Με ταμείο «Made in Italy» η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ετοιμάζει 1 δισ. ευρώ σε κρατικά κεφάλαια με στόχο να μπορεί να διασφαλίζει η χώρα απευθείας προμήθειες σε πρώτες ύλες που θεωρούνται κρίσιμες για την οικονομία και τη βιομηχανία της. Με τον τρόπο αυτό η Ιταλία θέλει να μειώσει σημαντικά την εξάρτηση σε σημαντικές τέτοιες πρώτες ύλες από την Κίνα και από άλλες χώρες εκτός ΕΕ όπως είναι οι ΗΠΑ.
Οι προσπάθειες της Ρώμης αφορούν κυρίως τη διασφάλιση σημαντικών πρώτων υλών όπως λίθιο, χαλκό, βωξίτη, μέταλλα για την κατασκευή μπαταριών και σπάνιες γαίες για την κατασκευή αεροσκαφών και αμυντικού εξοπλισμού. Πρόκειται για περισσότερα από τριάντα σημαντικά ορυκτά όπως αυτά ορίζονται από το Νόμο Κρίσιμων Πρώτων Υλών (Critical Raw Materials Act -CRMA) που έχει παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μελόνι: Χωρίς εμπλοκή των χωρών της ΕΕ το δάνειο της Ουκρανίας από τη G7
Το παράδειγμά της Ιταλία δείχνουν έτοιμες να ακολουθήσουν άμεσα –ακόμη και πριν τις καλοκαιρινές διακοπές- Γαλλία και Γερμανία, στα πλαίσια κοινής προσπάθειας τέτοιων χρηματοδοτήσεων με τη δημιουργία ειδικών ταμείων πρώτων υλών («Raw Materials Funds»).
Οι τρεις χώρες χορηγούν συνολικά εθνικά κεφάλαια της τάξης των 2,5 δις ευρώ για το σκοπό αυτό και επιδιώκουν ταυτόχρονα να προσελκύσουν ενεργά και ιδιωτικές επενδύσεις. Ρώμη, Παρίσι και Βερολίνο είχαν ήδη εκφράσει την πρόθεση να χρηματοδοτήσουν εγχώριες εξορυκτικές δραστηριότητες για την εξασφάλιση κρίσιμων πρώτων υλών για την ενεργειακή μετάβαση κατά τη διάρκεια ειδικής Συνόδου Κορυφής Πρώτων Υλών που έγινε το Μάιο. Τώρα, η Ρώμη φαίνεται ότι πατάει ακόμη πιο βαθιά το γκάζι στην προσπάθεια αυτή.
Οι κινήσεις της Ιταλίας για τις πρώτες ύλες
Η Ρώμη εκτιμά ότι μπορεί να διασφαλίσει από το ίδιο το εσωτερικό της χώρας περισσότερες από 15 σημαντικές πρώτες ύλες και να κινηθεί για να διαφοροποιήσει τις προμήθειες για πολλές από τις υπόλοιπες.
Το σχετικό προσχέδιο νομοθεσίας προωθείται από τον υπουργό Βιομηχανίας της Ιταλίας Adolfo Urso, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τα έργα για την εξόρυξη, την επεξεργασία ή την ανακύκλωση αυτών των υλικών ως « επείγοντα και μη αναβαλλόμενα».
Με βάση τις προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης, όπως τις παρουσίασε το Reuters, οι άδειες για αυτές τις δραστηριότητες θα πρέπει να εκδίδονται εντός 18 μηνών κατ’ ανώτατο όριο στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος διασφάλισης σημαντικών πρώτων υλών για τη χώρα.
Για να προχωρήσουν οι διεργασίες αυτές που αφορούν έρευνες για κρίσιμες πρώτες ύλες και εξορύξεις τους στη συνέχεια, θα πρέπει να καμφθούν και οι αντιδράσεις οργανώσεων προστασίας του περιβάλλοντος. Κι αυτό επειδή πρακτικά η Ρώμη θέλει να ανοίξει το δρόμο για την έκδοση αδειών διερεύνησης και εκμετάλλευσης στρατηγικών πρώτων υλών σε ορυχεία με μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων οι οποίες θα εκδίδονται χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Άλλα μέτρα της κυβέρνησης Μελόνι θα προβλέπουν το εκ νέου άνοιγμα κλειστών ή εγκαταλελειμμένων τοποθεσιών εξόρυξης που βρίσκονται κυρίως στις Άλπεις, την Τοσκάνη και τη Σαρδηνία, αναφέρουν οι πηγές.
Από την πλευρά τους οι εταιρείες που κατέχουν παραχωρήσεις εξόρυξης θα πρέπει να καταβάλλουν ετησίως στο κράτος ή στις τοπικές αρχές από 5% έως 7% της αξίας της παραγωγής τους, ανάλογα με το αν αυτή πραγματοποιείται στη θάλασσα ή στη στεριά.
Το προσχέδιο νόμου της Ρώμης καθορίζει επίσης νομοθετικά βήματα για τη λειτουργία του ταμείου για την υποστήριξη των βασικών αλυσίδων εφοδιασμού της χώρας.
Πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι η Ιταλία θα ορίσει την κρατική τράπεζα Cassa Depositi e Prestiti (CDP) και την εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Invimit για να «τρέχει» το όχημα επενδύσεων αυτών. Η CDP θα λειτουργεί μέσω του Ταμείου Επενδύσεων της Ιταλίας (Italian Investment Fund) το οποίο ελέγχει.
Latest News
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.