Πτώση 3% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Απρίλιο 2024 σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023, ενώ σε σχέση με τον Μάρτιο 2024 η μείωση ήταν οριακή, κατά 0,1%.

Αντίστοιχα στην ΕΕ, σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε μείωση 2% ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,5%, με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 10,8% στη βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο του 2024

H Ελλάδα φιγουράρει ανάμεσα στις χώρες με την υψηλότερη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής σε ετήσια βάση με 10,8%, πίσω από την Δανία (+17,8%) ενώ την ακολουθεί η Σλοβενία (+7,4%). Οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (-15,7%), τη Λετονία (-7,8%) και τη Φινλανδία (-6,8%).

Ο δείκτης του κλάδου παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στη χώρα μας, ενώ ο δείκτης του κλάδου κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση, κατά τον Απρίλιο 2024 σε σχέση με τον Μάρτιο 2024.

Σύγκριση σε ετήσια βάση

Στη ζώνη του ευρώ τον Απρίλιο του 2024, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά:

– 2,0% για τα ενδιάμεσα αγαθά,

– 1,1% για την ενέργεια,

– 5,3% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά,

– 3,1% για διαρκή καταναλωτικά αγαθά,

Αύξηση κατέγραψε στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 0,7%.

Στην ΕΕ, βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά

– 1,8% για τα ενδιάμεσα αγαθά,

– 0,9% για την ενέργεια,

– 4,9% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά,

– 2,1% για διαρκή καταναλωτικά αγαθά,

Αντίθετα αυξήθηκε κατά 2,9% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Σύγκριση σε μηνιαία βάση

Συγκρίνοντας τον Απρίλιο του 2024, με τον Μάρτιο του 2024, η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,4% για τα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ αυξήθηκε κατά 0,4% στην ενέργεια, 0,7% στα κεφαλαιουχικά αγαθά, 0,3% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, και 3,4% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Στην ΕΕ, καταγράφηκε μείωση κατά 0,2% για τα ενδιάμεσα αγαθά, και αύξηση κατά 0,3% για την ενέργεια, 0,5% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά, 1,0% για διαρκή καταναλωτικά αγαθά, και 3,9% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Οι υψηλότερες μηνιαίες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Δανία (+10,4%), στην Ελλάδα (+7,0%) και στην Πολωνία (+6,7%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στο Λουξεμβούργο (-6,7%), τη Λετονία (-4,9%) και την Ιρλανδία (-3,4%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Δημόσιο Χρέος: Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά μείωσής του
Οικονομία |

Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά μείωσης του δημοσίου χρέους

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης για μεγάλα ευρωπαϊκά έργα, μόνο με δάνεια και με πιο ομοιόμορφη κατανομή των κονδυλίων μεταξύ πλούσιων και φτωχότερων κρατών-μελών, λέει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

ΤΑΙΠΕΔ: Εκκίνηση διαγωνισμού για την ανάπτυξη του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης»
Επιχειρήσεις |

Ξεκινά ο διαγωνισμός για το κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» - Τι αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ

Το Κυβερνητικό Πάρκο θα αναπτυχθεί σε έκταση 154 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου διοικητικού συγκροτήματος γραφείων  στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ