Ρεαλισμό, σχέδιο, σοβαρότητα και σταθερότητα ζητά η βιομηχανία από την Κομισιόν για να αντιμετωπιστεί επιτυχώς η πρόκληση της πράσινης μετάβασης, η αναγκαιότητα της οποίας δεν αμφισβητείται.
Ιταλία: Μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς ρωσικό αέριο – Τι υποστηρίζει ο ιταλός υπουργός Ενέργειας
Η προσγείωση στην πραγματικότητα
Η Ευρώπη μπορεί να ήθελε να τρέξει σπριντ στον δρόμο της πράσινης μετάβασης, ωστόσο η ωμή πραγματικότητα την αναγκάζει σε απότομη προσγείωση.
Την ίδια στιγμή, κωλυσιεργίες, αδράνειες και καθυστερήσεις στην ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης και αύξησης της χωρητικότητας των δικτύων μεταφοράς πράσινης ενέργειας (χωρίς να γίνει αυτό η ενέργεια των ΑΠΕ θα χάνεται) σε συνδυασμό και με την απουσία ευρωπαϊκών κινήτρων για την υλοποίηση πράσινων επενδύσεων, υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών.
Στο πλαίσιο αυτό, κορυφαίοι CEOs και στελέχη ενεργειακών ομίλων τονίζουν την ανάγκη η Ευρώπη να κατεβάσει ταχύτητες στην απόπειρα μίας ταχύτερης απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Επιχειρηματίες και στελέχη ενεργοβόρων βιομηχανιών θεωρούν υπέρμετρα φιλόδοξους τους στόχους που έχει θέσει η Κομισιόν για την ενεργειακή μετάβαση.
Τις ανεπάρκειες, τις ολιγωρίες και την έλλειψη ενός συνεκτικού σχεδίου και μίας συγκροτημένης στρατηγικής από την Ευρώπη στο κρίσιμο ζήτημα της πράσινης μετάβασης, επιχείρησαν να αναδείξουν στις παρεμβάσεις τους, στο πλαίσιο συνεδρίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι Ευάγγελος Μυτιληναίος, CEO της MYTILINEOS, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, CEO του Τιτάνα και Ανδρέας Σιάμισιης, CEO της Helleniq Energy.
Οικονομική βιωσιμότητα
«Μιλάμε χρόνια για την πράσινη μετάβαση χωρίς να λάβουμε υπόψιν την βιωσιμότητα και την αυτάρκεια, πράσινη μετάβαση χωρίς οικονομική βιωσιμότητα δεν υπάρχει, ο όμιλός μας κατάφερε να παραμείνει ανταγωνιστικός στις βιομηχανικές του δραστηριότητες επενδύοντας από νωρίς σε πράσινη κατεύθυνση από νωρίς αλλά με τρόπο βιώσιμο, αλλιώς το green deal θα είναι ένα πουκάμισο αδειανό», σημείωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.
«Χωρίς επέκταση των ηλεκτρικών δικτύων δεν θα μπορούν τα δίκτυα να σηκώσουν τις ΑΠΕ, αυτό γίνεται γιατί υπήρξε από την αρχή κακός συνδυασμός, πετάμε ενέργεια αυτή την στιγμή λόγω ανισορροπίας προσφοράς – ζήτησης, η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει πως χρειάζεται να στηρίξει την βιομηχανία», επεσήμανε.
«Θα έχουμε για δεκαετίες το φυσικό αέριο»
«Η πολιτική της ΕΕ είναι κοντόφθαλμη, όλοι οι εκπρόσωποι του παραγωγικού κόσμου είναι σε απελπισία, η ΕΕ ξεχνάει τον παράγοντα ανταγωνιστικότητα, η πράσινη μετάβαση πρέπει να αλλάξει ταχύτητες. Η Ευρώπη μιλά για ενεργειακή μετάβαση βάζοντας προσκόμματα, θα περάσουμε δεκαετίες με το φυσικό αέριο, δεν μπορούν οι μπαταρίες να το υποκαταστήσουν ακόμα», προειδοποίησε.
Πατάει γκάζι στις ΑΠΕ με το βλέμμα στο μέλλον
Πριν λίγες μέρες ο όμιλος γνωστοποίησε πως θα επενδύσει 3,3 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ιταλία.
Η Mytilineos στην αιχμή του επενδυτικού της πλάνου περιλαμβάνει τις επενδύσεις, άνω των 5,8 δισ. ευρώ (μαζί με το project στην Ιταλία) σε ΑΠΕ (με τετραετή χρονικό ορίζοντα). Η εταιρεία διαθέτει 845 MW σε λειτουργία και 1,538 GW σε φάση κατασκευής τα οποία θα έχουν ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Στο τέλος του 2024, η εταιρεία θα έχει σε λειτουργία έργα ΑΠΕ ισχύος 2,38 GW από τα οποία, κάποια θα διαθέσει στην αγορά εφόσον δοθούν ευκαιρίες. Από τα 500 εκ. επενδύσεων που προγραμματίζονται για το 2024 τα 400 εκ. θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Πρόσφατα έπεσαν υπογραφές μεταξύ της Mytilineos και της ΔΕΗ σε συμφωνία πλαίσιο για την ανάπτυξη και κατασκευή χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων μέχρι 2000MW σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία. Η αξία της συμφωνίας υπολογίζεται σε έως 2 δισ. ευρώ, με ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα τρία χρόνια.
Σήμα κινδύνου για την ανταγωνιστικότητα
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην ρίζα του, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστιο ζήτημα ανταγωνιστικότητας με το ενεργειακό κόστος να ανεβαίνει ενώ το μείγμα της πράσινης πολιτικής της ΕΕ είναι προβληματικό, η βιομηχανία πρέπει να ενισχυθεί», σημείωσε από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.
Ο Όμιλος Τιτάν καλείται και αυτός από την πλευρά του να κερδίσει το «πράσινο» στοίχημα μέσα από μία επένδυση 500 εκατ. ευρώ, ενταγμένη στο πρόγραμμα «IFESTOS».
Το πρόγραμμα αφορά πλήθος έργων με κορυφαίο αυτό της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο του είδους του στην Ευρώπη, που θα δεσμεύσει όλες τις εκπομπές άνθρακα της διαδικασίας παραγωγής του εργοστασίου Καμαρίου στην Βοιωτία, παράγοντας 3 εκατ. τόνους τσιμέντου ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα.
Η δράση «IFESTOS», η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει επιχορήγηση ύψους 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της ελληνικής βιομηχανίας.
Πλαίσιο και σταθερότητα
Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο Ανδρέας Σιάμισιης. «Πρέπει να γίνει η μετάβαση αλλά με ρεαλιστικό τρόπο», υποστήριξε ζητώντας να σταματήσει ο στρουθοκαμηλισμός από την ΕΕ. «Χρειάζεται ρεαλισμός και το κατάλληλο πλαίσιο, δε θέλουμε χάρες και επιδοτήσεις, θέλουμε σταθερότητα, εμείς το ρίσκο που μας αναλογεί θα το πάρουμε», τόνισε.
Ο όμιλος συνεχίζει τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ, αυξάνοντας στο τέλος του α’ τριμήνου 2024 τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ σε 381 MW. Επιπρόσθετα έργα 0,7 GW βρίσκονται υπό κατασκευή ή σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη ανέρχεται σε 4,3 GW.
Στόχος είναι η λειτουργία έργων ΑΠΕ ισχύος τουλάχιστον 1 GW μέχρι το 2025 και άνω των 2 GW μέχρι το 2030.
Latest News
Νέος πρόεδρος στην Alpha Bank o Δημήτρης Τσιτσιράγκος
Ο Δημήτρης Τσιτσιράγκος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στην Alpha Bank από την 1η Ιανουαρίου 2025
«Κάηκαν» οι μπριζόλες του Salt Bae στη Μύκονο – Στο κόκκινο τα εστιατόρια του σεφ
Σε Μύκονο και Λονδίνο ο τζίρος και τα κέρδη των ψητοπωλείων Nusr-Et έχουν πάρει την κάτω βόλτα - Έκλεισε το μπεργκεράδικο στη Νέα Υόρκη
Τι φέρνει η Elpedison σε Helleniq Energy – Το σενάριο για placement και το μέρισμα από ΔΕΠΑ Εμπορίας
Ο Ανδρέας Σιάμισιης CEO της Helleniq Energy στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου απάντησε στην Edison για την αποτίμηση της Elpedison
Από τη Μεγάλη Βρετανία στα ορεινά θέρετρα και τα spa - Το πλάνο του ομίλου Λάμψα
Ήδη ο όμιλος Λάμψα «τρέχει» επενδυτικά προγράμματα για ξενοδοχεία σε ορεινούς προορισμούς - Το πλάνο για τη Μεγάλη Βρετανία
Cash cow η Ελλάδα για τον οίκο Dior - Οι «χρυσές» επιδόσεις σε ένδυση και καλλυντικά
Τζίρος 55 εκατ. ευρώ για luxury ρούχα, παπούτσια και καλλυντικά Dior στην ελληνική αγορά – Το νέο κατάστημα και η συμβολή του τουρισμού
Χτίζει... κόμβο logistics η Huawei στον Πειραιά – Οι νέες επενδύσεις που σχεδιάζει
«Το logistics hub που θα δημιουργηθεί ουσιαστικά θα λειτουργεί σαν πύλη εισόδου των προϊόντων της Huawei προς την Ευρώπη», είπε ο CEO της εταιρείας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη
Στα «βράχια» οι μισές ρυθμίσεις μέσω εξωδικαστικού - Το αγκάθι των τόκων
Πώς εξελίσσονται οι ρυθμίσεις και ο εξωδικαστικός - Γιατί σχεδόν 1 στους 2 οφειλέτες σταματά να εξοφλεί τις δόσεις
Η συγχώνευση έφερε οργανική κερδοφορία 27,3 εκατ. ευρώ για την Attica Bank
Στόχος για την Attica Bank η πλήρης εξυγίανση εντός του 2024 και η λειτουργική συγχώνευση μέσα στο 2025
Startups στην Ελλάδα: Οι επενδυτικές ευκαιρίες, οι εξαγορές και οι προοπτικές για το 2025
Το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital και την υποστήριξη της EATE παρουσίασε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά το report Startups in Greece
Νέες προοπτικές για την Υδρόγειο Ασφαλιστική με την ένταξή της στον Όμιλο Reale
Το Ετήσιο Συνέδριο Συνεργατών της πραγματοποίησε η Υδρόγειος Ασφαλιστική με βραβεύσεις των κορυφαίων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών της