Γιώργος Προβόπουλος

Η αιφνίδια απώλεια του Γιώργου Προβόπουλου έφερε στην πλειονότητα της κοινής γνώμης τα χρόνια της θητείας του στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ήταν την εξαετία 2008 – 2014, χρόνια ταραγμένα για την χώρα και την ελληνική οικονομία που βρέθηκε αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία.

Ελλάκτωρ

Στη διάρκεια της θητείας του, όπως θύμισε και ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας, χειρίστηκε με επιτυχία τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους στον τραπεζικό τομέα.

«Ο Γιώργος Προβόπουλος, ήταν άνθρωπος που δεν δίσταζε να πέσει στη φωτιά και πάντοτε είχε το θάρρος να εκφέρει δημόσια τη γνώμη και θέση του και να ασκήσει φυσικά και κριτική», μου ανέφερε άνθρωπος της αγοράς, ο οποίος συνεργάστηκε μαζί του.

Και αναφερόταν την εποχή της θητείας του στον πολύπαθο όμιλο Ελλάκτωρ. Ήταν πρόεδρος από τον Ιούλιο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2021.

Πρωτοστάτης

Η ίδια πηγή μου, τον χαρακτηρίζει «πρωτοστάτη» στα θέματα της εταιρικής διακυβέρνησης. Και ιδίως μετά το σκάνδαλο της Folli Follie, ο Προβόπουλος στον Ελλάκτωρ εκσυγχρόνισε το σχετικό πλαίσιο λειτουργίας της διοίκησης και της οργανωτικής δομής του ομίλου με κανόνες διαφάνειας.

Ο Γιώργος Προβόπουλος ανέλαβε τη θέση του προέδρου στον όμιλο μετά το πρώτο τραυματικό proxy war ανάμεσα στους τότε μετόχους του εθνικού πρωταθλητή. Από τη μία πλευρά ήταν οι αδελφοί Καλλιτσάντση και από την άλλη οι Λεωνίδας Μπόμπολας και Δημήτρης Κούτρας.

Η δουλειά που είχε να κάνει ήταν σκληρή. Και ο ίδιος τότε έλεγε: «Δεν ήλθα για να αποτύχω». Τα όσα ακολούθησαν στον όμιλο ήταν πρωτόγνωρα.

Ο Γιώργος Προβόπουλος, είχε θέσει όμως τις βάσεις για την ορθή, διάφανη και με σύγχρονους κανόνες εταιρική διακυβέρνηση στον Ελλάκτωρ.

————————

Οργανισμός Λιμένος Καβάλας

Ένα από τα κομβικά και με στρατηγική σημασία λιμάνια της χώρας είναι και αυτό της Καβάλας.

Ύστερα από διεθνή διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την υπό-παραχώρηση του εμπορικού λιμένα «Φίλιππος Β΄», τη χρήση, λειτουργία και συντήρηση του για 40 χρόνια ανέλαβε με τίμημα 33,9 εκατ. ευρώ το σχήμα «ΣΑΡΙΣΑ» που αποτελείται από τις BLACKSUMMIT FINANCIAL GROUP INC (55%) – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (35%) και ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕΡΟΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ (10%).

Τον Νοέμβριο του 2023 υπογράφηκε ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και την κοινοπραξία η σύμβαση υπο-παραχώρησης με τους επενδυτές να αναλαμβάνουν και τη δέσμευση για επενδύσεις ύψους 36 εκατ. ευρώ.

Βουλή

Μαθαίνω, λοιπόν, ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Δημήτρης Πολίτης επισκέφθηκε έξι μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης τον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας.

Ως γνωστόν, η διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων έχει στη στρατηγική της την παρακολούθηση και εποπτεία των υποδομών που παραχωρούνται, ενώ διατηρεί φυσικά και το δικαίωμα και αρμοδιότητα της εποπτεύουσας αρχής των λιμανιών της χώρας ως προς τις αναγκαίες αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

Για το λόγο αυτό, είτε ο κ. Πολίτης είτε ο εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου κ. Πάνος Σταμπουλίδης επισκέπτονται και συσκέπτονται με τις διοικήσεις νέες και υφιστάμενες τα τυχόν ζητήματα που υπάρχουν στα λιμάνια.

Ο κ. Πολίτης, λοιπόν, έκανε γνωστό πώς η σύμβαση υπο-παραχώρησης θα κυρωθεί από τη Βουλή αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

«Απόστολος Παύλος»

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ σε συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του Οργανισμού καθώς και με άλλους φορείς της Καβάλας μίλησε και για το λιμάνι «Απόστολος Παύλος». Να σας πω, ό,τι βρίσκεται σε εξέλιξη το master plan αλλά και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του συγκεκριμένου λιμένα.

Όταν αυτά εγκριθούν τότε το ΤΑΙΠΕΔ θα βάλει μπροστά και το πλάνο ανάπτυξης του «Απόστολου Παύλου»

————————

Επιτέλους!

Αν και φαίνεται ότι θα είναι «τσίπικο», τουλάχιστον η φαίνεται πως θα γίνει η αρχή. Το θέμα είναι να «μπει το νερό στο αυλάκι». Και μετά βλέπουμε!

Αναφέρομαι στην αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, την επόμενη εβδομάδα. Η πρώτη μετά από καιρό. Κι αφού τα επιτόκια έχουν «σκαρφαλώσει» σε «πνιγηρά» για τους δανειολήπτες επίπεδα. Είναι προφανές ότι η πρώτη μείωση θα είναι περισσότερο συμβολική – μάλλον δεν θα είναι μεγαλύτερη από 25 μονάδες βάσης, όχι πως θα μας χαλάσει το περισσότερο….

Και θα δώσει το μήνυμα ότι ο κύκλος της ανόδου έχει τελειώσει και αρχίζει ο κύκλος της πτώσης των επιτοκίων. Υπάρχουν βέβαια και οι αισιόδοξοι που υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να επαναληφθεί και τον Ιούλιο. Ισως όμως να φταίνε οι θερινές νύχτες….

————————

Συνέδριο

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μπορεί τελικά να… «τερματίσει» πρώτος στη διοργάνωση συνεδρίων! Δεν πρόλαβε να τελειώσει το προηγούμενο – σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ και τον Economist – και «τρέχει» νέο. Σήμερα μάλιστα! Εντάξει, δεν το λέει συνέδριο, εκδήλωση το λέει. Αλλά με φουλ πρόγραμμα. Και φυσικά την τιμητική του αυτή τη φορά θα την έχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης!

Δεν θα είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός, θα συμμετέχει και η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας». Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για ετεροβαρή σχέση. Σε guest εμφάνιση της βραδιάς θα συμμετάσχει ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας. Θα είναι όπως καταλαβαίνετε ο «κράχτης» της εκδήλωσης!

Το «αλατοπίπερο»!

Το θέμα της είναι «Γυναικεία επιχειρηματικότητα: Τα συστατικά της επιτυχίας». Και τόπος διοργάνωσης το Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας». Φυσικά πρόκειται να μιλήσει «κόσμος και κοσμάκης» – κι ως εκ του θέματος στη μεγάλη του πλειοψηφία γυναικείου φύλλου. Το «αλατοπίπερο» της εκδήλωσης θα είναι – εκτός των προαναφερομένων – ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέλιος Πέτσας και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ. Φίλιππος Σαχινίδης. Για να τονίζεται η γυναικεία πλειοψηφία….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα