Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) θα προχωρήσει με προσεκτικά βήματα προσεκτικά, δήλωσε τη Δευτέρα ο διοικητής Kazuo Ueda, σημειώνοντας ότι ορισμένες προκλήσεις είναι «μοναδικά δύσκολες» για την Ιαπωνία μετά από χρόνια εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Σε μια εναρκτήρια ομιλία σε συνέδριο που φιλοξενείται από την BOJ στο Τόκιο για τις κεντρικές τράπεζες, ο Ueda είπε ότι η Ιαπωνία «έχει σημειώσει πρόοδο στην απομάκρυνση από το μηδενικό επιτόκιο και στην άρση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό».

Τράπεζα της Ιαπωνίας: «Βλέπει» άνοδο του πληθωρισμού

Για να επιτύχει πληθωρισμό 2% με βιώσιμο και σταθερό τρόπο, η BOJ «θα προχωρήσει προσεκτικά, όπως και άλλες κεντρικές τράπεζες με πλαίσια στόχευσης πληθωρισμού», είπε.

«Ενώ πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι παρόμοιες με εκείνες που αντιμετωπίζουν οι ομόλογοί μας, ορισμένες είναι μοναδικά δύσκολες για εμάς», πρόσθεσε ο επικεφαλής της BOJ.

Το ουδέτερο επιτόκιο

Ο Ueda σημείωσε ότι η ακριβής εκτίμηση του ουδέτερου επιτοκίου είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην Ιαπωνία, δεδομένης της παρατεταμένης περιόδου σχεδόν μηδενικών βραχυπρόθεσμων επιτοκίων τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

«Η απουσία σημαντικών μεταβολών στα επιτόκια αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην αξιολόγηση της αντίδρασης της οικονομίας στις αλλαγές των επιτοκίων», υποστήριξε.

Στο ίδιο συνέδριο, ο αναπληρωτής διοικητής της BOJ, Shinichi Uchida, δήλωσε ότι το τέλος της μάχης της Ιαπωνίας ενάντια στον επίμονο αποπληθωρισμό είναι ορατό, αλλά αναγνώρισε ότι η σταθεροποίηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% είναι «μια μεγάλη πρόκληση».

Οι συνθήκες της αγοράς εργασίας έχουν αλλάξει δομικά και αμετάκλητα, βοηθώντας στην επίλυση των αρχικών αιτιών του αποπληθωρισμού, όπως η υπερβολική προσφορά εργασίας, είπε ο Uchida.

«Επιστρέψαμε σε ένα συμβατικό πλαίσιο νομισματικής πολιτικής, στοχεύοντας σε στόχο σταθερότητας τιμών 2% μέσω προσαρμογών του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου πολιτικής, που σημαίνει ότι έχουμε ξεπεράσει το μηδενικό κατώτερο όριο», είπε.

Η Ueda είπε ότι η κεντρική τράπεζα σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια σε επίπεδα που θεωρούνται ουδέτερα για την οικονομία, εφόσον η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός κινούνται σύμφωνα με τις προβλέψεις της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή