Τις πρώτες πρωτοβουλίες φαίνεται να αναλαμβάνει η κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, προκειμένου να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, δρομολογεί άμεσα δυο παρεμβάσεις στο μέτωπο της ακρίβειας και της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών. Μάλιστα, στο φλέγον ζήτημα των υψηλών τιμών που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ψήφο των πολιτών πέρα από την λήψη πρόσθετων μέτρων, φαίνεται πως έρχονται ριζικές αλλαγές στη σύνθεση της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Ευρωεκλογές 2024: Τα ανοιχτά μέτωπα στην οικονομία – Προκλήσεις και ευκαιρίες

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, εξετάζεται μετακίνηση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, καθότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και πολλά στελέχη παραδέχονται, είτε αμέσως είτε εμμέσως, το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε τις κατάλληλες λύσεις στους πολίτες.

Σκυλακάκης αντί Χατζηδάκη;

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο ακόμη και για σενάριο αλλαγής του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος «χρεώθηκε» τη συνολική κυβερνητική απόφαση για επιβολή τεκμαρτού εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες, η οποία έφερε πρόσθετες επιβαρύνσεις στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να εξετάζει να δώσει τον τίτλο του «τσάρου» της ελληνικής οικονομίας στον νυν υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος κατά την προηγούμενη κυβέρνηση είχε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών (4 Αυγούστου 2020 – 26 Μαΐου 2023) όντας και επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ο κ. Σκυλακάκης θεωρείται από τους πλέον έμπιστους του κ. Μητσοτάκη, αλλά και θιασώτης της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Συνεπώς, οι ίδιες πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «γνωρίζει τη δουλειά», ενόψει μάλιστα και της επιστροφής των δημοσιονομικών κανόνων από 1/1/2025. Άλλωστε, η κυβέρνηση θα κληθεί να καταρτίσει έναν 4ετή προϋπολογισμό μέσα στον Σεπτέμβριο, ο οποίος θα σημάνει έναν νέο κύκλο στην οικονομική κατάσταση της χώρας.

Πάντως, κανείς δε θα μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο της παραμονής του κ. Χατζηδάκη στην οδό Νίκης, εφόσον υπάρξουν οι γνωστές… καραμπόλες που συμβαίνουν σε ανασχηματισμούς. Όπως πολύ σωστά παρατηρούν ορισμένοι αναλυτές, η αλλαγή στους επικεφαλής των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και στο Ανάπτυξης θα σήμαινε ότι ήταν προβληματική η συνολική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Οι προκλήσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο

Από εκεί και πέρα, το νέο οικονομικό επιτελείο θα αρχίσει άμεσα να αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Το βασικό είναι η δημοσίευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των δημοσιονομικών στόχων βάσει των οποίων θα συνταχθεί, οι προϋπολογισμοί της περιόδου 2025-2028.

Με βάση αυτούς τους στόχους θα καθοριστούν τα περιθώρια εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταρτίσει το 4ετές οικονομικό πλάνο της και στις αρχές Οκτωβρίου να καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2025.

Επί της ουσίας οι επόμενοι 4 προϋπολογισμοί θα συνταχθούν με βάση τα όρια δαπανών που θα ανακοινώσει η Κομισιόν στις 21 Ιουνίου για όλα τα κράτη μέλη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το πιθανότερο είναι ότι για την Ελλάδα το ποσοστό αύξησης των δαπανών θα κυμανθεί στην περιοχή του 2,5% με 3%.

Ουσιαστικά, αυτό το ποσοστό θα αφήσει πολύ περιορισμένα περιθώρια για αυξήσεις δαπανών την επόμενη χρονιά, πέραν των ήδη δρομολογημένων.

Το πλαφόν στις δαπάνες ουσιαστικά θα αφορά τον ρυθμό μεταβολής τους από τη μία χρονιά στην επόμενη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελικό ποσοστό προκύπτει από «ασκήσεις» για τη βιωσιμότητα του χρέους της κάθε χώρας μέλους.

Οι όποιες διαφορές υπάρχουν αλλά και οι πολιτικές που θα πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα μέχρι και το 2028, θα είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, η οποία θα ξεκινήσει στην ουσία από τον Ιούλιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Σεπτέμβριο.

Η αναμονή των οίκων αξιολόγησης

Σημαντικό θέμα είναι και η επίσκεψη των αναλυτών του οίκου Moody’s, προκειμένου να προετοιμαστεί η έκθεση αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου. Κι αυατό γιατί είναι ο μοναδικός που δεν έχει δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, διατηρώντας τη βαθμολογία στο Ba1, με τις προοπτικές να χαρακτηρίζονται ως σταθερές.

Ωστόσο, η πρώτη κατά σειρά έκθεση αξιολόγησης από ξένο ελεγκτικό οίκο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 12 Ιουλίου από τον γερμανικό οίκο Scope Ratings.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο τελευταίος οίκος που έλαβε την πιστοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και έναν από τους πρώτους που έδωσαν στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα . Από τον Ιανουάριο, ο γερμανικός οίκος έχει βαθμολογήσει τα ελληνικά ομόλογα με ΒΒΒ-, ενώ οι προοπτικές εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται σταθερές, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση αξιολόγησης του Ιανουαρίου του 2024. Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση από την DBRS  στις 6 Σεπτεμβρίου. Σταθερές χαρακτηρίστηκαν οι προοπτικές και από τον συγκεκριμένο οίκο με την έκθεση που συνέταξε στις 8 Μαρτίου.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στην απόφαση του οίκου Moody’s στις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε και δημοσιεύει τη δική του έκθεση.

Οι αναλυτές της Moody’s αναμένονται στην Ελλάδα αυτές τις μέρες, προκειμένου να προετοιμάσουν την επόμενη έκθεση αξιολόγησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Προϋπολογισμός:  Ξεκινάει η συζήτηση στη Βουλή
Οικονομία |

Ξεκινάει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή - Την Κυριακή η ψηφοφορία

Την Κυριακή οι τοποθετήσεις επί του προϋπολογισμού από τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων των άλλων κομμάτων