Σε μια προσπάθεια να προωθήσει την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας τσιπ, και να εξασφαλίσει αυτάρκεια καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να περιορίσουν την ανάπτυξή της, η Κίνα δημιουργεί ένα επενδυτικό υπερταμείο ημιαγωγών.

Σύμφωνα με την Tianyancha, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που συγκεντρώνει επίσημες πληροφορίες εγγραφής εταιρειών, η τρίτη φάση του National Integrated Circuit Industry Investment Fund έχει συγκεντρώσει 344 δισεκατομμύρια γιουάν (47,5 δισεκατομμύρια δολάρια) από την κεντρική κυβέρνηση και διάφορες κρατικές τράπεζες και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Industrial & Commercial Bank of China Ltd. Το ταμείο ιδρύθηκε στις 24 Μαΐου.

Κίνα: Επενδύει στην παραγωγή προηγμένων τσιπ μνήμης

Όπως σημειώνει το Bloomberg, o μεγαλύτερος μέτοχος είναι το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας, ενώ συνεισέφεραν και επενδυτικές εταιρείες που ανήκουν σε τοπικές κυβερνήσεις στο Shenzhen και στο Πεκίνο. Η κυβέρνηση του Shenzhen έχει χρηματοδοτήσει πολλά εργοστάσια κατασκευής τσιπ στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Νότιας Κίνας σε μια προσπάθεια να απαλλάξει την Huawei Technologies Co. από τις πολυετείς κυρώσεις των ΗΠΑ που την απέκοψαν από έναν μεγάλο αριθμό εισαγόμενων εξαρτημάτων ημιαγωγών.

H απάντηση της Δύσης

Μεγάλες οικονομίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης διοχέτευσαν σχεδόν 81 δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή της επόμενης γενιάς ημιαγωγών, κλιμακώνοντας μια παγκόσμια αναμέτρηση με την Κίνα για την υπεροχή των τσιπ. Η Κίνα ήταν επίσης ένας από τους κύριους επενδυτές την περασμένη δεκαετία περίπου, χρησιμοποιώντας κρατικό κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση τοπικών κατασκευαστών chip, όπως η Semiconductor Manufacturing International Corp.

Το πιο πρόσφατο επενδυτικό όχημα, γνωστό ως Big Fund III, παρουσιάζει την ανανεωμένη ώθηση από το Πεκίνο για τη δημιουργία της δικής του αλυσίδας εφοδιασμού ημιαγωγών, καθώς οι ΗΠΑ προτρέπουν τους συμμάχους – συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας – να αυστηροποιήσουν περαιτέρω την πρόσβαση της Κίνας στη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Οι μετοχές των μεγάλων μετοχών τσιπ της Κίνας εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα. Η SMIC, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τσιπ στην Κίνα, σημείωσε άνοδο έως και 5,4% στο Χονγκ Κονγκ. Η Hua Hong Semiconductor Ltd, ένας μικρότερος ανταγωνιστής, ανέβηκε περισσότερο από 6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία