Σήματα ότι το σχέδιο ποσοτικής σύσφιξης (QT) τον Ιούλιο θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο από ό,τι πιστεύουν οι αγορές , στέλνει η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ), υπογραμμίζοντας ότι  μπορεί ακόμη και να συνοδεύεται από αύξηση των επιτοκίων.

Όπως επισημαίνει το Reuters, οι αυθόρμητες υποδείξεις που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα υπογραμμίζουν την πίεση που αντιμετωπίζει η κεντρική τράπεζα στον απόηχο της συνεχιζόμενης πτώσης του γιεν, η οποία θα μπορούσε να ωθήσει τον πληθωρισμό πολύ πάνω από τον στόχο του 2% αυξάνοντας το κόστος εισαγωγής.

Παρά το σοκ της αγοράς ή τη σοβαρή οικονομική ύφεση, το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων θα μπορούσε να είναι στο τραπέζι σε κάθε συνάντηση πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Ιουλίου, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters.

Τράπεζα της Ιαπωνίας: Αύξηση επιτοκίων με προσεκτικά βήματα

«Δεδομένου του τι συμβαίνει με τον πληθωρισμό, τα επιτόκια είναι σαφώς πολύ χαμηλά», είπε μια από τις πηγές. «Πολλά εξαρτώνται από τα νέα δεδομένα, αλλά μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο είναι μια πιθανότητα», είπε μια άλλη πηγή.

Τα πρακτικά της Τράπεζας της Ιαπωνίας

Η BOJ διατήρησε τα επιτόκια σταθερά γύρω στο μηδέν αυτόν τον μήνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συζήτησαν για την ανάγκη να προχωρήσουν εγκαίρως σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Αυτό θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως ένδειξη ότι η τράπεζα προετοιμάζεται για βραχυπρόθεσμη δράση.

Ο κυβερνήτης Καζούο Ουέντα δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Η απόφαση της 30-31 Ιουλίου θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στις αγορές, καθώς η BOJ σκοπεύει επίσης να ανακοινώσει ένα λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα περικόψει τη μαζική αγορά ομολόγων και θα μειώσει το μέγεθος του ισολογισμού της ύψους 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ουέντα διευκρίνισε ότι η BOJ θα μπορούσε να κάνει μια «σημαντική» περικοπή στην αγορά ομολόγων της, υποδηλώνοντας ότι η κλίμακα της μείωσης θα μπορούσε να είναι μεγάλη για να διασφαλίσει ότι οι αγορές θα αποτινάξουν τα δεσμά του ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων – μια πολιτική που εγκαταλείφθηκε τον Μάρτιο.

Όπως και με άλλες κεντρικές τράπεζες, το επίκεντρο της BOJ θα ήταν να δημιουργήσει ένα σχέδιο QT που να αποφεύγει την πρόκληση ανεπιθύμητων αυξήσεων στις αποδόσεις των ομολόγων.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για το αδύναμο γιεν απαιτούν επίσης το σχέδιο QT να είναι αρκετά φιλόδοξο ώστε να αποφευχθούν οι υποτονικές προσδοκίες της αγοράς και η πρόκληση απότομων πτωτικών στο νόμισμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή