
Θα δυσκολευτεί η Ινδία να δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας για το αυξανόμενο εργατικό δυναμικό της την επόμενη δεκαετία, ακόμη και αν η οικονομία αναπτυχθεί με ρυθμό 7%, εκτιμά η Citigroup Inc., υποδηλώνοντας ότι το πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου θα χρειαστεί περισσότερα συντονισμένα βήματα για την ενίσχυση της απασχόλησης και των δεξιοτήτων .
Η Citi προβλέπει ότι η Ινδία θα χρειαστεί να δημιουργήσει περίπου 12 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ετησίως την επόμενη δεκαετία για να απορροφήσει τον αριθμό των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας. Με βάση ρυθμό ανάπτυξης 7%, η Ινδία μπορεί να δημιουργήσει μόνο 8-9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ετησίως, έγραψαν οι οικονομολόγοι της τράπεζας Samiran Chakraborty και Baqar Zaidi.
Ινδία: Το «ταπεινό κρεμμύδι» κρατά όμηρο την οικονομία
Η διάρθρωση της απασχόλησης στην Ινδία
Η ποιότητα των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται στην χώρα είναι μια άλλη πρόκληση, εξηγούν οι οικονομολόγοι. Η ανάλυση των επίσημων στοιχείων έδειξε ότι περίπου το 46% του εργατικού δυναμικού εξακολουθεί να απασχολείται στη γεωργία, παρόλο που ο τομέας συνεισφέρει λιγότερο από 20% στο ΑΕΠ. Η μεταποίηση αντιπροσώπευε το 11,4% των συνολικών θέσεων εργασίας το 2023, ποσοστό χαμηλότερο από το 2018, δείχνουν τα στοιχεία, σημάδι ότι ο κλάδος δεν έχει ανακάμψει από την πανδημία.
Επίσης, λιγότεροι άνθρωποι απασχολούνται στον επίσημο τομέα τώρα από ό,τι πριν από την πανδημία – το μερίδιο ήταν 25,7% το 2023, το χαμηλότερο επίπεδο σε τουλάχιστον 18 χρόνια, ανέφερε η Citi. Μόνο το 21% του εργατικού δυναμικού — ή περίπου 122 εκατομμύρια άνθρωποι — στην Ινδία έχει θέσεις εργασίας που πληρώνουν μισθό ή ημερομίσθιο, σε σύγκριση με το 24% πριν από την πανδημία. Περισσότεροι από τους μισούς από τους 582 εκατομμύρια εργαζόμενους στην Ινδία είναι αυτοαπασχολούμενοι, δείχνουν τα στοιχεία.
Η ανεργία των νέων στην Ινδία
Η ανεργία της Ινδίας, ειδικά μεταξύ των νέων, ήταν βασική ανησυχία των ψηφοφόρων στις πρόσφατες εκλογές και αναφέρθηκε ως λόγος για την πτώση της υποστήριξης προς το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.
Το επίσημο ποσοστό ανεργίας είναι 3,2% αλλά υποτιμά την κλίμακα του προβλήματος, με τους περισσότερους οικονομολόγους να βασίζονται αντ’ αυτού σε στοιχεία από το Centre for Monitoring Indian Economy, μια ιδιωτική εταιρεία ερευνών, η οποία έθεσε το ποσοστό ανεργίας στο 9,2% τον Μάιο, το υψηλότερο σε οκτώ μήνες . Για τις ηλικίες 20-24, το ποσοστό είναι πάνω από 40%, σύμφωνα με τα στοιχεία του CMIE.
Οι οικονομολόγοι της Citi προτείνουν μια σειρά μέτρων για την τόνωση των θέσεων εργασίας στην Ινδία, όπως η ενίσχυση του εξαγωγικού δυναμικού των μεταποιητικών τομέων, η επέκταση των κινήτρων για την προσέλκυση ξένων εταιρειών και η κάλυψη περίπου 1 εκατομμυρίου κυβερνητικών θέσεων. Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να ενοποιήσει πολλαπλά προγράμματα δημιουργίας απασχόλησης για καλύτερο αντίκτυπο, είπαν οι οικονομολόγοι.


Latest News

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες

Τραμπ: Εκτελεστικό Διάταγμα για Εξόρυξη Βαθέων Υδάτων από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προς την παράκαμψη του οργάνου του ΟΗΕ που διέπει τον πυθμένα του ωκεανού και την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σε διεθνή ύδατα

Ο Μιλέι χλευάζει τους οικονομολόγους καθώς το πέσο αψηφά τις προβλέψεις για απότομη πτώση
Το πέσο βρίσκεται πολύ πάνω από το κατώτερο όριο μετά τη μερική διακύμανση, αλλά παραμένει ασταθές

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων