Το κίνημα της πετσέτας βρήκε μιμητές στην Ιταλία καθώς δεκάδες ακτιβιστές τα βάζουν με το κυβερνών κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι. Η ομάδα Mare Libero (Ελεύθερη Θάλασσα) έχει ξεκινήσει να κατακλύζουν παραλίες όπως η περιοχή Posilippo της Νάπολης με τις πλούσιες βίλες ή το Forte dei Marmi, μια περιοχή που φιλοξενεί τον σχεδιαστή μόδας Τζόρτζιο Αρμάνι και την πρώην βασίλισσα του Βελγίου, Πάολα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Πηγαίνουν σε παραλίες που θα έπρεπε να είναι ελεύθερες για όλους, αφού η Κομισιόν διέταξε επανειλημμένα την Ιταλία να τερματίσει τα επικερδή δικαιώματα που δίνονται σε εστιατόρια, παραλιακά κλαμπ και μπαρ για τον έλεγχο της πρόσβασης στην ακτογραμμή. Όμως οι παραχωρησιούχοι των παραλιών είναι εξοργισμένοι και έχουν την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος της Ιταλίας.

Η Ιταλία δεν μπορεί να διαχειριστεί την τουριστική έκρηξη

Ιταλικός πονοκέφαλος

Ο Κάρλο Φιντάνζα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Αδελφών της Ιταλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαρακτήρισε την ομάδα «ταραχοποιούς» και οι επιχειρηματίες καλούν το υπουργείο υποδομών να τερματίσει επειγόντως κάθε ενδεχόμενο κατάληψης παραλιών.

Για τη Μελόνι, οι παραλίες αποτελούν πολιτικό πονοκέφαλο που κληρονόμησε από τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αποφάσισε πριν από τρία χρόνια ότι οι τοπικές αρχές έπρεπε να προκηρύξουν διαγωνισμό για την παραχώρηση των παραλιών έως το τέλος του 2023 και μπορούσαν να διατηρήσουν τις παραχωρήσεις μόνο αν είχαν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής προσφορών.

Η κυβέρνηση της Μελόνι προσπάθησε να καθυστερήσει τη συμμόρφωση με αυτό για ένα ακόμη έτος, αλλά εμποδίστηκε από δικαστικές αποφάσεις. Η Κομισιόν έχει επίσης προειδοποιήσει την Ιταλία για νομικές ενέργειες. Ο Φιντάνζα δήλωσε στο Politico ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει πως δεν χρειάζεται να συμμορφωθεί άμεσα για να ανοίξει τις παραλίες, καθώς οι παραλίες δεν είναι σπάνιες, μία από τις προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί ο νόμος της ΕΕ για τις υπηρεσίες.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο με την Κομισιόν για να καταλήξουμε σε μια κοινή νομοθεσία που μπορεί να λάβει υπόψη αυτή την ιδιαιτερότητα του τουρισμού μας», δήλωσε λίγες ημέρες πριν επανεκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια μεγάλη νίκη για το κόμμα του Μελόνι. Η Επιτροπή δεν φαίνεται να πείθεται με το επιχείρημα του Φιντάνζα.

Η Mare Libero συνεχίζει να δίνει μια αργή μάχη, παραλία προς παραλία. Οι επίδοξοι κολυμβητές στοχεύουν pαραλίες στις οποίες έχουν λήξει τέτοιες παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας στην οποία οι σημερινοί και προηγούμενοι μέτοχοι περιλαμβάνουν την υπουργό Τουρισμού Ντανιέλα Σαντανσέ και τον μεγιστάνα του μηχανοκίνητου αθλητισμού Φλάβιο Μπριατόρε. Πήγαν ακόμη και στην παραλία Ostia κοντά στη Ρώμη, όπου το οργανωμένο έγκλημα ήλεγχε κάποτε τις παραχωρήσεις και όπου οι σημερινές επιχειρήσεις στο σημείο έχουν δεχθεί επιθέσεις.

Ο Ρομπέρτο Μπιατζίνι, ιδρυτής της Mare Libero εξήγησε μιλώντας στο Politico ότι συνεργάζεται με την αρχή ανταγωνισμού της χώρας για να ειδοποιήσουν τις παραλίες που δεν έχουν τηρήσει την προθεσμία για να ανοίξουν τις παραχωρήσεις σε διαγωνισμό

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή