Με ανοδικούς ρυθμούς κινείται η βιολογική γεωργία στην ΕΕ με τη βιολογική έκταση να αποτελεί το 10,5% της συνολικής ευρωπαϊκής αγροτικής γης το 2022.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η έκταση που χρησιμοποιείται για τη βιολογική γεωργική παραγωγή στην ΕΕ συνεχίζει να αυξάνεται και το 2022 έφτασε τα 16,9 εκατομμύρια εκτάρια (ha), από 15,9 εκατομμύρια εκτάρια το 2021 και 14,7 εκατομμύρια εκτάρια το 2020. Το 2022, η έκταση που χρησιμοποιήθηκε για τη βιολογική γεωργία ήταν ισοδύναμη στο 10,5% της συνολικής χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης στην ΕΕ.

ΚΑΠ: Στα 287,5 εκατ. ευρώ το νέο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας

Μεταξύ 2012 και 2022, η έκταση που χρησιμοποιείται για τη βιολογική γεωργία αυξήθηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Οι υψηλότεροι ρυθμοί επέκτασης κατά την περίοδο αυτή ήταν στην Κροατία (+306%), στην Πορτογαλία (278%) και στη Βουλγαρία (182%).

Υπενθυμίζεται, ότι ένας από τους κύριους στόχους της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να ενθαρρύνει την ανάπτυξη περιοχών βιολογικής γεωργίας, θέτοντας ως στόχο τουλάχιστον το 25% της γεωργικής γης της ΕΕ να βρίσκεται υπό βιολογική καλλιέργεια έως το 2030.

Πρώτοι στη λίστα

Τα υψηλότερα μερίδια περιοχών βιολογικής γεωργίας ήταν στην Αυστρία (27%), στην Εσθονία (23%) και στη Σουηδία (20%). Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες, μαζί με Πορτογαλία,  Ιταλία, Τσεχία, Λετονία, Φινλανδία, Σλοβακία,  Δανία, Σλοβενία, Ισπανία και Γαλλία, οι οποίες είχαν μερίδια άνω του10 % το 2022.

Αντίθετα, το μερίδιο της βιολογικής γεωργίας ήταν κάτω από 5% σε πέντε χώρες της ΕΕ το 2022, με τα χαμηλότερα μερίδια στη Μάλτα (κάτω από 1%), τη Βουλγαρία και την Ιρλανδία (και οι δύο 2%).

Επίσης, τα χαμηλότερα μερίδια πιστοποιημένων περιοχών καταγράφηκαν για τη Ρουμανία (66 %), την Ελλάδα (65 %), τη Βουλγαρία (55 %) και την Πορτογαλία (35 %), υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης σε πιστοποιημένες περιοχές σε αυτές τις χώρες τα επόμενα χρόνια.

Βιολογική παραγωγή

Η Σουηδία είχε τα υψηλότερα μερίδια παραγωγής δημητριακών και φρέσκων λαχανικών που ήταν βιολογική το 2022.

Ειδικότερα, η βιολογική παραγωγή δημητριακών (για την παραγωγή σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων) παραμένει ένα σχετικά μικρό μέρος της συνολικής παραγωγής σιτηρών στην ΕΕ. Τα υψηλότερα μερίδια που καταγράφηκαν μεταξύ των χωρών της ΕΕ το 2022 ήταν στη Σουηδία (7% της συνολικής παραγωγής σιτηρών), στην Εσθονία (6,6%) και στην Ιταλία (6,4%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Δημήτρης Ρουσσέας (ΣΠΕΛ) στον ΟΤ: Το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων δεν θα υπήρχε χωρίς λιπάσματα
AGRO |

Ρουσσέας στον ΟΤ: Με νέα προϊόντα λίπανσης στη μάχη για την κλιματική αλλαγή

Για τις αλλαγές που φέρνουν στη βιομηχανία λιπασμάτων και τον αγροτικό κόσμο οι «πράσινες» ευρωπαϊκές πολιτικές μιλά στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων Δημήτρης Ρουσσέας