Ενώ στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάπτυξης των Δυτικών Βαλκανίων (Growth Plan), το οποίο αποτελεί κεντρικό μέσο οικονομικής στήριξης της περιοχής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Βόρεια Μακεδονία, εξασφαλίζει κονδύλια για την υποστήριξη της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων, ύψους 850 εκατ. ευρώ, με την προκαταβολή του 7% να είναι πού κοντά εκτός αν υπάρξει κάποια αντίδραση στην ρητορική της νέας κυβέρνησης, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, κατά την τελευταία έκθεσή του διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα χώρας σε BB+ με σταθερή προοπτική.

Όπως εκτιμά, η ανάπτυξη θα ενισχυθεί το 2024 στο 2,9%, με την ιδιωτική κατανάλωση να αποτελεί τον κύριο συντελεστή αύξησης του ΑΕΠ λόγω κυρίως της βελτίωσης των πραγματικών μισθών.

Βόρεια Μακεδονία: Έλαβε την πρώτη δόση των 50 εκατ. από την ΕΕ

Οι εργασίες στους αυτοκινητοδρόμους 8/10D αναμένεται να ενισχύσουν τις επενδυτικές δαπάνες και οι συνεχιζόμενες καθαρές εισροές ΑΞΕ θα αυξήσουν την εξαγωγική ικανότητα. Η έκθεση προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί περαιτέρω το 2025 στο 3,6%. Κατά την έκθεση οι χρηματοδοτικές ροές από το Σχέδιο Ανάπτυξης των Δυτικών Βαλκανίων δυνητικά θα οδηγήσει σε αύξηση έως και 6% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2027. Ο οίκος αξιολόγησης εξάλλου αναμένει μείωση του ελλείμματος γενικής κυβέρνησης στο 3,8% εντός του τρέχοντος έτους, λόγω προσαρμογών στον προϋπολογισμό των δαπανών, αύξησης εσόδων καθώς και ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας. Ο πληθωρισμός εξομαλύνεται και έπεσε στο 3% τον Φεβρουάριο ενώ αναμένεται κατά μέσο όρο στο 3,7% το 2024 και 2,8% το 2025.

Σύμφωνα με την εαρινή έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο πληθωρισμός στην Βόρεια Μακεδονία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3% το 2024 και να επιστρέψει τη διετία 2025-2026 στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της χώρας, δηλαδή στο 2%. Οι πολιτικές κατευνασμού του πληθωρισμού κρίνονται από την Παγκόσμια Τράπεζα
σε γενικές γραμμές επαρκείς, ωστόσο, οι συνεχόμενες αυξήσεις των μισθών που δεν ευθυγραμμίζονται με την εγχώρια παραγωγικότητα αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα μείωσής του.

Παράλληλα, με βάση τις εαρινές προβλέψεις του ΔΝΤ για την οικονομία της ΔΒΜ, η ανάπτυξη εφέτος θα ανέλθει μόλις στο 2,5%, ο πληθωρισμός 3%, με κίνδυνο να είναι υψηλότερος, λόγω των αυξημένων μισθών στο Δημόσιο και του υψηλότερου κατώτατου μισθού. Το έλλειμμα του δημόσιου τομέα ξεπέρασε το 5% και η υποχρέωση κατασκευής αυτοκινητοδρόμων και οι υψηλότεροι μισθοί των διοικητικών υπαλλήλων άσκησαν πρόσθετη πίεση στον προϋπολογισμό. Οι νέες στρατηγικές επενδύσεις στην ενέργεια επέβαλαν νέο φόρους, που μπορεί να αυξήσουν τον δημοσιονομικό κίνδυνο, μαζί με τις εγγυημένες υποχρεώσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το δημόσιο χρέος παραβίασε τον καθιερωμένο κανόνα και ξεπέρασε το 62% του ΑΕΠ, ενώ υπάρχουν και εκκρεμείς απλήρωτες υποχρεώσεις που εξακολουθούν να είναι υψηλές, με κίνδυνο να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Η νομισματική σύσφιξη συνέβαλε στη διατήρηση του επιπέδου του ακόμη υψηλού πληθωρισμού, με μειωμένες πιέσεις στις τιμές των εισαγωγών από τα τρόφιμα και την ενέργεια. Η αύξηση των επιτοκίων έχει επιβραδύνει τον ιδιωτικό τομέα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή