Κοινοπραξία συμμάχων του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι δόθηκε η πρώτη δόση της χρηματοδότησης σε μια σειρά εταιρειών, στο πλαίσιο του ταμείου καινοτομίας ύψους 1,1 δισ. δολ. του ομίλου.

Η συμμαχία παρουσίασε το ταμείο το καλοκαίρι του 2022, μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία , υποσχόμενη να επενδύσει σε τεχνολογίες που θα ενισχύσουν την άμυνά της. Το ταμείο υποστηρίζεται από 24 από τα 32 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, που εντάχθηκαν στη συμμαχία νωρίτερα αυτό το έτος.

Την Τρίτη, το Ταμείο Καινοτομίας του NATO (NIF) επιβεβαίωσε ότι είχε επενδύσει άμεσα σε τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες είπε ότι θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στην άμυνα, την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα.

Ανάγκη για ανθρωποκεντρική ηγεσία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Οι εταιρείες  που επελέγησαν

Ο οργανισμός έχει διαθέσει χρηματοδότηση στην Fractile AI, μια εταιρεία κατασκευής τσιπ υπολογιστών με έδρα το Λονδίνο που στοχεύει να κάνει τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) όπως αυτά που τροφοδοτούν το ChatGPT να λειτουργούν πιο γρήγορα, καθώς και τη γερμανική ARX Robotics, η οποία σχεδιάζει μη επανδρωμένα ρομπότ.

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, οι άλλες δύο νεοφυείς επιχειρήσεις ήταν η βρετανική εταιρεία iCOMAT, η οποία κατασκευάζει ελαφρύτερα υλικά για οχήματα, και η Space Forge, μια ουαλική εταιρεία που εκμεταλλεύεται τις συνθήκες του διαστήματος – όπως η μικροβαρύτητα και οι συνθήκες κενού – για την κατασκευή ημιαγωγών σε τροχιά.

«Η δυνατότητα πρόσβασης σε στρατηγικές τεχνολογίες είναι το κλειδί για τη διασφάλιση ενός ασφαλούς και ευημερούντος μέλλοντος για το ένα δισεκατομμύριο πολίτες της συμμαχίας», δήλωσε ο Andrea Traversone, ο διαχειριστής εταίρος του ταμείου.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο έχει επίσης συνεργαστεί με τις εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων Alpine Space Ventures, OTB Ventures, Join Capital και Vsquared Ventures για να υποστηρίξει περαιτέρω επενδύσεις σε βαθιά τεχνολογία στην ήπειρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Salesforce: Πόσο εμπιστεύονται οι εργαζόμενοι την AI για τη διεκπεραίωση των καθηκόντων τους
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πόσο εμπιστεύονται οι εργαζόμενοι την AI για τη διεκπεραίωση των καθηκόντων τους

Tο 80% των εργαζομένων θεωρεί πως το μέλλον είναι προσανατολισμένο στην AI, με ένα σημαντικό ποσοστό να εμπιστεύεται την αυτόνομη λειτουργία της, σύμφωνα με έρευνα της Salesforce