
Μπλόκο στην προσπάθεια να χτυπηθεί το εθνικό μας προϊόν η φέτα, από κοινοπραξία αμερικανικών συμφερόντων μέσω Χιλής, έβαλε η ελληνική πλευρά, μετά από το ενέργειες του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ).
Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Χιλής έκανε δεκτή την ένσταση και την επιχειρηματολογία του ΣΕΒΓΑΠ κατά του trademark που είχε τον όρο «feta» το οποίο είχε υποβάλει η διαβόητη Κοινοπραξία για Κοινές Oνομασίες της Αμερικής (CCFN).
Φέτα: Έπεσε στο κενό η προσπάθεια χρήσης της ονομασίας από τη Χιλή
Η ιστορία με την οικειοποίηση της ονομασίας φέτας από την αμερικάνικη κοινοπραξία ξεκίνησε το 2021. «Τότε το 2021 διαπιστώθηκε ότι αυτή η Κοινοπραξία της Αμερικής είχε υποβάλλει ένα trademark στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Χιλής, το οποίο είχε γίνει αποδεκτό. Εμείς έπρεπε να κάνουμε ένταση και να αποδείξουμε όχι μόνο ότι έχουμε δίκιο αλλά και ότι αυτή η υποβολή έγινε σύμφωνα με τη νομική ορολογία “κακή τη πίστη”», εξηγεί στον ΟΤ ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Χρήστος Αποστολόπουλος.
Η υποβολή της ένστασης από την ελληνική πλευρά έγινε τον Σεπτέμβριο του 2021. «Ξεκινήσαμε να υποβάλλουμε στοιχεία, τα οποία εξετάστηκαν από την Επιτροπή και έγιναν αποδεκτά στις 11.6.2024», τονίζει ο κ. Αποστολόπουλος.
Η Κοινοπραξία για Κοινές Oνομασίες της Αμερικής (CCFN) αποτελείται από διάφορους παραγωγικούς φορείς της Αμερικής, ενώ σε αυτή φαίνεται ότι συμμετέχουν και μεγάλες εταιρείες από την Ευρώπη, οι οποίες παράγουν λευκό τυρί, το ονομάζουν φέτα και στη συνέχεια το εξάγουν σε χώρες της υφηλίου.
«Αυτή η Κοινοπραξία προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν υπάρχει για παράδειγμα η παρμεζάνα ή παρμιτζάνο-ρετζάνο αλλά παρμεζάνα μπορεί να είναι οποιοδήποτε σκληρό τυρί. Αντίστοιχα, δεν υπάρχει φέτα, αλλά λευκό τυρί, το οποίο μπορείς να το παράξεις και με αγελαδινό γάλα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Γι’ αυτό λέγεται “commond food names” (κοινές ονομασίες τροφίμων). Θεωρούν ότι όλα αυτά τα προϊόντα είναι ουσιαστικά κοινής ονομασίας. Στόχος όμως είναι να ισοπεδώσουν οποιοδήποτε προϊόν υπάρχει στον κόσμο, έτσι ώστε να μπορούν να το παράγουν αυτοί όπως και όπου θέλουν», λέει στον ΟΤ ο κ. Αποστολόπουλος.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται
Η μάχη στη Χιλή δεν είναι η πρώτη που έχει δοθεί. Είχε προηγηθεί, αντίστοιχη περίπτωση στη Σιγκαπούρη, όπου πίσω από την υπόθεση βρισκόταν ξανά η ίδια κοινοπραξία αμερικανικών συμφερόντων. Όμως και σε αυτή την περίπτωση τα σχέδια της έπεσαν στο κενό, με αντίστοιχες απορριπτικές αποφάσεις.
Η φέτα αντιμετωπίζει ισχυρό αθέμιτο ανταγωνισμό από πληθώρα λευκών τυριών, τα οποία καταχρηστικά χρησιμοποιούν την ονομασία «Φέτα». «Υπάρχουν πολλές εταιρείες στις ΗΠΑ που παράγουν και εξάγουν τυρί τύπου φέτας, χρησιμοποιώντας αγελαδινό γάλα, σε αρκετές χώρες του κόσμου. Στόχος τους είναι να είναι ελεύθερες να χρησιμοποιούν την επωνυμία φέτα, όπως κάνουν και στην αμερικάνικη αγορά», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ.
Πώς θα θωρακιστεί η φέτα
Τα «χτυπήματα» που δέχεται το εθνικό μας προϊόν, η φέτα, είναι απανωτά, και όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται αυτά να περιοριστούν με τις ενέργειες της συγκεκριμένης Κοινοπραξίας. Πάντα, θα υπάρχουν επιτήδειοι οι οποίοι θα χρησιμοποιούν τον όρο «φέτα» για την παραγωγή και εξαγωγή λευκών τυριών.
«Πρέπει να καταλάβουν όλοι και ιδιαίτερα οι καταναλωτές του εξωτερικού ότι η φέτα δεν είναι ένα προϊόν το οποίο μπορείς να το παράξεις οπουδήποτε απλώς και μόνο χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη, το αιγοπρόβειο γάλα. Δε φτάνει μόνο αυτό», σημειώνει ο κ. Αποστολόπουλος, εξηγώντας ότι η ποιότητα του γάλακτος εξαρτάται από τις τροφές που τρώνε τα ζώα.
«Για να γίνει κατανοητό, στη Γερμανία υπάρχουν 6 ενδημικά φυτά (φυτά που μπορείς να βρεις μόνο εκεί), στην Αγγλία 16 και στην Ελλάδα 1.100. Οπότε καταλαβαίνει κανείς ότι τα ζώα καταναλώνοντας τελείως διαφορετική τροφή βγάζουν και πολύ διαφορετικό γάλα. Μόνο από αυτό καταλαβαίνεται ότι μιλάμε για πολύ διαφορετικό προϊόν. Αυτό αν το συνειδητοποιήσει ο καταναλωτής τότε θα καταλάβει ότι η αγορά και η κατανάλωση αυτού του προϊόντος είναι μια εμπειρία γεύσης και ουσίας, την οποία δεν μπορείς να αντικαταστήσεις σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου», σημειώνει ο κ. Αποστολόπουλος.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση