Έχοντας υπηρεσιακή κυβέρνηση και συνεχίζοντας τα «φάλτσα» με τη Συμφωνία των Πρεσπών η βόρεια γείτονα χώρα ψάχνει τα πατήματά της μετά την εκλογή του VMRO. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και παρεμβαίνει αν κρίνει πως χρειάζεται.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ερωτηθείς (ΣΚΑΪ) για τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, τόνισε πως «παρακολουθούμε την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών» υπογραμμίζοντας πως ένα από τα χαρακτηριστικά της είναι ότι «δεν προβλέπεται σήμερα η δυνατότητα μονομερούς καταγγελίας».
Βενιζέλος: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μέρος του Διεθνούς Δικαίου, δεσμευτική και για τις δύο χώρες
«Πρόκειται για μία διεθνή συμφωνία, η οποία κυρώθηκε από τα δύο κοινοβούλια, αυτό σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να τροποποιηθεί μονομερώς από κανένα από τα μέρη. ‘Αρα, ακόμη κι αν υπάρχει βούληση από τη Βόρεια Μακεδονία ή από την Ελλάδα να τροποποιήσουν τη συνθήκη μονομερώς, αυτό δεν μπορεί να γίνει», ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Εξωτερικών.
Σχολίασε πως «εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια» και πως «υπό τις συνθήκες τις οποίες τρέχει ο κόσμος σήμερα είναι εντελώς αδύνατον να προβλέπεις τα μελλούμενα, εκείνο το οποίο οφείλεις να κάνεις ως συνετός πολιτικός, ως συνετός διαχειριστής, είναι να μπορείς να έχεις εκπονήσει όλα τα δυνατά σενάρια και να έχεις έτοιμες τις αντιδράσεις και τα αντανακλαστικά» υπενθυμίζοντας ότι αυτό έγινε και μετά τα όσα διεμήφθησαν κατά την πρόσφατη ορκωμοσία της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας.
«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συνομιλητής»
«Για να τοποθετήσουμε τα πράγματα στο πλαίσιο τους, κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία δεν έχει ακόμη ορκιστεί, πρωθυπουργός δεν έχει ορκιστεί, άρα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συνομιλητής. Αντιλαμβάνεστε ότι η ενέργεια της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας ήταν μία κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, από την άλλη πλευρά αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή τη στιγμή πολιτική ηγεσία στη Βόρεια Μακεδονία δεν υφίσταται. Βρισκόμαστε ακόμη σε υπηρεσιακή κυβέρνηση, θα υπάρξει συγκρότηση της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας την ερχόμενη εβδομάδα και ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης εντός του Ιουνίου. Αμέσως μόλις υπάρξει η κυβέρνηση αυτή θα προβούμε στα δέοντα», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.
Υπενθύμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση ήδη ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε επισημάνει τα προβλήματα της εν λόγω επιζήμιας, όπως σημείωσε, συμφωνίας. «Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μία συνθήκη, η οποία προέβλεψε θέματα τα οποία έχουν κόστος για την Ελλάδα και από την άλλη πλευρά ήταν μία συμφωνία, η οποία τεχνικά – νομικά είχε πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία συν τω χρόνω ανακύπτουν, και για τον λόγο αυτό εξαρχής εμείς είχαμε τοποθετηθεί ότι αυτή η συμφωνία είναι επιζήμια. Εντούτοις είναι σαφέστατο -και το έχει πει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, στην κύρωση, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: τη συμφωνία αυτή θα την τηρήσουμε και θα μεριμνήσουμε για την πιστή της τήρηση. Όχι μόνο γιατί υπάρχει συνέχεια του κράτους, γιατί είναι προφανές ότι έχοντας διαμορφώσει το συγκεκριμένο γεωπολιτικό περιβάλλον και έχοντας αυτή τη στιγμή κυρώσει τη συμφωνία και μη δυνάμενοι να την τροποποιήσουμε μονομερώς, αυτό το οποίο οφείλουμε να πράττουμε είναι να είμαστε σίγουροι ότι το άλλο μέρος την εφαρμόζει με συνέπεια», υπογράμμισε ο υπουργός.
Θαλάσσια πάρκα
Στο άλλο μείζον θέμα που έχει προκύψεις τις τελευταίες ημέρες, των θαλάσσιων παρκών, είπε πως «η κυριαρχία μας είναι αταλάντευτη, αναπαλλοτρίωτη και δεν τίθεται σε καμιά διαπραγμάτευση». Διεμήνυσε, δε, πως «η ελληνική στρατηγική, η οποία αφορά την προστασία του περιβάλλοντος θα συνεχιστεί απρόσκοπτα με βάση τον σχεδιασμό μας».
«Θα κάνουμε εκείνο το οποίο επιβάλλεται. Και θα το κάνουμε όχι επειδή αυτό προκύπτει από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Οι περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες δεν έχουν να κάνουν με την άσκηση της δικής μας κυριαρχίας. Η κυριαρχία μας είναι αταλάντευτη, αναπαλλοτρίωτη και δεν τίθεται σε καμιά διαπραγμάτευση. Εκείνο το οποίο θέλουμε να κάνουμε είναι να έχουμε έναν καλύτερο πλανήτη και στην πραγματικότητα γνωρίζετε πολύ καλά ότι η δική μας περιοχή είναι αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που θέλουν την Τουρκία να σχεδιάζει τα δικά της θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο ως απάντηση στην Ελλάδα, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «η Τουρκία μπορεί να αποφασίσει οτιδήποτε είναι μέσα στη δική της κυριαρχία», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο «δεν είναι δυνατόν η άσκηση της κυριαρχίας να επιδρά με οποιονδήποτε τρόπο σε ένα άλλο κράτος, άρα είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία αρνητική επίδραση σε εμάς». Στην ερώτηση, δε, εάν βόρεια της Κρήτης, πέρα από τα έξι μίλια, η Τουρκία μπορεί να ανακοινώσει θαλάσσιο πάρκο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «η απάντηση είναι σαφής και είναι ότι δεν μπορεί».
Σημείωσε ακόμη ότι «η ελληνική εξωτερική πολιτική κινείται με βάση αρχές, δεν ετεροκαθορίζεται» και πρόσθεσε πως η Ελλάδα παραμένει πάντοτε προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο. «Ο σκοπός μας είναι να έχουμε μία εξωτερική πολιτική και μία χώρα γεμάτη αυτοπεποίθηση και θέλω να σας πω ότι κι εγώ ως προϊστάμενος της ελληνικής διπλωματίας έχω αυτή τη στιγμή την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε σε ένα πεδίο που όχι μόνο ακουγόμαστε, αλλά νομίζω ότι η γνώμη μας μετράει πάρα πολύ στο διεθνές στερέωμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Κληθείς να σχολιάσει την τροποποίηση του κανονισμού για τη γενική επιστράτευση στην Τουρκία, ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως δεν αξιολογεί ότι «η κίνηση του Τούρκου Προέδρου να αναλάβει την ευθύνη για την κήρυξη γενικής επιστράτευσης είναι κάτι το οποίο ασκεί προφανώς άμεση επίδραση στην Ελλάδα», ενώ στην ερώτηση αν η απόφαση του κ. Ερντογάν να αποφασίζει να πατάει μόνος του το κουμπί της κήρυξης του πολέμου, μπορεί να ανατρέψει δεδομένα, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε: «Αυτό είναι κάτι το οποίο απομένει να το δούμε. Η αίσθησή μου είναι ότι η εσωτερική κατανομή αρμοδιοτήτων δεν είναι κάτι που επιδρά άμεσα σε εμάς. Σημασία έχει να μην πατιέται το κουμπί και όχι ποιος θα το πατήσει και υπό ποιες διαδικασίες».
Τόνισε, επίσης, πως επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε μία απόπειρα ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή μας και στο πλαίσιο αυτό επισήμανε: «για εμάς, η ειρηνική συνύπαρξη δεν είναι απλώς αυτοσκοπός, είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με την ευημερία του λαού μας. Η Ελλάδα μπορεί αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στο ισχυρότερο διπλωματικό σημείο που βρισκόταν ποτέ, πλην όμως εμείς είμαστε επί της αρχής υπέρ της ειρήνης στην περιοχή μας και με τον τρόπο αυτό έχουμε κερδίσει πολύ».
«Μία τρομοκρατική οργάνωση είναι τρομοκρατική, τελεία»
Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη στη Δυτική Όχθη αλλά και τα όσα δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη Χαμάς, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε: «Η εξωτερική πολιτική, η διεθνής διπλωματία είναι ένα σύνθετο αντικείμενο, το οποίο δεν χωρεί απλουστευτικές λύσεις. Η λογική του μανιχαϊσμού, ότι υποστηρίζω φανατικά τη μία πλευρά, δεν μπορεί να βρίσκεται μέσα στο πεδίο της δικής μας αλληλεπίδρασης. ‘Ακουσα με έκπληξη τα όσα είπε ο κ. Κασσελάκης σχετικά με τη Χαμάς, όπως επίσης άκουσα με έκπληξη τα όσα είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος διερμηνεύοντας τον αρχηγό του (σ.σ. φιλοξενήθηκε νωρίτερα στην ίδια εκπομπή). Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση ενώ προ ολίγου ο κ, Σπηλιωτόπουλος μας είπε ότι είναι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά εντός της τρομοκρατικής οργάνωσης υπάρχουν ακραίοι τρομοκράτες και λιγότερο ακραίοι τρομοκράτες. Μία τρομοκρατική οργάνωση είναι τρομοκρατική, τελεία. Δεν μπορεί να υπάρχει διαβάθμιση της τρομοκρατίας. Ή χαρακτηρίζεσαι τρομοκράτης ή δεν χαρακτηρίζεσαι».
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η Χαμάς δεν ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό και σημείωσε πως η επόμενη ημέρα της Παλαιστίνης δεν μπορεί να είναι άλλη απ’ αυτή που προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Στις Βρυξέλλες
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προκειμένου να συμμετάσχει τη Δευτέρα 27 Μαΐου, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου περιλαμβάνονται ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι τελευταίες εξελίξεις στη Γεωργία και τη Βενεζουέλα και η κρίση στη Μέση Ανατολή, για την οποία οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ θα ανταλλάξουν απόψεις με τους ομολόγους τους της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιορδανίας, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.
Πηγή: In.gr
Latest News
Γεραπετρίτης: Επενδύσεις για ενιαία περιφερειακή αγορά ενέργειας – Στη σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια
«Αυτό θα πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με πλήρη σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου» σημείωσε ο Γεραπετρίτης
Απάντηση Χατζηδάκη στον Βλάχο της ΝΔ: Σημαντική η πρόοδος στην μείωση των κόκκινων δανείων
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης απάντησε σε ερώηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Βλάχου
Οι 26 φτωχότερες χώρες σε πιο δεινή κατάσταση από το 2006 - Τι προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα
Η Παγκόσμια Τράπεζα κάνει λόγο για σημαντική οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας
Πώς ήρθε ο δακτύλιος στη ζωή των Αθηναίων
Πότε υιοθετήθηκε ως μόνιμο μέτρο κατά της ρύπανσης και του κυκλοφοριακού στην Αθήνα ο δακτύλιος
Στρατιωτική άσκηση της Κίνας «περικυκλώνει» την Ταϊβάν - Αντιδράσεις από ΗΠΑ
Η άσκηση «Joint Sword-2024B» που έχει προαναγγείλει η Κίνα θα διεξαχθεί στο Στενό της Ταϊβάν προκαλώντας αντιδράσεις
Η πετυχημένη στρατηγική Ανδρουλάκη για τον δεύτερο γύρο που τον έφερε ξανά στην προεδρία
Τι λένε συνεργάτες του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών - Οι δεσμεύσεις της επόμενης μέρας
Αίθριος καιρός τη Δευτέρα – Πότε έρχεται ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας
Αναλυτικά ο καιρός ανά περιοχή – Πότε αλλάζει το σκηνικό με ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας
Ο Ανδρουλάκης δεν κέρδισε μόνο τον Δούκα, αλλά και τους κεντρώους ψηφοφόρους
Τα σημάδια που «φόβισαν» τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στο δρόμο προς την κάλπη και η «ακτινογραφία» της επανεκλογής του Νίκου Ανδρουλάκη, στη σκιά της κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ
Σε ισχύ από σήμερα ο Δακτύλιος - Ψηφιακά η άδεια για τις εξαιρέσεις
Ο δακτύλιος επανέρχεται και πάλι - Τι ισχύει, ποια οχήματα εξαιρούνται
Η «ακτινογραφία» της επανεκλογής Ανδρουλάκη - Απο πού άντλησε ψήφους
Πώς σχολιάζει τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς