικονόμηση δαπανών, αλλά στο να βρουν περισσότεροι Γάλλοι εργασία, κάτι που με τη σειρά του θα χρηματοδοτήσει το σύστημα παροχών, δήλωσε.

Το μέτρο αναμένεται να μειώσει σταδιακά τις δαπάνες τα επόμενα χρόνια και θα αποφέρει εξοικονόμηση 3,6 δισ. ευρώ ετησίως και να οδηγήσουν σε 90.000 περισσότερους ανθρώπους στην αγορά εργασίας, δήλωσε σύμβουλος του Ατάλ. Οι εργαζόμενοι θα θεωρούνται «ηλικιωμένοι» στην ηλικία των 57 ετών και θα δικαιούνται καλύτερες παροχές – αν και λιγότερο γενναιόδωρες συγκριτικά το παρελθόν.

Το καμπανάκι του ΔΝΤ

Τα μέτρα έρχονται μετά την προειδοποίηση που έλαβε η Γαλλία για το υψηλό βάρος του χρέους της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ζήτησε να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για να τεθούν υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να τηρήσει τη δέσμευσή της να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα εντός του ορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 3% του ΑΕΠ το 2027.

Οι Γάλλοι ψηφίζουν σε δύο εβδομάδες στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά. Έχει επικρίνει έντονα τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Μακρόν, οι οποίες, όπως λέει, τιμωρούν τους εργαζόμενους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή