Σημαντική χαρακτήρισε τη συμφωνία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τη Masdar για την πώληση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ο πρόεδρος και CEO του ομίλου κ. Γιώργος Περιστέρης.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ισχυρό το ταμείο μετά το deal για την Τέρνα Ενεργειακή λέει η AXIA, τιμή στόχος τα 24,8 ευρώ

Ο κ. Περιστέρης πριν την έναρξη των εργασιών της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ μίλησε για το deal με την «πολύ μεγάλη παγκόσμια εταιρεία στις ΑΠΕ, τη Masdar που εδρεύει στο Αμπου Ντάμπι».

Ο κ. Γιώργος Περιστέρης

Ο πρόεδρος και CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και εκτελεστικός πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ τόνισε για τη συμφωνία πώλησης της τελευταίας: « Η συμφωνία δεν έγινε με ένα fund καιροσκοπικό αλλά με μία εταιρεία μεγάλη που σκοπεύει να φτάσει σε ΑΠΕ στα 100 GW παγκοσμίως. Είναι σημαντικό πώς επενδύει στην Ελλάδα και σε ελληνική εταιρεία. Δεν είναι fund και θα στηρίξει τα σχέδια της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ», τόνισε και πρόσθεσε: «Ήμασταν συνεπείς στις ανακοινώσεις μας. Είχαμε πει ότι δεν θα γινει καμία συμφωνία που να θίγει εργαζομενους και τη νομική οντότητα».

Η κόκκινη γραμμή

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη για εμάς ήταν «κόκκινη γραμμή η διασφάλιση όλων των μετοχών. Θέλαμε όλοι οι μέτοχοι να ρευστοποιήσουν τις μετοχές τους σε μία τιμή που να είναι καλή».

Τόνισε δε ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι εταιρεία που επιστρέφει αξία στους μετόχους και το αποδεικνύει.

Υπογράμμισε ότι πρόκειται για τη «μεγαλύτερη ενεργειακή συμφωνία στην Ελλάδα, στο χρηματιστηριο Αθηνών και είναι ψήφος εμπιστοσύνης για την εταιρεία και τη χώρα μας».

Τα 30 χρόνια της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Ο κ. Περιστέρης προχώρησε και σε απολογισμό για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ:

«Ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια με ένα όραμα και σκοπό: Να γινει η μεγαλύτερη εταιρεία στις ΑΠΕ και την αποθήκευση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Φάνταζε ως εξωτικό και υπήρχε δυσπιστία απέναντι σε εμάς και στις ΑΠΕ. Σημερα η εταιρία μας είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης. Και είμαστε ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη όμιλος στην καθαρή ενέργεια συμπεριλαμβανομένου και του χαρτοφυλακίου μας».

Ο ίδιος υπογράμμισε τα μεγαλύτερα έργα της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΞΚΗ που είναι το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα, ο «Καφηρέας» ισχύος 327 MW, το μεγάλο έργο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, ενώ σε λίγο παραδίδεται και το ενεργειακά αυτόνομο νησί του Άη Στράτη.

Ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε και στο πρότυπο αιολικό του Άη Γιώργη.

Τόνισε επίσης την είσοδο της εταιρείας στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, και μάλιστα πρόκειται για μία από τις τρεις αδειοδοτημένες υπεράκτια της Αλεξανδρούπολης

Η σημασία των ΑΠΕ

Ο κ. Περιστέρης είπε τη σημασία των έργων και το λόγο ανάπτυξης τους:

«Όλα αυτά τα κάναμε για να δείξουμε ότι:

1.      Οι ΑΠΕ είναι η καλύτερη και φθηνότερη παραγόμενη ενέργεια. Όταν ξεκινήσαμε μας κοιτάζανε με ειρωνεία.

2.      Φτιάξαμε έναν πρότυπο καθετοποιημενο ενεργειακό όμιλο με δραστηριοτήτες  από αιολικές μετρήσεις μέχρι κατασκευή και παραγωγή έργων.

3.      Το ονομα της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει ταυτιστεί με την καθαρή ενέργεια.

4.      Η δουλειά ήταν πιο δύσκολη καθώς τα έργα ήταν πολυσύνθετα, με πολλές αδειοδοτήσεις.

Η συμβολή της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη οι επενδύσεις που έκανε η εταιρεία :

1.      Θωρακίζουν την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας

2.      Δημιουργούν προστιθέμενη αξία

3.      Δημιουργούν σύγχρονες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Βοηθάνε αυτές οι επενδύσεις αυτές στην περιφερειακή ανάπτυξη.

4.      Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι το πρότυπο του εθνικού πρωταθλητή»

Όλη η ομιλία του προέδρου της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στη γενική συνέλευση των μετόχων

Κυρίες και κύριοι μέτοχοι,

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στη φετινή μας γενική συνέλευση. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, κάνουμε συνήθως έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε.

Στη σημερινή γενική συνέλευση, όμως, λαμβάνοντας υπόψη την κομβικής σημασίας εξέλιξη που ανακοινώσαμε νωρίτερα σήμερα, θεωρώ πως είναι αναγκαίο να ξεκινήσω κάνοντας έναν απολογισμό της συνολικής πορείας της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Ξεκινήσαμε πριν σχεδόν τρεις δεκαετίες, σε μία εποχή που η πράσινη ενέργεια αντιμετωπιζόταν είτε με άγνοια, είτε με αδιαφορία, είτε ακόμα και με απαξία, με ένα όραμα και ένα στόχο:

Nα δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας με σημαντικό αποτύπωμα διεθνώς.
Και το πετύχαμε.

Ηγέτης

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης στην καθαρή ενέργεια σε εθνικό επίπεδο κι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές ΑΠΕ στην Ευρώπη.

Δεν είναι μόνο τα 2.500 MW έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμα προς κατασκευή, που ξεχωρίζουν την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Η εταιρεία, που εσείς κυρίες και κύριοι μέτοχοι στηρίξατε, λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο, τον Καφηρέα με ισχύ 327 MW, και κατασκευάζει το μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης ενέργειας με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία.

Είναι η εταιρεία που το προσεχές φθινόπωρο θα κάνει πραγματικότητα τον σχεδιασμό του ΚΑΠΕ για το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί από ΑΠΕ στην Ελλάδα, τον ακριτικό Άη Στράτη.

Επίσης, θυμίζω ότι είναι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που υλοποίησε το μοναδικό και πρωτοποριακό έργο του Άη Γιώργη, μετατρέποντας μία βραχονησίδα σε αιολικό πάρκο ικανό να τροφοδοτήσει με ενέργεια 40.000 ελληνικά νοικοκυριά.

Και είναι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που εξασφάλισε τη μία εκ των δυο πρώτων αδειών έρευνας για Πιλοτικά Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα στην Ελλάδα, κάνοντας το πρώτο βήμα για τα offshore Α/Π στη χώρα μας.

Κυρίες και κύριοι

Θα ήταν αφελές να ισχυριστεί κάποιος ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ απλώς επωφελήθηκε του κύματος της πράσινης μετάβασης.

Οι ΑΠΕ το μέλλον

Ήταν, είναι και θα είναι η εταιρεία που απέδειξε ότι οι ΑΠΕ είναι το μέλλον της ενέργειας για τη χώρα μας.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι ένας πρότυπος οργανισμός που διαδραμάτισε και θα συνεχίσει να διαδραματίζει κομβικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα της χώρας μας, αποτελώντας βασικό πυλώνα της εθνικής προσπάθειας για μετάβαση σε ένα μέλλον με καθαρότερη και φθηνότερη ενέργεια για όλους, σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους όσοι κατοικούν σε αυτόν τον τόπο.

Η χώρα μας είναι ευλογημένη με αστείρευτες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ήμασταν από τους πρώτους Ομίλους που πίστεψαν σε ένα καλύτερο ενεργειακό μέλλον, επενδύσαμε συστηματικά και δυναμικά σε αυτό κι εργαστήκαμε πολύ σκληρά για να το πετύχουμε.Εδώ και περίπου 30 χρόνια, δίχως στιγμή να χάσουμε την πίστη μας στο όραμά μας, καταφέραμε οι λέξεις «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» και «Καθαρή Ενέργεια στην Ελλάδα» να είναι σχεδόν ταυτόσημες.

Κι αυτή ήταν μία πορεία τρομερά δύσκολη, ειδικά τα πρώτα χρόνια της προσπάθειάς μας, όταν ελάχιστοι αντιλαμβάνονταν τι κάνουμε και πολύ περισσότερο τι ονειρευόμαστε να πετύχουμε.

Φθάσαμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, υλοποιώντας απαιτητικά και καινοτόμα έργα, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Υλοποιήσαμε μαζί επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που:

Θωρακίζουν την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας
Προσφέρουν φθηνότερη ενέργεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Δημιουργούν υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία
Προσφέρουν σύγχρονες και καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης
Συνεισφέρουν σημαντικά στην εθνική οικονομία
Τονώνουν ευρύτερα την ανάπτυξη, με τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που έχει η δραστηριότητά μας σε μία σειρά από άλλους κλάδους
Στηρίζουν ενεργά, όχι μόνο μέσω των διόλου αμελητέων ανταποδοτικών οφελών που ορίζει η νομοθεσία, αλλά και άμεσα και έμπρακτα δεκάδες τοπικές κοινωνίες ανά την επικράτεια, προσφέροντας μόνο το 2023, 3,5 εκατ. ευρώ
Αυτό κυρίες και κύριοι μέτοχοι είναι κατά τη γνώμη μας το πρότυπο ενός εθνικού πρωταθλητή:

μία εταιρεία που επενδύει εδώ, παράγει εδώ και επιστρέφει πολλαπλάσια την αξία που αποκομίζει από τη δραστηριότητά της στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία.

Αυτόν τον εθνικό πρωταθλητή, η Ελλάδα όχι απλά δεν θα τον αποστερηθεί, σε συνέχεια της συμφωνίας που ανακοινώσαμε, αλλά θα τον δει να μεγαλώνει, να διακρίνεται διεθνώς και να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη αξία στη χώρα μας.

Και εμείς θα είμαστε εδώ, διοίκηση και εργαζόμενοι της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για να συμβάλλουμε σε αυτό.

Κυρίες και κύριοι μέτοχοι,

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είχε υπάρξει αποδέκτης πολλών και διαφορετικών προτάσεων τα τελευταία χρόνια.

Με ακούσατε πολλές φορές να λέω και από το βήμα αυτής εδώ της γενικής συνέλευσης τρία πράγματα:

Ότι θα σας ενημερώσουμε πλήρως, αναλυτικά και διαφανώς όταν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο
Ότι η όποια συμφωνία υπάρξει θα εγγυάται το μέλλον της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και των εργαζομένων της
Ότι κόκκινη γραμμή για εμάς αποτελεί η διασφάλιση των συμφερόντων του συνόλου των μετόχων της εταιρείας
Αντιλαμβάνομαι ότι δυο χρόνια τώρα αυτό το πολύ λακωνικό τρίπτυχο δεσμεύσεών μας, μπορεί να μην φάνταζε αρκετό.

Όμως, σήμερα, αγαπητοί μέτοχοι, στεκόμαστε εδώ μπροστά σας, στη γενική συνέλευση – την ανώτατη εκδήλωση χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης και λογοδοσίας – έχοντας υλοποιήσει στο ακέραιο και τις τρεις δεσμεύσεις που αναλάβαμε.

Ανακοινώσαμε επίσημα το σύνολο των στοιχείων που αφορούν στη συναλλαγή και σήμερα ενώπιον του συνόλου της επενδυτικής κοινότητας και των εκπροσώπων του Τύπου, είμαστε εδώ για να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας.
Καταλήξαμε σε συμφωνία με τη Masdar, μία πολύ μεγάλη διεθνή εταιρεία αφοσιωμένη στην καθαρή ενέργεια, που θέλει να οδηγήσει την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ακόμα υψηλότερα, υλοποιώντας το επενδυτικό πλάνο για 6 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030.
Προχωρούμε σε μία συναλλαγή που εξ αρχής προϋποθέτει ότι μετά τις σχετικές εγκρίσεις θα ακολουθήσει Δημόσια Πρόταση, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα όλων και όχι μόνο κάποιων από τους μετόχους της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
Ειδικά το τελευταίο, μπορεί να μην είναι συνήθης πρακτική στην ελληνική αγορά, για εμάς όμως είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δημιουργήθηκε για να επιστρέφει αξία: στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, στην εθνική οικονομία, στην απασχόληση, στην ελληνική περιφέρεια, στους ανθρώπους της, αλλά και σε όλους όσοι την πίστεψαν, την στήριξαν και την τίμησαν επενδύοντας σε αυτήν.

Σε όλους εσάς, λοιπόν, κυρίες και κύριοι μέτοχοι, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ προσέφερε καθ’ όλη τη διάρκεια της μέχρι σήμερα πορείας της συνολικά περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ σε μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου, ενώ μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης, το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας θα έχει εισπράξει 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, επιπλέον της διανομής μερίσματος που καλείστε να εγκρίνετε σήμερα.

Η μεγαλύτερη ενεργειακή συμφωνία που έχει γίνει ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Η συμφωνία που πετύχαμε αποτελεί τη μεγαλύτερη ενεργειακή συμφωνία που έχει γίνει ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και τη μεγαλύτερη εξαγορά στην οποία έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα η Masdar διεθνώς, αποτιμώντας το enterprise value της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στα 3,2 δισ. ευρώ.

Και φυσικά, είναι μία συμφωνία που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο στην εταιρεία μας, αλλά και στη χώρα μας και τις προοπτικές της.

Κυρίες και κύριοι μέτοχοι,

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω πρωτίστως τον κ. Μαραγκουδάκη, συνοδοιπόρο μου σε όλο αυτό το μακρύ ταξίδι της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, καθώς και όλα τα διοικητικά στελέχη και τους εργαζόμενους της εταιρείας μας, για τον αγώνα που δίνουν καθημερινά.

Θερμές ευχαριστίες και σε όσους εργάστηκαν και συνέδραμαν στην ολοκλήρωση της συμφωνίας,

Και φυσικά σε εσάς κυρίες και κύριοι μέτοχοι για την αφοσίωσή σας στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και την αταλάντευτη εμπιστοσύνη σας σε εμάς.

Σας ευχαριστούμε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Τελεσίγραφο από Κομισιόν στη Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση
Ενέργεια |

Τελεσίγραφο από Κομισιόν στη Λευκωσία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου

Στελέχη της Κομισιόν στη διάρκεια σύσκεψης για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου ενημέρωσαν τον Ρυθμιστή και το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου για τον κίνδυνο απώλειας της επιδότησης 657 εκατ. ευρώ