Πτώση 3% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Απρίλιο 2024 σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023, ενώ σε σχέση με τον Μάρτιο 2024 η μείωση ήταν οριακή, κατά 0,1%.

Αντίστοιχα στην ΕΕ, σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε μείωση 2% ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,5%, με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 10,8% στη βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο του 2024

H Ελλάδα φιγουράρει ανάμεσα στις χώρες με την υψηλότερη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής σε ετήσια βάση με 10,8%, πίσω από την Δανία (+17,8%) ενώ την ακολουθεί η Σλοβενία (+7,4%). Οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (-15,7%), τη Λετονία (-7,8%) και τη Φινλανδία (-6,8%).

Ο δείκτης του κλάδου παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στη χώρα μας, ενώ ο δείκτης του κλάδου κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση, κατά τον Απρίλιο 2024 σε σχέση με τον Μάρτιο 2024.

Σύγκριση σε ετήσια βάση

Στη ζώνη του ευρώ τον Απρίλιο του 2024, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά:

– 2,0% για τα ενδιάμεσα αγαθά,

– 1,1% για την ενέργεια,

– 5,3% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά,

– 3,1% για διαρκή καταναλωτικά αγαθά,

Αύξηση κατέγραψε στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 0,7%.

Στην ΕΕ, βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά

– 1,8% για τα ενδιάμεσα αγαθά,

– 0,9% για την ενέργεια,

– 4,9% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά,

– 2,1% για διαρκή καταναλωτικά αγαθά,

Αντίθετα αυξήθηκε κατά 2,9% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Σύγκριση σε μηνιαία βάση

Συγκρίνοντας τον Απρίλιο του 2024, με τον Μάρτιο του 2024, η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,4% για τα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ αυξήθηκε κατά 0,4% στην ενέργεια, 0,7% στα κεφαλαιουχικά αγαθά, 0,3% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, και 3,4% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Στην ΕΕ, καταγράφηκε μείωση κατά 0,2% για τα ενδιάμεσα αγαθά, και αύξηση κατά 0,3% για την ενέργεια, 0,5% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά, 1,0% για διαρκή καταναλωτικά αγαθά, και 3,9% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Οι υψηλότερες μηνιαίες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Δανία (+10,4%), στην Ελλάδα (+7,0%) και στην Πολωνία (+6,7%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στο Λουξεμβούργο (-6,7%), τη Λετονία (-4,9%) και την Ιρλανδία (-3,4%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Δημόσιο χρέος: Το διπλό μήνυμα με την πρόωρη αποπληρωμή της τριπλής δόσης
Οικονομία |

Η πρόωρη αποπληρωμή της τριπλής δόσης και το διπλό μήνυμα της Ελλάδας στις αγορές

Η Ελλάδα στέλνει ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι μπορεί να αποπληρώνει με ταχείς ρυθμούς παλαιά χρέη της και να αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Ακίνητα: Πώς να αποφύγουν έξοδα και ταλαιπωρία οι ιδιοκτήτες – 10 ερωταπαντήσεις
Ακίνητα |

Πώς να αποφύγουν έξοδα και ταλαιπωρία οι ιδιοκτήτες ακινήτων – 10 ερωταπαντήσεις

Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν εκκρεμότητες με το Κτηματολόγιο και υπάρχει κίνδυνος τα ακίνητα που κατέχουν να χαρακτηριστούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και να περιέλθουν στο κράτος