
Ενεργειακά προϊόντα αξίας 95,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ανέρχονται συνολικά σε 183,8 εκατομμύρια τόνου, εισήγαγε το πρώτο τρίμηνο του του 2024, η ΕΕ. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023, οι εισαγωγές στην ενέργεια μειώθηκαν τόσο σε αξία (-26,4%) όσο και σε όγκο (-10,4%).
Όπως ανακοίνωσε η Eurostat, η αξία του εισαγόμενου φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση μειώθηκε κατά 56,8% το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, ενώ ο όγκος μειώθηκε κατά 11,7%. Αντίστοιχη τάση παρατηρήθηκε και για το υγροποιημένο αέριο, με τις εισαγωγές να παρουσιάζουν απότομη μείωση σε αξία (-54,1%) και πιο μέτρια μείωση σε όγκο (-11,4%).
Η σημαντική μείωση της αξίας στην ενέργεια αντανακλά την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου μετά την άνοδο των τιμών το 2022, ενώ η μείωση του όγκου θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο του σχεδίου μείωσης της ΕΕ , όπου οι χώρες της ΕΕ δεσμεύτηκαν να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 15%.
Φυσικό αέριο: Απαιτούνται μέτρα για να αποφευχθεί νέα κρίση στην ΕΕ
Τόσο η αξία όσο και ο όγκος των εισαγόμενων πετρελαιοειδών παρέμειναν σταθεροί σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 (αύξηση αξίας 0,4% και μείωση όγκου 0,9%).

Οι τάσεις στην ενέργεια
Παρόμοιες τάσεις μπορούν να παρατηρηθούν όταν ληφθούν υπόψη οι μηνιαίοι μέσοι όροι για το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με τους μηνιαίους μέσους όρους των προηγούμενων ετών.
Η μέση μηνιαία αξία των εισαγόμενων πετρελαιοειδών το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν 1,8% χαμηλότερη από τον μηνιαίο μέσο όρο του 2023, ενώ ο όγκος μειώθηκε κατά 1,2%.
Αντίθετα, μεγάλες μειώσεις σημειώθηκαν για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, με πτώση αξίας 35,9% και μείωση όγκου 14,5% και για το φυσικό αέριο σε αέρια κατάσταση, με πτώση αξίας 41,3% και μείωση όγκου 9,8%.
Νορβηγία και Ηνωμένες Πολιτείες – βασικοί προμηθευτές ενέργειας
Το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι περισσότερες από τις εισαγωγές πετρελαιοειδών από την ΕΕ προήλθαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες (17,1%), τη Νορβηγία (13,6%) και το Καζακστάν (10,9%).
Σχεδόν το ήμισυ του φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση προήλθε από τη Νορβηγία (46,6%). Ακολούθησε η Αλγερία με 19,7% και μετά η Ρωσία με 17,3%.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν σχεδόν το ήμισυ του εισαγόμενου υγροποιημένου φυσικού αερίου (47,4%), μπροστά από τη Ρωσία (17,7%) και την Αλγερία (9,9%).


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ