Σε αρνητικά εδάφη κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, καθώς επηρεάζονται από την πορεία της αγοράς συναλλάγματος, μετά και την απόφαση της Federal Reserve να κρατήσει τα επιτόκιά της σταθερά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,26%, με τον κλάδο των ταξιδίων να χάνει 0,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,11% στις 8.206 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,26% στις 18.582 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,29% στις 7.842 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές του γαλλικού ομίλου IT Atos σημειώνουν πτώση 14% μετά την ανακοίνωση της πώλησης της μονάδας συμβούλων Worldgrid. Η εταιρεία αυτή την εβδομάδα συμφώνησε σε μια συμφωνία διάσωσης που θα αποδυναμώσει σημαντικά την αξία των υφιστάμενων μετοχών.

Στο μεταξύ, οι αγορές χωνεύουν την απόφαση της Fed την Τετάρτη να διατηρήσει το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 5,25% έως 5,5% και να προβλέψει μόνο μία μείωση επιτοκίων φέτος.

Αυτό ήταν χαμηλότερο από τις τρεις περικοπές που εκτιμήθηκαν στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο. Ωστόσο, το “dot plot” έδειξε επίσης μια πιο επιθετική πορεία μείωσης των επιτοκίων για το 2025 — αναμένονται τέσσερις μειώσεις επιτοκίων συνολικής συνολικής ποσοστιαίας μονάδας, από τρεις προηγουμένως.

Επίσης, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη διήμερη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στην Ιταλία, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα το πρωί, με αξιωματούχους να αναμένεται να συζητήσουν το δάνειο 50 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Στα μάκρο της ημέρας, ο πληθωρισμός στην Ισπανία διαμορφώθηκε στο 3,6% τον Μάιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, επιβεβαιώνοντας έτσι την προσωρινή εκτίμηση. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,3% κατά τον αναφερόμενο μήνα.

Η τιμή των κατοικιών ήταν ο κύριος μοχλός πίσω από τον πληθωρισμό του Μαΐου, σημειώνοντας άνοδο 5,2% σε ετήσιο επίπεδο. Οι μεταφορές σημείωσαν άνοδο 3,8% την αναφερόμενη περίοδο λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων. Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών υποχώρησαν τον Μάιο, με ετήσιο ρυθμό 4,4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές