Την επόμενη εβδομάδα εκτιμάται πως θα υπάρξει μια πλήρη εικόνα για την οικονομική ζημιά που υπέστη η Pal Παλαμήδης από την φωτιά που ξέσπασε -κάτω από αδιευκρίνιστες, μέχρι στιγμής, συνθήκες- στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Κάτω Κηφισιά.

Ασφαλιστικοί κύκλοι αναφέρουν πως είναι πολύ νωρίς για μια ολοκληρωμένη εκτίμηση, επισημαίνοντας πως χθες πραγματογνώμονες εκ μέρους των ασφαλιστικών πραγματοποίησαν επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις που επλήγησαν από την πυρκαγιά για μια πρώτη προσέγγιση και ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται για ολική καταστροφή.

Pal Παλαμήδης: «Δεν έχει σταματήσει η παραγωγική διαδικασία»

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το εργοστάσιο ήταν ασφαλισμένο σε κοινοπραξία εταιρειών, στο οποίο συμμετέχουν η Generali με ποσοστό 55%, η Groupama με 25%, η Εθνική Ασφαλιστική με 15% και η Ergo με 5%. Το συνολικά ασφαλισμένο κεφάλαια έναντι κινδύνων, με βάση τις ίδιες πληροφορίες ανέρχεται σε 21 εκατ. ευρώ και αφορά κινδύνους που απειλούν το κτήριο, μεταξύ των οποίων και η πυρκαγιά, την παραγωγή αλλά και διαφυγόντα κέρδη.

Κανονικά η παραγωγή

Κλιμάκια της Πυροσβεστικής βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου χθες το απόγευμα και πραγματοποιούσαν έρευνα, προκειμένου να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς και να αποτυπωθούν στο πόρισμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η φωτιά προκλήθηκε από έκρηξη που σημειώθηκε κατά την φόρτιση μπαταρίας αυτοκινήτου, ένα ενδεχόμενο που ερευνάται από πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής.

Κύκλοι που απηχούν τις απόψεις της οικογένειας Παλαμήδη διευκρινίζουν στον «ΟΤ» πως η φωτιά περιορίστηκε στους αποθηκευτικούς χώρους της μονάδας και τονίζουν πως η παραγωγική διαδικασία συνεχίζεται κανονικά και πολύ σύντομα αναμένεται να επανέλθει στο 100%.

«Χάθηκαν κάποια υλικά, ωστόσο η μονάδα λειτουργεί και παράγει κανονικά», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγούν καταλυτικό ρόλο στην αποφυγή των χειρότερων και στην εξάπλωση της πυρκαγιάς έπαιξε η υψηλή ποιότητα του κτηρίου και οι προδιαγραφές κατασκευής. Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτίσμα που παραδόθηκε πρόσφατα προς χρήση, το οποίο διαθέτει υψηλή πυραντοχή και για αυτό άλλωστε, όπως λένε, κατάφερε να παραμείνει όρθιο (κατέρρευσε μόνο η οροφή).

Όσον αφορά στο μαύρο καπνό που δημιουργήθηκε, υποστηρίζουν πως δεν είναι περισσότερο επιβλαβής από τον καπνό που εκλύεται σε μια δασική πυρκαγιά αλλά ούτε και περισσότερο τοξικό για τον άνθρωπο.

Η ενδιάμεση λύση

Προτεραιότητα της οικογένειας Παλαμήδη είναι αυτή τη στιγμή η εξεύρεση λύσης, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιουργεί η καταστροφή των αποθηκευτικών χώρων της εταιρείας στην Κάτω Κηφισιά και να εξασφαλισθεί η ομαλή τροφοδοσία και αποθήκευση των προϊόντων.

«Εξετάζεται μια ενδιάμεση λύση. Η διοίκηση είναι σε συνεργασία με τους προμηθευτές της, οι οποίοι έχουν προθυμοποιηθεί να βοηθήσουν την εταιρεία», επισημαίνουν πηγές προσκείμενες στους ιδιοκτήτες, προσθέτοντας πως το πιθανότερο σενάριο είναι η σύναψη συμφωνίας με εταιρεία logistics, η οποία θα αναλάβει να καλύψει προσωρινά τις συγκεκριμένες ανάγκες της εταιρείας.

Οι νέες επενδύσεις

Όσον αφορά στα σχέδια που υπήρχαν για την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου και τις σκέψεις για αναβολή τους, πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της εταιρείας αναφέρουν πως δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση και πως όλα θα ξεκαθαρίσουν το επόμενο διάστημα (προφανώς μετά την τελική εκτίμηση της ζημιάς).

Σε φάση ανάπτυξης

Η εταιρεία της οικογένειας Παλαμήδη με επικεφαλής τον Βασίλη Παλαμήδη, σύζυγο της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Αν και ξεκίνησε από τα μαγειρικά σκεύη στο μακρινό 1947, θεωρείται μία απ’ τις σημαντικές δυνάμεις στον χώρο της συσκευασίας για νωπά τρόφιμα ζωικής προέλευσης και προμαγειρεμένα φαγητά.

Διαθέτει μάλιστα έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, στέλνοντας στο εξωτερικό περίπου το 85% της παραγωγής του εργοστασίου της Κηφισιάς σε πάνω από 10 χώρες από την Ευρώπη έως την Αμερική και την Ασία. Σήμερα απασχολεί 160 εργαζομένους ενώ το 2023 παρουσίασε πωλήσεων περίπου 25 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις