Μετά το ιστορικό deal μεταξύ ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και Masdar, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων για Ενέργεια και Βιωσιμότητα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (χώρα όπου εδρεύει η Masdar), Abdulla Balalaa, έκανε λόγο για σχέση στρατηγικής σημασίας με την Ελλάδα και εξέφρασε ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις προσδιορίζοντας ως ένα από τα πεδία ενδιαφέροντος τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ιστορικό deal 3,2 δισ. με Masdar – Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στους Άραβες ηγέτες των ΑΠΕ

Ψήφο εμπιστοσύνης στην αγορά και την προοπτική των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ από την Masdar, μιλώντας στο ATHENS RIVIERA FORUM 2024.

«Τεράστια επένδυση»

«Πρόκειται για μια τεράστια επένδυση, η συμμετοχή της Masdar στην ελληνική αγορά ενέργειας έχει μεγάλη σημασία γιατί χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμους επενδυτές», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοπορία της χώρας μας σε σχέση με τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο, τις δυνατότητες εξαγωγών ενέργειας μέσω των νέων διασυνδέσεων που προγραμματίζονται αλλά και τις σημαντικές προοπτικές για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα δεδομένου ότι το υπεράκτιο αιολικό δυναμικό στη χώρα μας είναι από τα καλύτερα στη Μεσόγειο. Σημείωσε δε ότι τα χαρακτηριστικά του υπεράκτιου αιολικού δυναμικού επιτρέπουν στο μέλλον να αναλάβει το ρόλο που παίζουν σήμερα στο σύστημα οι θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Ενώ τόνισε το ρόλο της χώρας μας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας όχι μόνο της περιοχής αλλά και ευρύτερα της Ευρώπης εφόσον προχωρήσουν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις που προγραμματίζονται.

«Η συμφωνία για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποδεικνύει την καλή σχέση μεταξύ των δύο χωρών, την οποία θέλουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω στο μέλλον», σημείωσε ο κ. Balalaa και πρόσθεσε: «Η σχέση που έχουμε αναπτύξει με την Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας. Σήμερα μέσω της συμφωνίας αυτής αποδεικνύουμε ότι η σχέση αυτή είναι άκρως δυναμική. Η Ελλάδα είναι αληθινός φίλος και εταίρος των ΗΑΕ, με την επίσκεψη του πρωθυπουργού τον περασμένο Δεκέμβριο η σχέση των δύο χωρών αναβαθμίστηκε. Η Ελλάδα έχει ό,τι χρειάζεται για να γίνει ανταγωνιστικός ενεργειακός κόμβος στην Ευρώπη καθώς κατέχει εξαιρετική γεωγραφική θέση σε μια περιοχή στην οποία θέλουμε να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας περαιτέρω στο μέλλον».

Στο ραντάρ των ΗΑΕ τα υπεράκτια αιολικά

Αναφερόμενος στο υπεράκτιο αιολικό δυναμικό με αφορμή τις επισημάνσεις του κ. Σκυλακάκη ο κ. Balalaa υπογράμμισε ότι τα ΗΑΕ επενδύουν σε αυτόν τον τομέα για περισσότερα από 15 χρόνια. «Καταλαβαίνουμε την μοναδικότητα του ελληνικού αιολικού δυναμικού», είπε.

Σημείωσε τέλος ότι οι δύο χώρες είναι διατεθειμένες να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και «αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να επικεντρωθούμε στην ψηφιοποίηση του ενεργειακού τομέα, κάτι που εξετάζουμε με τους συνεργάτες μας στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια