Στα τέλη του 2025 με αρχές του 2026 «βλέπει» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης τις πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στη χώρα μας.

«Τα κοιτάσματα αερίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Η Ελλάδα διαδραματίσει ρόλο χώρας εισαγωγής καυσίμου στην Ευρώπη. Καθώς αυξάνεται ο ρυθμός απεξάρτησης της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο, με σκοπό να μηδενιστούν οι εισαγωγές μέχρι το 2027, θα ενισχυθεί ο ρόλος των εισαγωγών LNG από την Αίγυπτο και το Ισραήλ», σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης στο πλαίσιο του «East Mediterranean Gas Forum» που διεξάγεται στην Αθήνα.

Τι παίζει με τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην Ελλάδα;

«Οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις στην Ελλάδα για φυσικό αέριο αναμένονται στο τέλος του 2025 με αρχές του 2026», επεσήμανε ο υπουργός.

Αποθήκευση CO2 στον Πρίνο

Την ίδια στιγμή, η ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) έρχεται δυναμικά στο προσκήνιο.

Ο κ. Σκυλακάκης έκανε αναφορά στο εν εξελίξει project του Πρίνου για την αποθήκευση CO2. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι άνω του 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 600 εκατ. ευρώ αφορούν το τμήμα του ΔΕΣΦΑ και τα υπόλοιπα της Energean. Με 150 εκατ. ευρώ θα συμβάλλει και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην Ελλάδα εντοπίζονται 6 περιοχές που πληρούν τις προδιαγραφές για τη δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), επεσήμανε.

Ο σχεδιασμός της Energean περιλαμβάνει την κατασκευή αποθήκης σε εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου, με δυναμικότητα απορρόφησης 2,5 με 3 εκατ. τόνων CO2 κατ’ έτος σε πλήρη λειτουργία. Η πρώτη φάση, για δυναμικότητα περίπου 1 εκατ. τόνων ετησίως αναμένεται να ξεκινήσει το 2026, με σταδιακή εισπίεση του CO2 ενώ η Β’ Φάση (έως 3 εκατ. τόνοι) θα ακολουθήσει το 2028.

«Το έργο είναι σημαντικό να προχωρήσει στο πλαίσιο του στόχου της απανθρακοποίησης»,, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, στην ευρύτερη περιοχή αναπτύσσονται μόνο δύο ανάλογες εγκαταστάσεις, στην Ιταλία και τη Γαλλία. Στο σύνολό τους, οι τρεις αυτές υποδομές δεν επαρκούν για την ικανοποίηση των αναγκών για αποθήκευση εκπομπών. Υπό αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να αξιοποιηθούν ανάλογες υποδομές και σε γειτονικές χώρες εκτός Ε.Ε., όπως στην Αίγυπτο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Στάμτσης: Με διασυνδέσεις και μπλε τιμολόγια δεν θα ασχολούμασταν με τις τιμές του ρεύματος
Podcasts |

Στάμτσης: Οι λύσεις για να προστατευτούν οι καταναλωτές από τις τιμές του ρεύματος

Ο Γιώργος Στάμτσης ειδικός σε θέματα ενέργειας περιγράφει στο PODCAST ΒΑΒΕΛ την αγορά διαθέσιμης ηλεκτρικής ισχύος – Τι λέει για πράσινα, κίτρινα τιμολόγια – Υπάρχει κερδοσκοπία;

Σδούκου: Οι επιστροφές απο επιδοτήσεις στο ρεύμα αφορούν μόνον το 1,8 ‰ των επιχειρήσεων
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ |

Οι επιστροφές απο επιδοτήσεις στο ρεύμα αφορούν μόνον το 1,8 ‰ των επιχειρήσεων, λέει η Σδούκου

«Μακάρι να μπορούσαμε να απορροφήσουμε αυτούς τους καταλογισμούς, αλλά είναι θέμα κρατικών ενισχύσεων και δεν μπορούμε να το κάνουμε», είπε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ενεργοβόρες βιομηχανίες: Ζητούν αποζημίωση για τις υψηλές τιμές στο ρεύμα
Βιομηχανία |

Αποζημιώσεις για τις υψηλές τιμές ρεύματος ζητούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες με ανακοίνωση του φορέα εκπροσώπησης τους την ΕΒΙΚΕΝ καλούν τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα για τις υψηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος