Το ποσό των 50 εκατ. ευρώ χορήγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτήν την εβδομάδα προς τη Βόρεια Μακεδονία. Πρόκειται για την πρώτη δόση της τρέχουσας πράξης χρηματοδοτικής συνδρομής προς τη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η βοήθεια παρέχει περαιτέρω στήριξη στη Βόρεια Μακεδονία, η οικονομία της οποίας έχει πληγεί σοβαρά από την πρόσφατη ενεργειακή κρίση, η οποία προκλήθηκε από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Θα στηρίξει τη μακροοικονομική σταθερότητα και θα εξασφαλίσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με το τρέχον πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη Βόρεια Μακεδονία. Θα βοηθήσει επίσης τη Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Το VMRO-DPMNE νικητής στις κάλπες της Βόρειας Μακεδονίας – Εν αναμονή εξελίξεων η Αθήνα

Εκπλήρωση υποχρεώσεων

Η αποδέσμευση της εν λόγω στήριξης πραγματοποιείται αφού η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Βόρεια Μακεδονία είχε εκπληρώσει τις σχετικές δεσμεύσεις πολιτικής που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ για την αποδέσμευση της πρώτης δόσης. Η Βόρεια Μακεδονία πέτυχε πρόοδο στον τομέα των δημόσιων οικονομικών με τη σύσταση ανεξάρτητου Δημοσιονομικού Συμβουλίου και την ενίσχυση της διαχείρισης των δημόσιων επενδύσεων.

Για την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων, η Βόρεια Μακεδονία υιοθέτησε μέτρα φορολογικής πολιτικής που διευρύνουν τη φορολογική βάση. Η κυβέρνηση σημείωσε επίσης περαιτέρω πρόοδο όσον αφορά την επισημοποίηση της παραοικονομίας και έλαβε μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Τέλος, η κυβέρνηση ενίσχυσε το δικαστικό σύστημα με μια νέα στρατηγική για τη δικαστική μεταρρύθμιση.

Η συνολική τρέχουσα πράξη μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής προς τη Βόρεια Μακεδονία ανέρχεται σε δάνεια ύψους έως 100 εκατ. ευρώ. Μετά την εκταμίευση αυτής της πρώτης δόσης των 50 εκατ. ευρώ, παραμένει διαθέσιμη μια δεύτερη δόση του ίδιου ποσού, ανάλογα με την πρόοδο των συμφωνηθέντων όρων πολιτικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή