Ψηλά ανεβάζει τον πήχη των οικονομικών επιδόσεων της Intrakat ο αντιπρόεδρος και CEO κ. Αλέξανδρος Εξάρχου για το 2026, ενώ αναγγέλλει και μπαράζ εξαγορών.

Ο κ. Εξάρχου παρουσίασε σε εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας τον στρατηγικό σχεδιασμού του ομίλου Intrakat για τα επόμενα χρόνια, που περιλαμβάνει επέκταση του χαρτοφυλακίου ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων, επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ενίσχυση της παρουσίας στην αγορά της Ρουμανίας, πιθανές εξαγορές, αλλά και ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων.

9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών – Εξάρχου (Intrakat): «Αποφάσεις τώρα για να αλλάξει η δομή της οικονομίας»

Intrakat

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του oμίλου Intrakat, το 2026 ο κύκλος εργασιών του ομίλου αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ, τα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) έσοδα τα 200 εκατ. ευρώ και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και ΣΔΙΤ το 1 δισ. ευρώ.

Στόχος του Ομίλου είναι να αναλάβει νέα έργα σε Ελλάδα και Ρουμανία, ύψους άνω των 18 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, που θα έρθουν να προστεθούν στο ανεκτέλεστο των 5 δισ. ευρώ.

Χαμηλός δανεισμός

Σύμφωνα με την ανάλυση που παρέσχε η διοίκηση της εταιρείας στους επενδυτές, τα επικείμενα μεγάλα έργα υπόσχονται σημαντικό έργο στο ορατό μέλλον και η Intrakat είναι σωστά τοποθετημένη, με ιδιαίτερα χαμηλό δανεισμό, για να εξασφαλίσει την ομαλή χρηματοδότησή τους και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της αγοράς.

Επίσης, ο κ. Εξάρχου υπογράμμισε το ενδιαφέρον του Ομίλου για την περαιτέρω επέκτασή του στα έργα ΣΔΙΤ και παραχώρησης και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγορών σχετικών συμμετοχών, αλλά και άλλων χαρτοφυλακίων δραστηριοτήτων, με απώτερο στόχο τη διαφοροποίηση του μείγματος εσόδων του Ομίλου στο μέλλον.

Ρουμανία

Επιπλέον, έγινε ευρεία αναφορά στις δυνατότητες της Ρουμανικής αγοράς, η οποία παρουσιάζει υψηλή διαθεσιμότητα και απορροφητικότητα ευρωπαϊκών πόρων για μεγάλα έργα, ενώ προωθεί πλέον την χρήση των ΣΔΙΤ και των έργων παραχώρησης, για τα οποία η Intrakat ενδιαφέρεται ζωηρά.

Όπως τόνισε η διοίκηση του Ομίλου, η Ρουμανία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και αγοράς ζωτικής σημασίας και στόχος είναι ο τετραπλασιασμός των εσόδων που έρχονται από εκεί, καθώς οι προσδοκίες είναι τεράστιες εν όψει δημοπράτησης έργων ύψους 26 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια στη γειτονική χώρα.

ΔΕΗ και ΑΠΕ

Επιπλέον, ο κ. Εξάρχου τόνισε τη σημασία και τη δυναμική της στρατηγικής συνεργασίας με τη ΔΕΗ για την από κοινού ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ελλάδα, η οποία θα βοηθήσει τον Όμιλο στην ταχύτερη υλοποίηση του στρατηγικού του σχεδιασμού στην ενέργεια, έχοντας ως στόχο την αύξηση των εσόδων από τη δραστηριότητα αυτή. Ήδη, η εταιρεία έχει δρομολογήσει επενδύσεις ισχύος 500MW για την επόμενη διετία και προσδοκά να έχει έσοδα ύψους 40 εκατ. ευρώ από τις ΑΠΕ το 2026.

Ο επικεφαλής της Intrakat χαρακτήρισε τη συνεργασία με τη ΔΕΗ δικλείδα ασφαλείας, σημειώνοντας ότι η ενεργειακή αγορά αλλάζει και γίνεται όλο και πιο δύσκολη, με περισσότερο ανταγωνισμό και δυσχερέστερους όρους χρηματοδότησης, και ο συνεταιρισμός με έναν μεγάλο, καθετοποιημένο παίκτη της αγοράς, καθιστά τον σχεδιασμό της Intrakat πιο ασφαλή.

Εταιρικός μετασχηματισμός

Ακόμη, o κ. Εξάρχου ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του εταιρικού μετασχηματισμού του Ομίλου, που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, θα ανακοινωθούν και πιθανές εξαγορές σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς και όχι μόνο στον κατασκευαστικό. Παράλληλα ο Όμιλος Intrakat θα προωθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη αξιοσημείωτων χαρτοφυλακίων, όπως η λατομική δραστηριότητα και η διαχείριση κτιρίων και υποδομών, μέσω των θυγατρικών της ΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Λατομεία Α.Ε και AKTOR Facility Management, με στόχο την αύξηση των εσόδων από αυτούς τους δύο τομείς.

Και προέβλεψε ότι το 2024 η Intrakat, αλλά και η θυγατρική της ΑΚΤΩΡ, θα κλείσουν τη χρονιά με θετικό αποτέλεσμα, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στον εν εξελίξει μετασχηματισμό του Ομίλου, μετά την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ, που τον έφερε σε πλεονεκτική θέση στην αγορά, καθώς εξασφάλισε πολλαπλάσια μεγέθη σε σχέση με το παρελθόν, σημειώνοντας ότι είναι ιδιαιτέρως ευτυχής από το αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΤΑΙΠΕΔ: Εκκίνηση διαγωνισμού για την ανάπτυξη του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης»
Επιχειρήσεις |

Ξεκινά ο διαγωνισμός για κυβερνητικού πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης» - Τι αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ

Το Κυβερνητικό Πάρκο θα αναπτυχθεί σε έκταση 154 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου διοικητικού συγκροτήματος γραφείων  στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ