Ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχτηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, χάνοντας μάλιστα κρίσιμες στηρίξεις υπό το βάρος της διεθνούς πολιτικής αβεβαιότητας, ενώ πλέον οδεύει προς τη δοκιμασία των 1.400 μονάδων καθώς οι εστίες της ανησυχίας, ειδικά επί γαλλικού εδάφους, δεν θα κλείσουν άμεσα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,19% στις 1.406,91 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.406,39 μονάδων (-2,23%) και 1.406,39 μονάδων (+0,08%). Ο τζίρος ανήλθε στα 141,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 36,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,5 εκατ. τεμάχια αξίας 8,5 εκατ. ευρώ.

Οι αρκούδες επελαύνουν σε γαλλικές μετοχές και ομόλογα – «Καπνός» πάνω από 200 δισ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,45% στις 3.411,35 μονάδες, ενώ στο -1,58% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.252,25 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,47% στις 1.240,86 μονάδες.

Αρνητική ήταν και η πρώτη ευρω-μετεκλογική εβδομάδα για το ΧΑ, με τους διεθνείς κλυδωνισμούς όμως να είναι ισχυροί. Ο ΓΔ έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 3,52%, ο FTSE 25 έχασε 3,65%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 4,25%.

Έμεινε από καταλύτη

Η πίεση από τις κυριότερες Ευρωπαϊκές Αγορές μεταφέρθηκε και στην εγχώρια Αγορά η οποία δεν κατάφερε να βρει ένα αντίμετρο ισορροπίας νέων την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities. Η πτώση της Ευρώπης βρήκε το ελληνικό Χρηματιστήριο σε αναμονή επιχειρηματικών νέων έχοντας ωστόσο προεξοφλήσει αποτελέσματα, μερίσματα και ένα καλό σετ από μάκρο που αφορούν την εκτέλεση του προϋπολογισμού, το ΑΕΠ του α’ τριμήνου και τον πληθωρισμό.

Η προσφορά ήταν εντονότερη στις τράπεζες οι οποίες είχαν υποστηρίξει την άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας και ανάλογη της πτώσης που κατέγραψε πανευρωπαϊκά ο κλάδος. Η παράμετρος του χρόνου που μεσολαβεί μέχρι τον δεύτερο γύρο των Γαλλικών εκλογών (7 Ιουλίου) έχει αλλάξει τα δεδομένα μειώνοντας την διάθεση ανάληψης κινδύνου γεγονός που εκφράστηκε σε εκροές από την θεσμική διαχείριση χωρίς να αφήσει ασυγκίνητη και την εγχώρια αγορά.

Πλέον η ελληνική αγορά έχει ανακτήσει τον συσχετισμό με την τάση του εξωτερικού και θα χρειαστεί νέο ή νέα για μια εκ νέου αυτονόμηση.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να διατηρήσει την διαφυγή που επιχείρησε από το στενό εύρος που ορίζουν οι δύο κινητοί μέσοι των 50 και 30 ημερών με αποτέλεσμα να καταγράψει νεότερο χαμηλό από τις αρχές Ιουνίου (1424 μονάδες) λύνοντας τον τοπικό σχηματισμό συσσώρευσης καθοδικά.

Μετά από αυτή την εξέλιξη φαίνεται ότι δύσκολα ο Γενικός Δείκτης θα αποφύγει την υποχώρηση προς την στήριξη που βρίσκεται στις 1395 – 1.399 μονάδες κλείνοντας και το ανοδικό χάσμα που εκκρεμεί από τις 19 Μάιου. Με το λύσιμο της συσσώρευσης η ετυμηγορία των βραχυπρόθεσμων τεχνικών δεικτών είναι καθαρά πτωτική ενώ το δυνητικό περιθώριο όπως φαίνεται από τους ταλαντωτές μπορεί να επεκταθεί σε δεύτερο χρόνο και προς τις 1.350 μονάδες.

Θα αναμέναμε περαιτέρω διολίσθηση της αγοράς δεδομένης της έντασης των ρευστοποιήσεων της Παρασκευής και σταθεροποίηση της πέριξ των επιπέδων των 1400 μονάδων πριν την πρώτη ουσιαστική ανοδική αντίδραση. Η ένταση των συναλλαγών θα δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το χαρακτήρα της αντίδρασης καθώς και τον ορίζοντα εκτόνωσης της, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 4%, ενώ εκείνες της ΔΕΗ, της Βιοχάλκο και του Τιτάνα ξεπέρασαν το 3%. Άνω του -2% έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Motor Oil, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Quest, Aegean και Μυτιληναίος.

Οι απώλειες σε Σαράντη, Cenergy, Λάμδα, Autohellas και Εθνική ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών