Το ελληνικό ελαιόλαδο, ίσως το πιο εμβληματικό προϊόν της χώρας μας και με μεγάλη βαρύτητα στις εμπορευματικές συναλλαγές, ακόμη δεν έχει βρει τον δρόμο για τις διεθνείς αγορές ως επώνυμο προϊόν παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εκατοντάδων τυποποιητών. Κατά μεγάλες ποσότητες συνεχίζει να πωλείται χύδην, να αναμιγνύεται με λάδι άλλης προέλευσης και να συσκευάζεται σε μεγάλες ελαιοπαραγωγούς και έμπειρες εξαγωγικά χώρες όπως η Ιταλία.
Ελαιόλαδο: Μήπως θα γίνει είδος πολυτελείας το ελαιόλαδο; – Το πρόβλημα στην παραγωγή
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας. Ακόμη και σ’ αυτή τη συγκυρία που το κόστος ζωής έχει φτάσει στα ύψη, στη Γηραιά Αλβιόνα το ελαιόλαδο καταγράφει ανελαστικότητα στην ζήτηση, καθώς η τάση για υγιεινό τρόπο ζωής επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές μεγάλου μέρους των Βρετανών, ειδικά υψηλότερου εισοδήματος, δημιουργώντας μια ευκαιρία για την προώθηση του εξαιρετικά παρθένου και πιστοποιημένου βιολογικού ελαιόλαδου.
Ελαιόλαδο Βελγίου!
Ωστόσο ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει χαμηλότερη διείσδυση στη βρετανική αγορά σε σχέση με το Βέλγιο που δεν έχει ελαιώνες!
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση στη λίστα των σημαντικότερων προμηθευτριών χωρών ελαιόλαδου στην Βρετανία, καθώς μετά την Ισπανία και την Ιταλία το ελαιόλαδο του Βελγίου είναι αυτό που εμφανίζει μεγαλύτερη διείσδυση.
Η ίδια σειρά εμφανίζεται και σε ό,τι αφορά το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, μια κατηγορία που η Ελλάδα έχει πλεονέκτημα. Και σ’ αυτή την περίπτωση κυριαρχεί η Ισπανία (51,2% της αξίας το 2023), με δεύτερη την Ιταλία (28,7%) τρίτο το Βέλγιο (8,3%) και την Ελλάδα στην τέταρτη θέση (6,9% ) παρότι μεταξύ του 2023 και του 2022 υπήρξε πολύ μεγάλη αύξηση των εξαγωγικών πωλήσεων της χώρας μας σε αξία της τάξης του 84,3%.
Οι εξαγωγές ελαιόλαδου στη Βρετανία
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας Εσόδων και Τελωνείων που αφορούν στο πρώτο τετράμηνο του 2024 οι εισαγωγές ελληνικού ελαιόλαδου στην Βρετανία ανήλθαν σε αξία στις 6,8 εκατ. λίρες (8 εκατ. ευρώ), έναντι 3,8 εκατ. λίρες (4,49 εκατ. ευρώ) το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καταγράφοντας αύξηση κατά 76%, ενώ και οι εισαγόμενες ποσότητες κατέγραψαν αύξηση κατά 10% στους 774 τόνους έναντι 701 τόνους την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Σχεδόν στο σύνολο τους οι εξαγωγές ελαιόλαδου αφορούν σε εξαιρετικά παρθένο (6,2 εκατ. λίρες – 7,3 εκατ. ευρώ).
Η μέχρι στιγμής πορεία των ελληνικών εξαγωγών στην Βρετανία φέρεται ότι διατηρεί το περσινό ανοδικό τέμπο, όταν η αξία των ελληνικών εξαγωγών διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2022 από 9,4 σε 16 εκατ. λίρες (από 11,1 εκατ. ευρώ σε 18,9 εκατ. ευρώ), αυξάνοντας το μερίδιό της, τόσο στην αξία (από 3,7% σε 4,8%) όσο και στις συνολικές εισαγόμενες ποσότητες (από 3,1% σε 4%).
Συνολικά, η Ελλάδα εξήγαγε το 2023 εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο αξίας 15,3 εκατ. λιρών, 2,4 εκατ. τόνοι, με μέση αξία ανά κιλό 6,4 λίρες (έναντι 4,6 λίρες το 2022).
Οι επιδόσεις της Ελλάδας στην κατηγορία ήταν καλύτερες από της Ιταλίας και άλλων βασικών χωρών προμηθευτών, των οποίων οι εξαγόμενες ποσότητες μειώθηκαν, με τις απώλειές τους να καρπώνονται Ελλάδα και Ισπανία.
Όμως η παρουσία του ελληνικού ελαιόλαδου έχει πολύ μικρή συμμετοχή συγκριτικά με την δυναμική που θα μπορούσε να έχει, δεδομένης της απήχησης που έχει η μεσογειακή διατροφή στην Βρετανία.
Είναι ενδεικτικό ότι συνολικά το 2023 η Βρετανία εισήγαγε ελαιόλαδο αξίας 333 εκατ. λίρες (393,7 εκατ. ευρώ) και σε ποσότητα 62,4 εκατ. κιλά. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι μολονότι η συγκυρία ήταν έντονα πληθωριστική ειδικά στο ελαιόλαδο -η τιμή του οποίου εκτοξεύθηκε στα ύψη το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ενώ κορύφωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2023 (+51% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022)- οι εισαγόμενες ποσότητες εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου μειώθηκαν το 2023, μόνο κατά -2,7%, υποδεικνύοντας ανελαστική ζήτηση για εισαγωγές ελαιόλαδου στη Βρετανία, σε σχέση με την τιμή.
Στα 100,7 εκατ. δολάρια οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ
Οι αυξημένες τιμές λόγω της ελλειμματικής παραγωγής αποτυπώθηκαν και στην πορεία των εξαγωγών ελληνικού ελαιόλαδου στις Ηνωμένες Πολιτείες, που θεωρείται σαν η «λοκομοτίβα» του παγκόσμιου εμπορίου ελαιολάδου.
Πιο αναλυτικά, ελαιόλαδο αξίας 100,7 εκατ. δολάρια εξήγαγε η Ελλάδα το 2023 προς τις ΗΠΑ, καλύπτοντάς το 4,7% των συνολικών εισαγωγών της αμερικανικής αγοράς.
Πρόκειται για μια αλματώδη άνοδο σε σχέση με το 2022, όταν οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου είχαν διαμορφωθεί στα επίπεδα των 58,5 εκατ. δολαρίων.
Διαχρονικά, σχεδόν του 75% των εισαγωγών ελαιολάδου στις ΗΠΑ προέρχεται από τρεις χώρες: την Ιταλία (32,8%), την Ισπανία (31,9%) και την Τυνησία (10,1%).
Το 2023, η Ελλάδα κάλυψε περίπου το 4,7% των εισαγωγών ελαιολάδου (το 2022 3,3%) κατέχοντας την 5η θέση με την Τουρκία να κατέχει την 4η θέση με μέσο ποσοστό περίπου 9,7% (το 2022, 4,0%).
Η παγίδα
Όμως και σ’ αυτήν την καλή περίπτωση, καθώς οι εξαγωγές αφορούν κατά κύριο λόγο τυποποιημένο λάδι, η διείσδυση του ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου δεν είναι αυτή που θα μπορούσε να είναι.
Εξετάζοντας το 2022, μια χρονιά που η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν σε μια παραγωγή ρεκόρ 350.000 τόνων περίπου η κάθε μία και ενώ η Ισπανία είχε μειωμένη παραγωγή, οι ισπανικές και οι τουρκικές εξαγωγές παρθένου ελαιόλαδου προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν ταχύτερα (502 εκατομμύρια δολάρια και 167 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα) έναντι της χώρας μας Ελλάδα (152 εκατομμύρια δολάρια).
Latest News
Τι προβλέπει η αγορά για τη γεωργία έως το 2035 - Τι αλλάζει
Η ΕΕ παραμένει καθαρός εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων - Η κλιματική αλλαγή, οι ανησυχίες και οι αλλαγές στην κατανάλωση
Στα 255 εκατ. ευρώ η εξισωτική αποζημίωση – Οι εντάξεις
Πώς κατανέμεται η συνολική δημόσια δαπάνη ανά δράση - Οι δικαιούχοι για την εξισωτική αποζημίωση και οι υποχρεώσεις
Η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΚΑΠ
«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για περαιτέρω απλοποίηση της νέας ΚΑΠ», είπε στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Σταμενίτης
Να μπουν προτεραιότητα οι δράσεις της ΚΑΠ που θα στηρίξουν παραγωγή και αγρότες
H 4η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΣΣ ΚΑΠ πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα – Τι κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ
Πώς υπολογίζεται η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο [πίνακες]
Πήραν ΦΕΚ οι όροι και η διαδικασία της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο ύψους 42,5 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι
Έρχονται αλλαγές στις επιδοτήσεις - Μεγαλύτερο «πακέτο» για «μικρούς» αγρότες
Ο νέος Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ δηλώνει ότι η ΚΑΠ ύψους 387 δισ. ευρώ δεν θα πρέπει πλέον να ανταμείβει τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες
Παρέμβαση Τσιάρα στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας για αγρότες και βιώσιμες πρακτικές
Τι είπε ο Κώστας Τσιάρας στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας για τη νέα ΚΑΠ, την ευφυή γεωργία, τη μελισσοκομία και τη βιοασφάλεια
Δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ για αγρότες και βιοοικονομία – Πώς θα δοθούν
Νέες μορφές αγροτικής ασφάλισης και συστημάτων μείωσης κινδύνου έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων εξετάζει η ΕΤΕπ
Νέα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών και την καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών
Πώς θα ενισχυθεί η θέση των αγροτών της ΕΕ στην εφοδιαστική αλυσίδα – Ποιες αλλαγές προτείνονται
Τι αλλάζει στις ενισχύσεις de minimis στον αγροτικό τομέα
O αναθεωρημένος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και ι έως τις 31/12/2032