Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας έκρουσε ο αντιπρόεδρος και CEO της Intrakat κ. Αλέξανδρος Εξάρχου.

Ο κ. Εξάρχου σε συνέντευξη  που παραχώρησε στον δημοσιογράφο και διευθυντή σύνταξης του ΟΤ Νίκο Φιλιππίδη στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών μίλησε για τα θέματα της οικονομίας, των ευρεκλογών αλλά και για το πολιτικό σκηνικό στη χώρα.

Οι τοποθετήσεις του έγιναν πάντα υπό το πρίσμα του εκπροσώπου της αγοράς απάντησε στις ερωτήσεις του Νίκου Φιλιππίδη για τα θέματα της οικονομικής και πολιτικής επικαιρότητας.

Εξάρχου (Intrakat): Νέο παραγωγικό μοντέλο για μία πιο ισχυρή Ελλάδα – Οι πυλώνες της Intrakat για το μέλλον

Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας

Σε ερώτηση για τη σχέση της Ελλάδας με την Ε.Ε. ο αντιπρόεδρος και CEO της Intrakat σημείωσε: «Για να αξιολογήσουμε αυτή τη σχέση θα πρέπει να επιστρέψουμε στο παρελθόν: Η Ελλάδα ωφελήθηκε την εποχή της ενιαίας κοινής αγοράς βρήκε εύκολα χρήματα από τα λεγόμενα μεσογειακά προγράμματα αλλά και τώρα ωφελείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», είπε και εξέφρασε τον ακόλουθο προβληματισμό: «Κάποτε ήμασταν αγροτική οικονομία. Παράγαμε αγροτικά προϊόντα, καλύπταμε τις ανάγκες μας και εξάγαμε κιόλας. Σήμερα τι εξάγουμε;» διερωτήθηκε.

Το παραγωγικό μοντέλο

Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου «πρέπει να αλλάξουμε τώρα τη δομή της οικονομίας». Και συμπλήρωσε για να αιτιολογήσει το σκεπτικό του: «Πράγματι η ελληνική οικονομία διασώθηκε μετά την πολυτετή κρίση. Δανειστήκαμε ως χώρα πολλά χρήματα και το 2032 θα κληθούμε να τα επιστρέψουμε. Αν δεν αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο τότε θα βρεθούμε ξανά στο ίδιο αδιέξοδο».

Τόνισε με έμφαση πως «τώρα είναι που πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για να αλλάξουμε τη δομή της οικονομίας. Διαφορετικά το 2032 δεν θα μπορούμε να αποπληρώσουμε τα δάνεια μας».

Οι ευρωεκλογές

Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν και ο κ. Εξάρχου ρωτήθηκε για το αν πρέπει να δώσουν οι πολίτες βαρύτητα σε αυτές: «Σκεφτείτε που ήμασταν πριν από έξι χρόνια…», απάντησε για να συμπληρώσει: «Άρα οι ευρωεκλογές έχουν σημασία. Κι επίσης θα πρέπει να αποφασίσουμε αν η Ευρώπη θα αποκτήσει μία οντότηα ομοσπονδία κρατών».

Υποστήριξε ότι η Ε.Ε. για πολλά πράγματα αφήνει την ευθύνη σε κάθε κράτος να λάβει την απόφαση μόνο του: «Το μοντέλο διακυβέρνησης όταν αποφασίστηκε ενιαία το RRF, ήταν το καταλληλότερο», επισήμανε.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα και τη στάση των πολιτών απέναντι στις ευρωεκλογές επανέλαβε: «Διασωθήκαμε και μείναμε στο ευρώ. Είμαστε ακόμα στον αναπνευστήρα. Αν δεν αλλάξουμε δομή της οικονομίας θα μείνουμε στον αναπνευστήρα. Συνεπώς είναι κρίσιμες οι εκλογές», κατέληξε.

Επίσης τόνισε τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας.

Οι μεταρρυθμίσεις

Ο κ. Εξάρχου τόνισε την ανάγκη υλοποίησης ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην αλλαγή νοοτροπίας και αντίληψης του πολιτικού κόσμου: «Αν θέλουμε να αποκτήσουμε μία στέρεη οικονομία απαιτείται πολιτική σοβαρότητα και υπευθυνότητα χωρίς στοιχεία λαϊκισμού. Όπως στην εποχή της κρίσης αποφασίστηκαν μεταρρυθμιστικές και πολλές φορές αντιλαϊκές πολιτικές έτσι και σήμερα χρειάζονται τέτοιες αποφάσεις για αλλαγές. Αλλιώς το 2032 θα δυσκολευτούμε στην αποπληρωμή των δανείων»

Ο ίδιος έφερε ως πεδία υλοποίησης μεταρρυθμίσεων τη Δικαιοσύνη αλλά και το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ο αντιπρόεδρος και CEO της Intrakat επισήμανε ότι «οι διεθνείς αγορές και επενδυτές πρέπει να δουν πολιτική σοβαρότητα στη χώρα. Είδατε τι συνέβη στις αγορές όταν πρόσφατα απομακρύνθηκαν δύο κυβερνητικά στελέχη. Οι αγορές αντέδρασαν άσχημα.»

Το RRF, οι κατασκευές και οι τράπεζες

Ο κ. Εξάρχου μίλησε επίσης για το RRF, τις κατασκευές και τις τράπεζες.

Όπως υπογράμμισε με το RRF βρέθηκαν πηγές χρηματοδότησης των αναγκαίων έργων υποδομών. «Πριν από κάποια χρόνια οι κατασκευαστικές εταιρείες ήταν έτοιμες προς κατάρρευση. Με το RRF έχουν βρεθεί τώρα συνολικά με ένα έργο υπό εκτέλεση ύψους 16 δισ. ευρώ».

Ερωτηθείς για το τραπεζικό σύστημα και για τις εξελίξεις στο χώρο των μη συστημικών τραπεζών, σημέιωσε ότι «είναι αναγκαία η δημιουργία αυτού του νέου πόλου ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εκτίμησε ότι εντός του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια αλλά θα πραγματοποιηθεί και η αναγκαία κεφαλαιοποίηση τους»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές