Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εύρεσης στρατηγικού επενδυτή για την Avramar. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αρχικό ενδιαφέρον στην Deloitte που «τρέχει» το διαγωνισμό έχουν εκδηλώσει περίπου 10 σχήματα κυρίως από το εξωτερικό και έχουν ξεκινήσει ήδη να εξετάζουν σε βάθος τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας.

Κάποιοι επενδυτές επανέρχονται και ζητάνε πρόσθετες πληροφορίες οικονομικής φύσεως. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως τέλος Μαΐου οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να υποβάλλουν μη δεσμευτικές προσφορές ενώ έως το τέλος Ιουνίου θα να καταθέσουν την τελική προσφορά τους (δεσμευτική).

«Ψαριά» με αυξημένο τζίρο, αλλά αρνητικά αποτελέσματα για την εγχώρια ιχθυοκαλλιέργεια

Τότε, όπως επισημαίνουν πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση θα φανεί και το πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την απόκτηση της Avramar. Το μεγάλο «αγκάθι» στην προσπάθεια διάσωσης δεν είναι άλλο από τις υπέρογκες υποχρεώσεις που κουβαλάει η εταιρεία, οι οποίες υπερβαίνουν τα 400 εκατ. ευρώ!

Το ενδεχόμενο «κουρέματος»

Για αυτό και θεωρείται δεδομένο πως θα ζητηθεί «κούρεμα» υποχρεώσεων, προκειμένου να είναι βιώσιμη η επόμενη ημέρα της εταιρείας. Δεν αποκλείεται επίσης κάποιοι επενδυτές να ζητήσουν την εξαγορά μέρους των περιουσιακών της στοιχείων, αν και πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που χαρακτηρίζεται από κύκλους της ιχθυοκαλλιέργειας ως απευκταίο.

Η εταιρεία παρά τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει εκτιμάται πως έχει σημαντικές προοπτικές και μπορεί να επιστρέψει δυναμικά στο προσκήνιο. Πρόκειται άλλωστε για μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειες με εδραιωμένη παρουσία στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου και σημαντικό δίκτυο διανομής.

Στερεύει η ρευστότητα

Η ταχύτητα αναζήτησης του «λευκού ιππότη» θεωρείται κομβική για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Άνθρωποι που παρακολουθούν την υπόθεση αναφέρουν πως δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος, αφού τα χρήματα που δόθηκαν ως ενδιάμεση χρηματοδότηση και την βοήθησαν να διαχειριστεί τις υποχρεώσεις της έχουν ημερομηνία λήξης και δεν μπορούν να την κρατήσουν επί μακρόν.

Έγκυρες πηγές σημειώνουν πως από τα 20 εκατ. ευρώ που δόθηκαν έχουν απομείνει περίπου 3 με 5 εκατ. ευρώ στα ταμεία της εταιρεία, τονίζοντας πάντως ότι  δεν έχει τεθεί ακόμη θέμα νέας χρηματοδότησης από τις τράπεζες, στις οποίες έχει περιέλθει ο έλεγχος της εταιρείας.

Αλλες πληροφορίες που ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν πως η εταιρεία πουλάει την παραγωγή της σε τιμές κάτω του κόστους, προκειμένου να εξασφαλίσει την ρευστότητά της.

Ο «κοιμώμενος γίγαντας»

Η Avramar προήλθε από την συγχώνευση των τριών ηγετικών δυνάμεων της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, του Νηρέα, της Σελόντα και Ανδρομέδα, με ιδιοκτήτες τα fund Amerra και Mubadala.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν την περίοδο της πανδημίας, όταν υποχώρησαν οι πωλήσεις σε συνδυασμό με τον σκληρό ανταγωνισμό από την Τουρκία. Το 2023, η εταιρεία αναθεώρησε την στρατηγική της και εκπόνησε νέο επιχειρηματικό σχέδιο, με την ελπίδα να επιστρέψει σε ανοδική τροχιά.

Ωστόσο, οι δύσκολες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες και ο υψηλός πληθωρισμός των τροφίμων επηρέασαν αρνητικά το κόστος παραγωγής και την κατανάλωση ψαριών στις ευρωπαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του όγκου πωλήσεων και των εσόδων.

Τελικά πριν από μερικούς μήνες, η εταιρεία πέρασε στις τράπεζες που ανέλαβαν την ευθύνη να βρουν καινούργιο στρατηγικό επενδυτή, και να αποτραπεί η κατάρρευσή της. Ο όμιλος της Avramar απασχολεί σήμερα περίπου 1.600 εργαζόμενους ενώ διαθέτει τρία εργοστάσια ιχθυοτροφιών στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Μάρμαρα Παυλίδης: Νέα πράξη στο σήριαλ της οικογενειακής διαμάχης για την εταιρεία
Επιχειρήσεις |

Νέο επεισόδιο για την «Μάρμαρα Παυλίδης» - Τα μυστήρια με τον δικηγόρο και το τίμημα της αγοροπωλησίας

Τα αδέρφια Χριστίνα και Κυριάκος Παυλίδης στρέφονται σε βάρος ανώτατου στελέχους της εταιρείας για παραπλάνηση σε σχέση με την αρχική πώληση της