Με απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας τη έβδομη συνεδρίαση της παλινδρόμησης εντός του εύρους των 1.440 – 1.460 μονάδων, με τον τζίρο μάλιστα να μένει για ακόμη μία φορά σε χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,88% στις 1.438,44 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.438,24 μονάδων (-0,90%) και 1.457,35 μονάδων (+0,42%). Ο τζίρος ανήλθε στα 84,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,1 εκατ. τεμάχια αξίας 14,2 εκατ. ευρώ.

«Απέρριψε» τα ομόλογα της ΕΕ ο MSCI – Πλήγμα για την προσέλκυση επενδύσεων

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,85% στις 3.497,08 μονάδες, ενώ στο -0,98% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.288,42 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,24% στις 1.285,41 μονάδες.

Επταήμερη συσσώρευση

Είναι η έβδομη συνεδρίαση που κλείνει η αγορά εντός του εύρους των 1.440 – 1.460 μονάδων, με την επιφυλακτικότητα να είναι έκδηλη, ειδικά για τους βραχυπρόθεσμους που περιμένουν έναν καταλύτη να τους δείξει την κατεύθυνση. Ωστόσο, η επί μακρόν ανάλωση δυνάμεων σε αυτήν την περιοχή έχει φθείρει τους αγοραστές, οι οποίοι γίνονται όλο και πιο επιλεκτικοί, κρατώντας τη ρευστότητά τους στα τερματικά.

Κατά τον Πέτρο Στεριώτη, πιστοποιημένο Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), η ελληνική αγορά παραμένει άνευρη, με τον Γενικό Δείκτη “εγκλωβισμένο” εδώ και ένα δίμηνο στο εύρος 1.400-1.500 μονάδων. Ταυτόχρονα, οι χαμηλές συναλλαγές αποτυπώνουν την “απουσία βιασύνης” για το πάτημα του “κουμπιού” αγοράς ή πώλησης από πλευράς Θεσμικών Επενδυτών.

Το ΧΑ δεν μπορεί να μείνει εντελώς ανεπηρέαστο από την ανησυχία που προκαλούν σε χώρες της Ευρωζώνης τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και οι πολιτικές εξελίξεις που αυτά ήδη δρομολογούν σε Γαλλία, Γερμανία και αλλού. Οι αγορές, ως γνωστόν, απεχθάνονται την πολιτική αβεβαιότητα, ενώ το “γρήγορο χρήμα” δεν φημίζεται για την τεράστια υπομονή του.

Την ίδια ώρα οι αμερικάνικοι σηματωροί δείκτες S&P-500 και Nasdaq βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, με τους επενδυτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού “να μην καταλαβαίνουν τίποτα”. Σε αυτό το περιβάλλον, το ΧΑ καλείται να βρει και να… επικοινωνήσει νέους λόγους προσέλκυσης “φρέσκων” κεφαλαίων, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος συνέχισης του δομικού bull market.

Επιλεγμένα blue chips εμφανίζουν δυνατούς ισολογισμούς, προσφέρουν πλέον υψηλές μερισματικές αποδόσεις και έχουν καλή διαγραμματική εικόνα και ευνοϊκό outlook. Ασφαλώς και δεν μένει απαρατήρητη η “αφαίρεση ρευστότητας” που οφείλεται σε μεγάλα εγχώρια μετοχικά placements αλλά και η φυσιολογική τάση αφομοίωσης της μεγάλης προηγηθείσας ανόδου που “στέλνει στο ταμείο” πολλούς Επενδυτές.

Σε γενικές γραμμές και χωρίς να υπεισέλθουμε στην ανάλυση επιμέρους τίτλων, εκτιμούμε ότι η λεωφόρος Αθηνών θα συνεχίσει να “προβληματίζεται” από την “ψυχολογική μπαριέρα” των 1.500 μονάδων του Γενικού Δείκτη, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική και ο Μυτιληναίος σημείωσαν απώλειες 2,42% και 2,08% αντίστοιχα, με τις Cenergy, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ και Aegean. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Motor Oil, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Quest, Eurobank, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ, Autohellas και Alpha Bank.

Στον αντίποδα, ο ΟΠΑΠ, προσπάθησε να αντισταθμίσει τις πιέσεις της αγοράς με το δικό του +1,50%, ενώ ο Σαράντης και ο Τιτάνας έκλεισαν με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ και Jumbo.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών