Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου ωστόσο παραμένουν στο χαμηλό επίπεδο εξαμήνου με τους επενδυτές να ανησυχούν για την υπερπροσφορά και τη φθίνουσα ζήτηση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent για τον Φεβρουάριο σημείωναν άνοδο 30 σεντς ή 0,41% στα 73,54 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate για τον Ιανουάριο κέρδισαν 32 σεντς ή 0,47% στα 68,93 δολάρια το βαρέλι.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτικά ανοδικά

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τα τέλη Ιουνίου την Τρίτη στα 73,24 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας ημερήσιες απώλειες 2,79 δολαρίων το βαρέλι.

«Οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία το επόμενο έτος, η αδύναμη δέσμευση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής και η υψηλότερη παραγωγή αλλού, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων ρεκόρ στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβαρύνουν σημαντικά τις τιμές μέχρι το τέλος του έτους» εκτιμά αναλυτής της OANDA, Γκρέγκ Έρλαμ.

Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου, ο ΟΠΕΚ  εντοπίζει ως αιτία για την τελευταία διολίσθηση των τιμών του αργού τις «υπερβολικές ανησυχίες» σχετικά με την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.

Η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών κρατών διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2024 στα 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd).

Οι επενδυτές εστιάζουν στην απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και αναμένουν τα επιτόκια να παραμείνουν αμετάβλητα για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Οι αγορές έχουν τιμολογήσει «επιθετικές μειώσεις επιτοκίων» για το 2024, σημειώνει ο  Γιαπ Τζουν Ρονγκ, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG. «Οποιαδήποτε απογοήτευση σε αυτό το μέτωπο θα μπορούσε να ενισχύσει το αμερικανικό δολάριο,πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές του πετρελαίου».

Την Τετάρτη, σχεδόν 200 χώρες κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία στη διάσκεψη COP28 για να αρχίσουν να μειώνουν την παγκόσμια κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, με σκοπό να στείλουν ένα μήνυμα στους επενδυτές στο πετρέλαιο και σε άλλα ορυκτά καύσιμα.

Ο υπουργός ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι συμφωνεί με την προεδρία της COP28 για την τελική συμφωνία, προσθέτοντας ότι δεν θα επηρεάσει τις εξαγωγές υδρογονανθράκων του Βασιλείου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities