
Μία ημέρα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκή Ένωσης να επιβάλλει κυρώσεις στο ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και παρά τους φόβους της αγοράς ότι οι προμήθειας φυσικού αερίου θα διακοπούν σε περίπτωση αναστολής των πληρωμών προς την Gazprom PJSC, η Ευρώπη αναμένεται να λάβει σήμερα Παρασκευή τις συνήθεις προμήθειες ρωσικού αερίου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του δικτύου, τα οποία παραθέτει το Bloomberg, πάνω από 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου έχουν δεσμευτεί για διαμετακόμιση μέσω Ουκρανίας την Παρασκευή στο σημείο εισόδου Sudzha.
Αυτό δείχνει ότι ο εξαγωγικός βραχίονας του ρωσικού γίγαντα φυσικού αερίου έχει λάβει χρήματα για προμήθειες έως την 20ή ημέρα του μήνα — που αντιστοιχεί σε προηγούμενες προθεσμίες πληρωμών.
Η ΕΕ βάζει κυρώσεις στο ρωσικό LNG – Σκληρό παζάρι στις Βρυξέλλες
Η απόφαση για το φυσικό αέριο
Η ανησυχία για τις ροές από τη Ρωσία πηγάζει από μια απόφαση την περασμένη εβδομάδα, η οποία επιδίκασε στη γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας Uniper SE περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια ευρώ (13,9 δισεκατομμύρια δολάρια) σε αποζημίωση για μη παραδοθέντα φορτία της Gazprom. Μια βασική ανησυχία είναι ότι οι πληρωμές από τους ευρωπαίους εισαγωγείς της Gazprom, όπως η αυστριακή OMV AG, θα μπορούσαν να κατασχεθούν ως μέρος της αποζημίωσης.
«Η OMV δεν γνωρίζει επί του παρόντος τυχόν παρατυπίες στις προμήθειες φυσικού αερίου μας στην Αυστρία», είπε η εταιρεία όταν ρωτήθηκε εάν είχε μεταφέρει την πληρωμή της στις 20 Ιουνίου για τις παραδόσεις της Gazprom. Το Bloomberg, υπογραμμίζει ότι η Gazprom δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με το εάν ελήφθη η πληρωμή.
Η Αυστρία και η Σλοβακία είναι οι κύριοι εναπομείναντες εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη αφού η Gazprom εμπόδισε τις παραδόσεις στη Γερμανία και σε άλλες χώρες πριν από δύο χρόνια. Μια ενδεχόμενη περικοπή αυτών των ροών θα έκανε την περιοχή να εξαρτάται ακόμη περισσότερο από το υγροποιημένο φυσικό αέριο, μια προοπτική που έχει πυροδοτήσει αναταραχή στην αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό