
Όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, το Εργατικό Κόμμα θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, με τον Κιρ Στάρμερ να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Μάλιστα, με την απόλυτη πλειοψηφία που επέτυχε, θα επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση να συνεχίσει άνετα την πολιτική της ατζέντα, κατά την UBS.
Όπως αναφέρει στο σχόλιο της η UBS, η νέα κυβέρνηση έχει υποδείξει σχέδια για μέτρια, στοχευμένες αυξήσεις φόρων για τη χρηματοδότηση δαπανών και επενδύσεων. Ωστόσο, σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής εξυγίανσης, οι επιπτώσεις στην οικονομία αναμένεται να είναι μικρές.
Βρετανία: Τι περιμένει το Σίτι από τους Εργατικούς – Πώς θα κινηθούν στερλίνα, ομόλογα και μετοχές
Η στερλίνα κινήθηκε οριακά στη σκιά των εκλογών, αντανακλώντας την αναμενόμενη φύση του αποτελέσματος. Για το μέλλον, μια περίοδος πολιτικής σταθερότητας και πτώσης του πληθωρισμού, που θα έδινε στην Bank of England το πράσινο φως για μείωση των επιτοκίων, θα πρέπει να είναι υποστηρικτικά για τα υψηλής ποιότητας πάγια στοιχεία ενεργητικού στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την UBS.
Τι ακολουθεί;
Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν διορισμοί υπουργικού συμβουλίου και πιθανότατα θα υπάρξουν αρκετές ομιλίες και εμφανίσεις στα ΜΜΕ που θα περιγράφουν τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Το κοινοβούλιο επιστρέφει στις 9 Ιουλίου, όταν θα ορκιστούν οι βουλευτές, και θα ακολουθήσει η πολιτειακή έναρξη στις 17 Ιουλίου, όταν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν επίσημα.
Η προσοχή, κατά την UBS, θα στραφεί στη συνέχεια στον προϋπολογισμό, η χρονική στιγμή του οποίου είναι αβέβαιη, αλλά είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί πριν από τη διάσκεψη του Εργατικού Κόμματος που πρόκειται να διεξαχθεί από τις 22 έως τις 25 Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον, η επόμενη καγκελάριος, Ρέιτσελ Ριβς, θα θέλει να επιτρέψει στο Γραφείο Υπευθυνότητας Προϋπολογισμού (OBR) αρκετό καιρό να επανεξεταστούν τυχόν αλλαγές πολιτικής. Αυτό υποδηλώνει ότι ο προϋπολογισμός μπορεί να μην έρθει πριν από τα τέλη Οκτωβρίου ή τον Νοέμβριο.
Νέα κυβέρνηση, ίδια οικονομία
Όσον αφορά τον άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία, η UBS αναμένει ότι θα είναι ελάχιστος. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, θα χρειαστεί χρόνος για το Εργατικό Κόμμα να σχεδιάσει, να νομοθετήσει και να εφαρμόσει τυχόν δημοσιονομικές αλλαγές.
Ωστόσο, όταν έρθουν αυτές, πέρα από τις μέτριες προαναγγελθείσες αυξήσεις φόρων, δεν αναμένεται δραματική αλλαγή στη στάση της δημοσιονομικής πολιτικής. Το Εργατικό Κόμμα έχει δεσμευτεί να τηρήσει τους υπάρχοντες δημοσιονομικούς κανόνες, γεγονός που υποδηλώνει περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή τα επόμενα χρόνια.
Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, η εξασθένιση των πληθωριστικών πιέσεων και η άμβλυνση της αγοράς εργασίας θα πρέπει να δώσουν το πράσινο φως στην Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) να ευθυγραμμιστεί με άλλες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες στη μείωση των επιτοκίων.
Η UBS αναμένει ότι η πρώτη μείωση θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο, με το βασικό επιτόκιο να αναμένεται να είναι 150–175 μ.β. χαμηλότερο από το τρέχον ανώτατο όριο μέχρι το τέλος του 2025.


Latest News

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη