Για τις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης στην Ευρώπη και το κατά πόσο είναι οικονομικά βιώσιμη για επιχειρήσεις και βιομηχανία, με τον τρόπο που επιχειρείται να επιτευχθεί, συζήτησαν οι Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ και του ομίλου Τιτάν και ο Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (IΟSCO).

Μυτιληναίος: Πουκάμισο αδειανό η πράσινη μετάβαση χωρίς οικονομική βιωσιμότητα

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην ρίζα του, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστιο ζήτημα ανταγωνιστικότητας με το ενεργειακό κόστος να ανεβαίνει ενώ το μείγμα της πράσινης πολιτικής της ΕΕ είναι προβληματικό, το πρόβλημα είναι οξύτερο για τις ΜμΕ, η βιομηχανία πρέπει να ενισχυθεί», σημείωσε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

«Η Ευρώπη πρέπει να σκεφτεί σοβαρά πως θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της ειδικά σε σχέση με ΗΠΑ και ΗΠΑ», πρόσθεσε. «Η Γηραιά Ήπειρος αντιμετωπίζει μία μακροχρόνια απώλεια ανταγωνιστικότητας, έχει μείνει πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό, στην τεχνολογία υστερεί ενώ γεωπολιτικά είναι εξασθενημένη. Οι βιομηχανίες της Ευρώπης ταλανίζονται από το υψηλό ενεργειακό κόστος το οποίο υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητά τους», υποστήριξε.

«Κορυφαία προτεραιότητα η πράσινη μετάβαση»

«Η πράσινη μετάβαση είναι κορυφαία προτεραιότητα στην πολιτική μας», τόνισε ο κ. Παπαθανάσης. Για το νέο ΕΣΠΑ, ανέφερε πως «το 30% των κονδυλίων προβλέπει πράσινες δράσεις που αντιστοιχούν σε έως 7 δισ. ευρώ για περιβαλλοντικές επενδύσεις ενώ το 40% των δανείων από πλευράς προϋπολογισμού που παρέχονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει υποχρεωτικά να αφορούν σε έργα πράσινης μετάβασης. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη», επεσήμανε.

Ο κ. Παπαθανάσης στάθηκε και στην σημασία θέσπισης κοινού μηχανισμού των κρατών – μελών της ΕΕ για την άμυνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις