
Κοντά σε χαμηλό τεσσάρων μηνών κυμαίνονται στην Ασία οι τιμές του πετρελαίου καθώς οι αγορές αφομοιώνουν την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να ενισχύσουν την προσφορά αργότερα φέτος και μετά την αύξηση των αποθεμάτων αργού και καυσίμων στις ΗΠΑ.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 4 σεντς στα 77,56 δολάρια το βαρέλι έως τις 8πμ ώρα Ελλάδας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού WTI παρέμειναν σταθερά στα 73,22 δολάρια το βαρέλι.
Πετρέλαιο: Ανοδικά κινούνται οι τιμές του
Και τα δύο συμβόλαια υποχώρησαν σχεδόν ένα δολάριο την Τρίτη στα χαμηλότερα επίπεδα διακανονισμού τους από τις αρχές Φεβρουαρίου και είχαν υποχωρήσει περίπου 3 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα.
Η διολίσθηση στις τιμές ακολούθησε τα νέα από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ+) και τους συμμάχους του για σχέδια αύξησης της προσφοράς από τον Οκτώβριο παρά τις πρόσφατες ενδείξεις αποδυνάμωσης της αύξησης της ζήτησης.
«Το Brent παραμένει υπό πίεση καθώς ένα τμήμα της αγοράς συνεχίζει να βλέπει το χρονοδιάγραμμα που προτείνει ο ΟΠΕΚ για τις εθελοντικές περικοπές ως δεσμευτική κίνηση ώστε να αυξηθεί η παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως το 4ο τρίμηνο του 2024 ανεξάρτητα από τις θεμελιώδεις προοπτικές πετρελαίου ή το κλίμα στο τέλος του καλοκαιριού», όπως αναφέρει η Χελίμα Κροφτ, επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων της Capital.
Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, έχει πει ότι ο ΟΠΕΚ+ θα σταματήσει την κατάργηση των περικοπών ή θα τις ανατρέψει εάν η ζήτηση δεν ήταν αρκετά ισχυρή για να απορροφήσει τα βαρέλια.
«Η πρόθεση ήταν πάντα να επιβραδύνουμε την επαναφορά επιπλέον βαρελιών και να μην οδηγήσουμε την αγορά σε μια ύφεση με μια απότομη αύξηση της προσφοράς», σημείωσε η Κροφτ.
Αύξηση αποθεμάτων στις ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ, τα αποθέματα αργού πετρελαίου, βενζίνης και προϊόντα διύλισης αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (ΑΡΙ).
Τα στοιχεία του API έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν πάνω από 4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 31 Μαΐου, έναντι των προβλέψεων των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για πτώση 2,3 εκατομμυρίων βαρελιών.
Ο ανεξάρτητος ενεργειακός αναλυτής Τιμ Έβανς έγραψε ότι τα πρώιμα στοιχεία στην έκθεση API «αντιπροσωπεύουν μια ξεκάθαρη έκπληξη».
Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά περισσότερα από 4 εκατομμύρια βαρέλια, διπλάσια από την αύξηση που περίμεναν οι αναλυτές.


Latest News

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων