«Σας χαιρετώ εγκάρδια και με σεβασμό. Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που φιλοξενώ τον αξιότιμο κύριο Μητσοτάκη και την αντιπροσωπεία του στην Άγκυρα», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις κοινές δηλώσεις των δυο πολιτικών αρχηγών.

«Όπως επισκέφθηκα την Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2023 και είχαμε επιβεβαιώσει την αμοιβαία συμφωνία μας να διατηρήσουμε ανοικτούς τους διαύλους διάλογου, καταγράψαμε αυτή την συναντήληψη και την Διακήρυξη των Αθηνών για σχέσεις καλής γειτονίας. Η επίσκεψη αυτή αποτελεί αντικατοπτρισμό αυτής της συμφωνίας και τον ευχαριστώ για την ειλικρίνειά του», συμπλήρωσε.

Bloomberg για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Η Τουρκία και η Ελλάδα στοχεύουν σε καλύτερους δεσμούς

«Θα ανεβάσουμε στα 10 δισ. δολάρια τις διμερείς μας εμπορικές σχέσεις», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είναι σημαντικό να βρεθεί μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό, προσέθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ικανοποιημένος από τη στάση που τήρησε η Ελλάδα στην πρόσφατη απόφαση του ΟΗΕ περί ενίσχυσης των δικαιωμάτων της Παλαιστίνης. Παρά τις διαφορές που έχουμε σε απόψεις μας, διατηρούμε δίαυλο επικοινωνίας, συνέχισε ο ίδιος, αναφερόμενος στις σημερινές ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ωστόσο, ο κ. Ερντογάν δεν παρέλειψε τις αναφορές περί τουρκικής μειονότητας στη Θράκη. Ήδη αναμένω την επόμενη συνάντησή μου με τον κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα, σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η σημερινή (13/5) συνάντηση ήταν μια θετική εξέλιξη, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο χωρών στο πεδίο του εμπορίου και των επενδύσεων. Η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών για την καταπολέμηση των διακινητών μεταναστών θα πρέπει να ενισχυθεί, επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Θεωρούμε επιτυχία μας την ευημερία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τον ολοένα και περισσότερο «συρρικνούμενο Ελληνισμό και στην Τουρκία», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Άγκυρα δεν φροντίζει για την ευημερία του Ελληνισμού στη γείτονα χώρα. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς.

Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε τη διαφωνία του ως προς αυτό. Απάντησε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η Χαμάς είναι μιαν αντιστασιακή οργάνωση, όχι τρομοκρατική, καθώς είναι μια οργάνωση που αντιστέκεται στην ισραηλινή κατοχή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφτασε στην Άγκυρα λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι και τον υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καθώς δεν προβλέπεται πρωτόκολλο επίσημης υποδοχής μιας και το ραντεβού κορυφής ορίζεται ως επίσκεψη εργασίας.

Κυπριακό κι εμπορικές σχέσεις

«Σας χαιρετώ εγκάρδια και με σεβασμό. Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που φιλοξενώ τον αξιότιμο κύριο Μητσοτάκη και την αντιπροσωπεία του στην Άγκυρα», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις κοινές δηλώσεις των δυο πολιτικών αρχηγών.

«Όπως επισκέφθηκα την Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2023 και είχαμε επιβεβαιώσει την αμοιβαία συμφωνία μας να διατηρήσουμε ανοικτούς τους διαύλους διάλογου, καταγράψαμε αυτή την συναντήληψη και την Διακήρυξη των Αθηνών για σχέσεις καλής γειτονίας. Η επίσκεψη αυτή αποτελεί αντικατοπτρισμό αυτής της συμφωνίας και τον ευχαριστώ για την ειλικρίνειά του».

«Θα ανεβάσουμε στα 10 δισ. δολάρια τις διμερείς μας εμπορικές σχέσεις», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είναι σημαντικό να βρεθεί μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό, προσέθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ικανοποιημένος από τη στάση που τήρησε η Ελλάδα στην πρόσφατη απόφαση του ΟΗΕ περί ενίσχυσης των δικαιωμάτων της Παλαιστίνης. Παρά τις διαφορές που έχουμε σε απόψεις μας, διατηρούμε δίαυλο επικοινωνίας, συνέχισε ο ίδιος, αναφερόμενος στις σημερινές ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ήδη αναμένω την επόμενη συνάντησή μου με τον κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα, σημείωσε. Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η σημερινή (13/5) συνάντηση ήταν μια θετική εξέλιξη, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο χωρών στο πεδίο του εμπορίου και των επενδύσεων. Η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών για την καταπολέμηση των διακινητών μεταναστών θα πρέπει να ενισχυθεί, επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Θεωρούμε επιτυχία μας την ευημερία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τον ολοένα και περισσότερο «συρρικνούμενο Ελληνισμό και στην Τουρκία», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Άγκυρα δεν φροντίζει για την ευημερία του Ελληνισμού στη γείτονα χώρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφτασε στην Άγκυρα λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι και τον υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καθώς δεν προβλέπεται πρωτόκολλο επίσημης υποδοχής μιας και το ραντεβού κορυφής ορίζεται ως επίσκεψη εργασίας.

Μαζί με τον κ. Φιντάν στο αεροδρόμιο βρίσκονταν και ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Άγκυρας Murat Soylu, ο αντιδήμαρχος του Μητροπολιτικού δήμου Άγκυρας Faruk Köylüoğlu, ο πρέσβης Ahmet Cemil Miroğlu, γενικός διευθυντής Πρωτοκόλλου του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρέσβης Burak Özügergin, γενικός διευθυντής Διμερών Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας – Αεροπορίας – Συνόρων του υπουργείου Εξωτερικών και πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Çağatay Erciyes, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Θεόδωρος Μπιζάκης και άλλοι αξιωματούχοι.

Ποιοι είναι παρόντες στη συνάντηση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου είναι παρόντες οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Μετά το πολυαναμενόμενο τετ-α-τετ τους θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα