Μπορεί η Wall Street να έβαλε στοπ στο διεθνές sell off, αλλά δεν κατάφερε να ξεπεράσει τη νευρικότητα που έχει πυροδοτηθεί από την άνοδο του πολιτικού ρίσκου. Αρνητικά λειτούργησε και η αίσθηση ότι εν μέσω παγκόσμιας αβεβαιότητας η Federal Reserve συντηρεί την περιοριστική της πολιτική.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,15% στις 38.589 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,04% στις 5.431 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,12% στις 17.688 μονάδες.

Εβδομαδιαία βουτιά 6% έφεραν οι ευρωεκλογές στον γαλλικό CAC 40

Νωρίτερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,1%, με τον κλάδο της υγείας να κερδίζει 0,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε κατά 0,20% στις 8.147 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,41% στις 18.008 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 2,78% στις 7.493 μονάδες.

Εκτός όμως των ευρωπαϊκών αβεβαιοτήτων, ορισμένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στήριξαν τους αμερικανικούς δείκτες αυτή την εβδομάδα. Ο S&P 500 και ο Nasdaq κέρδισαν 1,6% και 3,2% αντίστοιχα, ενώ ο Dow ήταν ο μόνος που υστέρησε με πτώση 0,5%.

Αντίθετα, ήταν δύσκολη η εβδομάδα για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τον CAC 40 της Γαλλίας να χάνει σχεδόν 6,4%, μετά την απόφαση σοκ του Εμανουέλ Μακρόν την Κυριακή να προκηρύξει πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές. Στην εβδομάδα, ο DAX έχασε 2,95%, ενώ ο FTSE 100 κράτησε τις απώλειες του κοντά στο 1,2%.

Βρήκε στηρίξεις η Wall Street

Αν και υπήρξε σημαντική νευρικότητα, η αμερικανική αγορά βρήκε κάποιες στηρίξεις από τα στοιχεία της έρευνας Καταναλωτών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που έδειξαν ότι το καταναλωτικό κλίμα μειώθηκε στο 65,6 τον Ιούνιο, από 69,1 τον Μάιο. Αυτή η μέτρηση ήταν επίσης κάτω από την εκτίμηση των 71,5 Dow Jones, αφήνοντας ένα παράθυρο αισιοδοξίας για την πορεία του πληθωρισμού.

«Η πραγματικότητα είναι ότι, ακόμη και σε αυτές τις ανοδικές αγορές, θα υπάρξουν μέρες που θα υπάρξει μια παύση και όπου οι επενδυτές θα κατοχυρώσουν κάποια κέρδη. Είχαμε μια τόσο δυνατή πορεία, ειδικά προερχόμενη από ήπιους PPI και ήπιους ΔΤΚ… αλλά πλέον βλέπουμε μια παύση μετά από ένα αρκετά επιθετικό ράλι», σχολίασε ο Ross Mayfield, αναλυτής επενδυτικής στρατηγικής στην Baird.

Στηρίγματα έδωσε και ο γίγαντας λογισμικού Adobe, ο οποίος σημείωσε άλμα 14%, αφού τα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Wall Street. Η Adobe αύξησε επίσης την καθοδήγησή της για ολόκληρο το έτος, κάνοντας την εταιρεία να ξεχωρίζει σε σύγκριση με ομοτίμους στον χώρο του λογισμικού που επικαλούνται τις δύσκολες μακροοικονομικές τάσεις.

Σύμφωνα με τον Adam Crisafulli της Vital Knowledge οι παγκόσμιες πιέσεις, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για την πολιτική κατάσταση στη Γαλλία και την δέσμευση της Τράπεζας της Ιαπωνίας ότι θα επιβραδύνει τον ρυθμό της ποσοτικής χαλάρωσης, έχουν επιβαρύνει το κλίμα και στη Wall Street.

«Η νομισματική πολιτική χαλαρώνει σε καθαρή βάση παγκοσμίως, αλλά η διαδικασία δεν πρόκειται να συμβεί αρκετά γρήγορα ώστε να αντισταθμίσει τις αυξανόμενες πιέσεις που συνδέονται με ένα περιβάλλον οριακής ονομαστικής ανάπτυξης», πρόσθεσε ο Crisafulli.

«Πιστεύω ότι το σενάριο της ομαλής προσγείωσης είναι ακόμα σε ισχύ, αλλά νομίζω ότι έχουν αρχίσει να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με αν η Fed παραμείνει περιοριστική για πάρα πολύ καιρό», σχολίασε από την πλευρά της η διευθύνουσα σύμβουλος της BD8 Capital Partners, Barbara Doran, στο CNBC.

«Η αμερικανική αγορά είναι ακριβή με 21 φορές τα κέρδη, αλλά όπως ξέρουμε, πρόκειται για μια χούφτα μετοχών, οι οποίες εάν εξαιρεθούν , τότε ο S&P 500 είναι πολύ φθηνότερος», πρόσθεσε. «Το ερώτημα τώρα είναι το εύρος». Το εύρος της αγοράς μετρά τον αριθμό των μετοχών που αυξάνονται έναντι αυτών που πέφτουν.

Πολιτικός κίνδυνος

Οι αγορές έχουν εστιάσει στις εξελίξεις στη Γαλλία και στις πολιτικές εντάσεις που προκαλούνται κατά την προεκλογική περίοδο στην οποία μπήκε η χώρα. Η αιφνιδιαστική απόφαση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει κοινοβουλευτικές εκλογές, τρομάζει τους επενδυτές, καθώς υψηλή είναι η πιθανότητα νίκης του λαϊκιστικού, ακροδεξιού κόμματος “Εθνικό Ράλι”.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί κυρίως μεταξύ υποψηφίων από ένα αριστερό μπλοκ και της ακροδεξιάς, με το Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν να αναμένεται να σημειώσει σημαντικά κέρδη.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τα σχέδια μεγάλων δαπανών του RN, με τον υπουργό Οικονομικών Bruno Le Maire να προειδοποιεί αυτή την εβδομάδα ότι μια ακροδεξιά νίκη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «κρίση χρέους» παρόμοια με την αναταραχή στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου υπό την πρώην πρωθυπουργό Liz Truss.

«Θα είναι λιγότερο φιλικοί προς την ΕΕ και τα πράγματα για τα οποία μιλούν από άποψη πολιτικής δεν υποδηλώνουν ότι θα έρθουν με προτεραιότητα τη δημοσιονομική σύνεση», δήλωσε ο James Athey, διαχειριστής κεφαλαίων στον Όμιλο Marlborough. «Ακόμα και ένα αποτέλεσμα που δεν είναι μια απόλυτη νίκη του RN δεν είναι πιθανό να είναι καθόλου σταθερό. Και οι αγορές μισούν την αβεβαιότητα και την αστάθεια», πρόσθεσε.

Δεν βλέπει λόγο ανησυχίας από την αναταραχή η ΕΚΤ

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν βλέπουν λόγο ανησυχίας για την αναταραχή που έχει ξεσπάσει τις αγορές της Γαλλίας τις τελευταίες ημέρες,  σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Οι πηγές αναφέρουν ότι η αναταραχή που οδήγησε το spread μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων σε τροχιά για το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα που έχει καταγραφεί ποτέ και εξαφάνισε 200 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των μετοχών της χώρας παραμένει συγκρατημένη στα μάτια των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και δεν έχουν γίνει καν συνομιλίες για την ενεργοποίηση εργαλείων κρίσης.

Αν η αναταραχή βγει εκτός ελέγχου η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να παρέμβει, εξετάζοντας το ενδεχόμενο χρήσης ενός από τα εργαλεία κρίσης που διαθέτει. Με δεδομένο ότι η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η παρέμβαση θα μπορούσε να επεκταθεί σε κλίμακα που δεν επιχειρήθηκε ποτέ, και οποιαδήποτε ενέργεια θα εξαρτηθεί από τη συμμόρφωση μιας νέας κυβέρνησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street