Τριμερής Σύνοδος μεταξύ Νότιας Κορέας, Ιαπωνίας και Κίνας πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Σεούλ, με τις τρεις χώρες να πραγματοποιούν συναντήσεις με κορυφαία στελέχη για πρώτη φορά από το 2019. Στη Σεούλ ειδικότερα βρέθηκαν ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα και ο Κινέζος ομόλογός του Λι Τσιάνγκ.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών η Κίνα ζήτησε από τη Νότια Κορέα να διατηρήσει σταθερές αλυσίδες εφοδιασμού, με τον Λι να συναντά επίσης τον επικεφαλής της Samsung.

Ανατροπή στο παγκόσμιο εμπόριο – Πώς αλλάζουν οι συσχετισμοί ΗΠΑ – Κίνας – Ευρώπης

Ο Λι είπε στον πρόεδρο της Κορέας Γιούν Σουκ-γέολ  ότι η Κίνα θέλει οι δύο χώρες να είναι αξιόπιστοι γείτονες που βοηθούν η μία την άλλη να ευημερήσει. Ο Λι είπε επίσης ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποφεύγουν να μετατρέπουν τα οικονομικά ζητήματα σε πολιτικά και ότι το Πεκίνο καλωσορίζει τις νοτιοκορεατικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Samsung, να επεκτείνουν τις επενδύσεις στην Κίνα, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Μιλώντας στον πρόεδρο της Samsung Τζέι Λι ότι η Κίνα θα παραμείνει πάντα ανοιχτή στις ξένες επιχειρήσεις και δεσμεύτηκε να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας. Ο Λι υποσχέθηκε να συμβάλει στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Κίνας.

Πιο τεταμένος ο διάλογος Κίνας-Ιαπωνίας

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα έφτασε επίσης στη Σεούλ την Κυριακή και συναντήθηκε με τους Λι και Γιουν. Ο Ιάπωνας ηγέτης και ο Γιουν συμφώνησαν να συνεχίσουν τη διπλωματία της ακτοπλοΐας που συμβολίζει την αναθέρμανση των δεσμών μεταξύ των γειτόνων και αντάλλαξαν απόψεις για τη Βόρεια Κορέα. Συμφώνησαν επίσης να επιταχύνουν τη συνεργασία στον τομέα της πράσινης ενέργειας σε τομείς όπως το υδρογόνο και η αμμωνία.

Οι συνομιλίες του Κισίντα με τον Λι ήταν λίγο πιο έντονες, καθώς κάλεσε την Κίνα να απελευθερώσει τους κρατούμενους Ιάπωνες υπηκόους και εξέφρασε την ανησυχία του για τις ενέργειες της Κίνας στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, όπου πλοία των δύο χωρών πλέουν σχεδόν καθημερινά κοντά σε αμφισβητούμενες νησίδες. Ο Κισίντα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ζήτησε επίσης από το Πεκίνο να τερματίσει την απαγόρευση των εισαγωγών τροφίμων από την Ιαπωνία ως απάντηση στην απελευθέρωση επεξεργασμένων λυμάτων από την πυρηνική εγκατάσταση της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι τρεις ηγέτες δείπνησαν μαζί και θα συναντηθούν για μια τριμερή σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει σύνοδος με επιχειρηματίες.

Τόκιο και Σεούλ ήρθαν πιο κοντά στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια

Οι τρεις χώρες βρίσκονται κοντά γεωγραφικά, αλλά συναντήσεις όπως αυτή είναι σχετικά σπάνιες. Οι ηγέτες υποτίθεται ότι θα πραγματοποιούσαν συναντήσεις κάθε χρόνο, αλλά η συνάντηση αναβλήθηκε για σχεδόν πέντε χρόνια λόγω της πανδημίας και γεωπολιτικών εντάσεων. Το Τόκιο και η Σεούλ έχουν έρθει πιο κοντά στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, γεγονός που ανησυχεί την Κίνα.

Ενώ η σύνοδος κορυφής εγκυμονεί κινδύνους και οφέλη και για τους τρεις, το διακύβευμα είναι υψηλό για την Κίνα. Είναι πιθανό να προσπαθήσει να πιέσει την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να μην ενωθούν με τις προσπάθειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για περαιτέρω περιορισμό των εξαγωγών προηγμένου εξοπλισμού κατασκευής τσιπ, αφού το Τόκιο επέβαλε ελέγχους στις εξαγωγές πέρυσι. Η Ιαπωνία αντιστέκεται στις πιέσεις των ΗΠΑ για περαιτέρω περιορισμό των πωλήσεων προς την Κίνα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί επίσης να εντάξει τη Νότια Κορέα στη συμφωνία που περιλαμβάνει και την Ολλανδία.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Γιουν πριν από περίπου δύο χρόνια, η Νότια Κορέα είδε μια βελτίωση στις σχέσεις με την Ιαπωνία μετά από αρκετά χρόνια εντάσεων. Οι δύο σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν εντείνει τη συνεργασία με την Ουάσινγκτον στον τομέα της ασφάλειας και πέρυσι συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Το Τόκιο και η Σεούλ έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία τους για την ασφάλεια στα Στενά της Ταϊβάν και ο Κισίντα δήλωσε ότι έθεσε το θέμα στις συνομιλίες του με τον Λι. Οι εντάσεις στην περιοχή έχουν αυξηθεί καθώς η Κίνα πραγματοποίησε τις πιο εκτεταμένες στρατιωτικές ασκήσεις της εδώ και ένα χρόνο γύρω από την Ταϊβάν την περασμένη εβδομάδα, αυξάνοντας την πίεση στον νέο πρόεδρο του νησιού, Λάι Τσινγκ-τε, λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του.

Το Πεκίνο, το Τόκιο και η Σεούλ θα επιδιώξουν να συνεργαστούν σε έξι κύριους τομείς κατά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένης της βιώσιμης ανάπτυξης, των ανταλλαγών μεταξύ των ανθρώπων, καθώς και της οικονομίας και του εμπορίου. Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν επίσης ζητήσει τη βοήθεια της Κίνας για να περιορίσουν τις ατομικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας.

Γιουν και Κισίντα αναμένεται να επισκεφθούν τις ΗΠΑ

Ο Γιουν και ο Κισίντα ενδέχεται να μεταβούν στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες, ενδεχομένως για να πραγματοποιήσουν μια σύνοδο κορυφής με τον Μπάιντεν που θα βασίζεται στη συνάντηση που είχαν πριν από περίπου ένα χρόνο, σύμφωνα με αναφορές του Kyodo News και άλλων μέσων ενημέρωσης.

Η συνάντησή τους πέρυσι στο προεδρικό καταφύγιο Camp David στο αγροτικό Μέριλαντ περιελάμβανε πρακτικά βήματα, όπως η ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την αντιμετώπιση των απειλών της Βόρειας Κορέας, μέτρα για την απομείωση του κινδύνου των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού από την έκθεση στην Κίνα και μέτρα για να δεθεί η τριμερής σχέση τόσο σφιχτά ώστε να είναι δύσκολο να διαλυθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή